Ясники
Перегляди: 5015
14 червня 2006

Ясник 5. Вступ до НАТО означає гарантію миру для українського народу та цілковиту ліквідацію ймовірності зовнішніх провокацій, на взірець конфлікту навколо Тузли

Територіальна цілісність і захищеність України в разі вступу до НАТО перебуватиме під потужним захистом. Його надаватиме уся військова, політична й економічна потуга країн НАТО, загальне населення яких становить 850 мільйонів і які забезпечують понад 60% світових оборонних витрат.

За Вашинґтонським договором будь-який напад на членів НАТО у Європі чи Північній Америці розглядається як “напад на всіх”, і кожна з держав-членів зобов’язалася надавати допомогу союзникам. Цей договір поширюється на території всіх держав, що його підписали, а також на острови та на кораблі і літальні апарати усіх учасників Договору в Атлантичному океані на Північ від тропіка Рака (23º07 ’ північної широти), а також у разі нападу на війська будь-якого союзника НАТО в Європі.

НАТО має у своєму розпорядженні як національні збройні сили своїх членів, так і інтегровані збройні сили під прямим управлінням НАТО.

Загальна кількість усіх сил членів НАТО сягає близько 3,9 млн військових (незважаючи на розширення НАТО в 2004 р. кількість військ у європейських членів НАТО залишилася приблизно незмінною, оскільки було скорочено збройні сили „старих” членів Альянсу). Згідно з Північноатлантичним (Вашинґтонським) Договором країни-члени беруть зобов’язання підтримувати та розвивати свою обороноздатність, індивідуально та спільно здійснювати колективне воєнне планування.

Безпека НАТО будується на таких „китах”: діалог і співпраця між собою та з нечленами НАТО, підтримка колективної безпеки, запобігання конфліктам, контроль за кризовими ситуаціями, згортання війни на початковій стадії її виникнення, збереження територіальної цілісності всіх членів НАТО, солідарність, рівна безпека тощо.

Будь-яка провокація проти однієї з держав-членів НАТО не має жодного позитивного сенсу для тієї країни, яка її організує.

Саме тому досі ані під час „холодної війни”, ані після неї в жодної держави не виникло спроби порушити територіальну цілісність жодної держави-члена НАТО.

При цьому слід відзначити, що під прямим контролем НАТО перебуває порівняно небагато військ, в основному це штаби (їх на сьогодні в Європі 8), а також радари. Водночас під прямим контролем НАТО перебуває угруповання літаків ”Авакс” (AWACS – Airborne Warning and Control System – система повітряного контролю і попередження) (17 літаків станом на 2006 рік), які забезпечують радарне стеження на всіх висотах. Основна база цих літаків розміщена в Німеччині. Також у Чехії розташовано новий, створений 2003 року, натовський батальйон захисту від хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї. Крім того, під прямий контроль НАТО потрапляють сили швидкого реагування НАТО, перші частини яких розпочали виконання обов’язків 2003 року (у 2007 році їхній склад нараховує близько 24 тисяч військових та відповідну кількість військово-морських кораблів, авіації та бронетехніки). Основні фізичні гарантії НАТО надає завдяки національним збройним силам країн Альянсу, з яких три є ядерними державами. Загалом на членів НАТО припадає близько 60% всіх світових оборонних витрат. Станом на 2006 р. у США було 1,38 млн військових, у європейських союзників та Канади – 2, 57 млн військових. Отже, у військовому сенсі трансатлантичний союз НАТО – найбільш потужна організація світу.