Медіа
Перегляди: 2068
4 вересня 2009

«За нашу і вашу свободу! За наше спільне майбутнє!» (до 20-ї річниці становлення РУХу і революційних змін у Європі)

Українське національне інформаційне агентство
(вул. Б.Хмельницького, 8/16).


Організатори презентації –– Фонд «Демократичні ініціативи» та Товариство Лева (м. Львів)


Учасники:

  • Людмила Жильцова-Вусик – голова Громади українців Литви у 1989 – 1997 рр.
  • Андрій Нечипорук – голова Товариства Лева (м. Львів)
  • Віталій Довгич – головний редактор часопису «ЄвроАтлантика»
  • Вахтанг Кіпіані – журналіст, консультант Фонду «Демократичні ініціативи»
  • Ілько Кучерів – директор Фонду «Демократичні ініціативи»
  • Тарас Фролов – експерт Фонду «Демократичні ініціативи»


Основні питання до розгляду:

  • 20-річчя епохи демократичних змін у Європі
  • Внесок України і РУХу у світову історію
  • Презентація Акції «За нашу і вашу свободу! За наше спільне майбутнє!»
  • Передача матеріалів періоду 1987–91 рр. до архівів

 


Прес-реліз


Зусилля поколінь і мільйонів, які боролися за свободу й утвердження демократії в своїх країнах, дали свої плоди. Цю ідею у дні святкування 20-ї річниці завершення комуністичної епохи в Європі й 20-ї річниці Народного Руху, прагне донести до суспільства Фонд «Демократичні ініціативи», започаткувавши громадську акцію «За нашу і вашу свободу! За наше спільне майбутнє!» на підтримку громадянських прав і свобод, а також всіх громадян, які борються за утвердження демократії в усьому світі.
Двадцять років тому завершилась епоха комуністичного тоталітарного режиму в Європі. Для багатьох це було несподівано, але багато людей вклали величезні зусилля і героїчно боролися за те, щоб утвердилася демократія. Завершення «холодної війни» було початком нового світового устрою, але найбільшою ознакою цієї доби стало те, що демократія стала сильніша, розширилася і вирішилося питання майбутнього для багатьох країн, які стали демократичними і розвиненими. Це країни колишнього соціалістичного табору – Німецька Демократична Республіка, країни Вишеградської групи, країни Балтії та інші.
Для нас, українців, ця епоха ознаменувалася народженням державності.
Проте для частини держав це питання ще не розв’язано, там триває становлення демократії. В деяких країнах навіть відбувається згортання громадських прав і свобод. Тому ми цією акцією хочемо нагадати про те, що 20 років тому почалися грандіозні зміни, що це була велика перемога. В Україні відповіддю на події в Європі була поява Народного руху. Власне Народний рух України був найбільшою громадською організацією в Україні, яка й привела її до незалежності.
Сьогодні ми хотіли б осмислити ці події і насамперед виробити український погляд на них, щоб рухатися далі, будувати спільне євроатлантичне майбутнє.

Отже, акція має такі три мети:
1. Донести до людей основну ідею, що зусилля поколінь і мільйонів, які боролись за свободу і утвердження демократії в своїх країнах, дали свої плоди.
2. Ми хочемо висловити солідарність з усіма людьми, хто докладає зусиль у цьому напрямку, і підтримати насамперед тих борців і активістів, які займаються розширенням і поглибленням демократії і передусім в країнах, де це робити тяжко, тобто в країнах, які вважаються недемократичними і перехідними.
3. Заявити, що ми будуємо спільне світле євроатлантичне майбутнє для всіх демократичних країн.

У рамках акції 25–27 жовтня 2009 р. у Львові відбудеться Міжнародна конференція «За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє», організована Товариством Лева (м. Львів) і Фондом «Демократичні ініціативи».
Ми використовуємо в назві конференції гасло «За нашу і вашу свободу», під яким впроваджувалися зміни в усіх країнах регіону 20 років тому. Саме гасло вперше було проголошено в Польщі 1795 року. Під цим гаслом 1968 року відбулася демонстрація в Москві на знак протесту проти введення військ СРСР в Чехословаччину і на підтримку Празької весни. Воно не втратило своєї актуальності й донині. До цього добре відомого гасла дисидентів ми додали другу частину «за наше спільне майбутнє». Цим ми хочемо наголосити, що взаємодопомога країн і народів надалі забезпечить надійне спільне майбутнє нашої частини світу.

20 років тому у Вроцлаві відбулася конференція Польсько-Чесько-Словацької солідарності, яка дала поштовх Оксамитовій революції. Приклад і допомога польських реформаторів надихнула чехів і словаків впроваджувати зміни. Нині ця своєрідна естафета передається в Україну.

Це символічно, що конференція проводиться у Львові. Львів, будучи каталізатором демократичних змін в Україні наприкінці 80-х років минулого століття, зберіг традиційні міцні зв’язки з основними осередками демократії країн Центральної і Східної Європи і залишається прикладом у цьому сенсі для демократичних сил країн Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії.

До участі в Конференції запрошено таких визначних особистостей, як Вацлав Гавел, Вітаутас Ландсбергіс, Збігнєв Бжезинський, Френсіс Фукуяма, Адам Міхнік, Збігнєв Янас, Саша Вондра, Карел Шварценберг, В'ячеслав Брюховецький, Мирослав Маринович та інші.

Громадська акція включатиме також збір матеріалів до Державного архіву України.
Ми звертаємось до всіх громадян, політичних та громадських організацій, до установ та організацій, до навчальних закладів, до всіх небайдужих передавати матеріали тієї доби на електронну адресу – dif@dif. org.ua. Далі вони будуть передані в Державний архів України. Інші матеріали можна передавати в обласні відділення Державного архіву. Докладніше про все можна з'ясувати за телефонами Фонду: 581-33-17, 234-80-46.
Розпочинає роботу інтерактивний вебсайт Фонду «Вільна Європа» - vilnaevropa.org на якому розміщуватимуться текстові архівні матеріали, фотогалерея та відеотека.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024