Ясники
Перегляди: 4522
10 травня 2006

Ясник 18. Вступ України до НАТО відкриє Україні шлях до кола розвинених держав Європи. Відмова від вступу до НАТО унеможливить приєднання України до ЄС

ЄС і НАТО мають спільні, ідентичні цінності. Практично, НАТО і ЄС це єдиний “дім” з двома входами. Цей дім об’єднує найбільш розвинені країни світу. Досвід країн, які приєдналися до ЄС в останні хвилі розширення (2004 і 2007 рр.) свідчить, що вступ до НАТО є етапом на шляху до повномасштабної участі в ЄС.

По тому, як країна вступає до НАТО, Європа переконується, що ця країна поділяє спільні євроатлантичні цінності і питання безпеки там вирішено. Тоді й прискорюється вступ до ЄС. Тож, історична логіка побудована саме в такий спосіб – спочатку НАТО, а потім – ЄС, і не інакше. Саме так відбулося приєднання до ЄС всіх держав Центрально-Східної Європи, які стали членами ЄС в 2004 і 2007 роках – тільки після того, як перед тим були прийняті в НАТО.

Невступ України до НАТО сприятиме маргіналізації України, витісненню її на периферію міжнародної політики, зумовить підпадання України під зовнішні впливи. Природно, що в таких умовах Європейський союз не зможе і не схоче брати на себе зобов’язання щодо інтеграції України як повноправного члена ЄС. Тільки сильна і незалежна Україна, захищена гарантіями НАТО, зможе стати надійним і передбачуваним партнером ЄС. Лише перебуваючи в НАТО, Україна зможе реалізувати своє право європейської держави на приєднання до ЄС як повноправний його член.