Комунікатор реформ
Перегляди: 1717
13 жовтня 2017

Пенсійна реформа: Якщо ви хочете мати більшу пенсію, платіть більше внесків

В рамках проекту «Просування реформ в регіони» спілкуємося  в ефірі Громадського радіо  з експертом Реанімаційного пакету реформ Юрієм Ганущаком, який у  програмі  "Реформи: інструкція до використання" розкаже про головні засади нової пенсійної реформ.

 

Любомир Ференс: Коли тепер люди підуть на пенсію?

Юрій Ганущак: Найшвидше – приблизно у 57 років при умові, якщо почати працювати в 17 років і працювати 40 років.

Любомир Ференс: Я якщо я не працюватиму 40 років?

Юрій Ганущак: Тоді пізніше.

Ірина Соломко: Стаж має бути 40 років для того, що вам почали виплачувати пенсію?

Юрій Ганущак: Так, незалежно від того, чи стукне 60.

Любомир Ференс: Тобто незалежно від того, чи я маю 40 років стажу, якщо мені виповнилося 60років, я вже можу виходити на пенсію?

Юрій Ганущак: При умові, що ви будете мати 35 років стажу на момент вашого 60-тиріччя.

Любомир Ференс: А якщо не буде стажу 35 років, пенсії не буде?

Юрій Ганущак: Вона то буде, питання в тому, коли.

Любомир Ференс: В 60 років буде?

Юрій Ганущак: Ні, бо не буде 35 років. Але ви можете докупити стаж. 17 тисяч гривень за кожний рік, і докупити стаж можна до п’яти років.

Любомир Ференс: Тобто 17 помножити на 5 виходить 85 тисяч.

Юрій Ганущак: Так, але вони йдуть в розрахунок вашої пенсії. Ви повинні зрозуміти, в чому суть ваших внесків в Пенсійний фонд. Це відкладені ваші кошти, це не податок. і вони найкраще зберігаються саме у Пенсійному фонді. Це краще, ніж депозит. А тут всі пенсійні внески захищені, і відслідковують ріст середньої зарплати і ріст інфляції в однаковій пропорції. А коли рахується, то ділиться на середню зарплату.

По статті 12 ви можете прийти в Пенсійний фонд і укласти договір добровільних внесків. 

Любомир Ференс: Що впливатиме на розмір моєї пенсії?

Юрій Ганущак: Тут є два підходи. Перший: якщо ви працюєте у роботодавця, то впливає розмір вашої зарплати. На жаль, мені не вдалося переконати Реву, щоб рахували по внесках. Тому досі фігурує зарплата по формулі – чим вище зарплата, ти вища пенсія.

Якщо ви самозайняті, то роль відіграють внески. Закон каже, що ви маєте щомісяця платити внески, які дорівнюють 22% від мінімальної зарплати за цей період. В цьому є дуже цікава річ, яку потрібно знати заробітчанам. Держава сказала: Бог з ним, що випрацюєте десь у Польщі, але по статті 12 ви можете прийти в Пенсійний фонд і укласти договір добровільних внесків.

Любомир Ференс: Яка це буде пенсія, якщо така особа платить 22% від мінімальної заробітної плати?

Юрій Ганущак: Мінімальна пенсія.

Любомир Ференс: А якщо я хочу мати більшу пенсію, що робити?

Юрій Ганущак: Платити більше внесків.

Ірина Соломко: Самому?

Юрій Ганущак: Так, самому.

Любомир Ференс: Фізична особа-підприємець за законом має сплатити 22% ЄСВ, і отримуватиме мінімальну пенсію?

Юрій Ганущак: Фізична особа підприємець, яка знаходиться на єдиному податку, платить 5% єдиного податку, а після цього ЄСВ в розмірі не менше, ніж 22% від мінімальної заробітної плати. Зараз це 704 гривні. І очевидно, якщо він так мало платить, то він буде мати й малу пенсію.

В нас зараз дефіцит Пенсійного фонду тому, що в нас тільки 12мільйонів із 26працюючих застраховані

Любомир Ференс: А якщо я хочу мати більше, а закон говорить платити 22%?

Юрій Ганущак: Ні, закон говорить – не менше 22%. Це ваші відкладені кошти, які набагато краще від депозиту. І вам повертається те, що ви сплатили.

Ірина Соломко: Що зробити, щоб отримувати пенсію більше, для тих, хто отримує заробітну плату в роботодавців?

Юрій Ганущак: Закон говорить, що ви можете прийти в будь-який момент в Пенсійний фонд, зареєструватися і плати внесків, скільки забажаєте. Але, якщо ви працюєте в роботодавця, то він за вас і платить ЄСВ. І в залежності від того, яка у вас зарплата, вона порівнюється із середньою заробітною платою в Україні. Потім йде такий хитрий перерахунок на стаж. Якщо у вас середня зарплата постійно, всі 35 років, то ваша пенсія становить 35% від середньої зарплати на момент виходу. І, оскільки вона індексується, то вона до кінця життя буде 35% від вашої зарплати.

В нас 12 мільйонів пенсіонерів отримує пенсію, і половина з них на неї не заслуговує

І тут виникає велика проблема. Насправді, 35% — це досить мало. Чому мало, тому що два роки назад депутати скоротили ЄСВу два рази, і в нас з’явилася велика дірка – 141 мільярд гривень. А макроцифри показують 0,35. Тому потрібно вводити накопичувальну систему, хочемо ми цього чи ні, щоб дотягнути до соціально допустимих 40%. Це та сума, починаючи з якої немає ризику, що популісти виграють вибори.

Чим добра ця реформа? Вона зроблена так, що не потрібне рішення парламенту для того, щоб щось міняти. І вона буде діяти років 10.

В нас зараз дефіцит Пенсійного фонду тому, що в нас тільки 12 мільйонів із 26 працюючих застраховані. І виходить, що коли приходить 60 років, всі біжать отримувати пенсію. В нас 12 мільйонів пенсіонерів отримує пенсію, і половина з них на неї не заслуговує. Саме через те держава сказала, що бавитися більше будемо. Я думаю, що це буде стимулювати людей.

Не маєте 35 років страхового стажу — працюєте до 65 років. А далі отримуєте пенсію на рівні менше, ніж прожитковий мінімум, і фактично, це називається соціальна допомога

Ірина Соломко: Хто тепер не буде отримувати пенсію?

Юрій Ганущак: Той, хто не платив внески. Ви ж маєте набрати 35 років пенсійного стажу. Не маєте 35 років страхового стажу — працюєте до 65 років. А далі отримуєте пенсію на рівні менше, ніж прожитковий мінімум, і фактично, це називається соціальна допомога.

Любомир Ференс: А ці 35 років я можу купити пакетом?

Юрій Ганущак: Ні. Лише п’ять років і то, коли вам стукне 60 років.

Любомир Ференс: Тоді що робити тим, які протягом життя не платили, і їм потрібно докупити 10 чи 15 років?

Юрій Ганущак: Закон розуміє, що минулі роки дехто не реєструвався – свідомо чи ні. Тому, починаючи з завтрашнього дня це 25 років. І це сигнал – починай платити внески. Державу не цікавить, офіційну зарплату ти маєш чи ні. Але якщо ти збираєшся мати пенсію, піди у Пенсійний фонд, зареєструйся і плати внески. Але не менше, ніж 22%, а краще – більше.

Любомир Ференс: Чи можна буде українським громадянам отримувати одночасно пенсію і за кордоном, і в Україні?

Юрій Ганущак: Якщо є міжнародні договори щодо пенсійного забезпечення, то українець може отримувати пенсію за кордоном. Йому перерахують українську пенсію до того, що він там заробив за кордоном. Але, як правило, дуже багато людей повертається назад. І я гарантую, що найближчі 5 років багато людей повернуться назад в Україну.

Державу не цікавить, офіційну зарплату ти маєш чи ні. Але якщо ти збираєшся мати пенсію, піди у Пенсійний фонд, зареєструйся і плати внески

Любомир Ференс: Чому? Якщо людина за кордоном оформлена офіційно, який резон їй сплачувати Україні, якщо вона там буде мати вищу пенсію?

Юрій Ганущак: Резон дуже великий. Там набагато вищі видатки. Плюс це чужа країна – там не мед. Тому людина повинна розуміти одне – колись старість настане. Це не такі великі суми, у порівнянні з тим, що вони заробляють.

Ірина Соломко: Якщо я хочу як ФОП отримувати більшу пенсію, аніж мінімальну, я маю йти в Пенсійний фонд і сплачувати більше відсотків, ніж 22?

Юрій Ганущак: Якщо ви вже сплачуєте, то не потрібно нікуди йти. З 2001-го року все працює автоматично – сплачуєте просто більше, і все. Все, що пишуть в трудовій книжці після 2001-го року, не грає ніякої ролі. До 2001-го року рахується трудовий стаж, після 2001-го року – страховий.

Якщо трудова книжка у вас почалася після 2001-го року, то її можна і не мати. 

Любомир Ференс: Тобто трудову книжку можна викинути?

Юрій Ганущак: Якщо вона у вас почалася після 2001-го року, то її можна і не мати.

Любомир Ференс: Якщо трудова книжка не потрібна, як в Пенсійному фонді обраховують цю сумарність?

Юрій Ганущак: Ви можете зайти на сайт Пенсійного фонду, і там є така кнопочка, яка називається Пенсійний калькулятор. І от він вам видасть всі дані по вас.

Віднині ви самі відповідальні за свою пенсію, щоб потім не казали, що вас не попередили.

Любомир Ференс: Для чого тоді після 2001-го року і зараз заводять трудові книжки?

Юрій Ганущак: Трудова книжка ж потрібна не тільки для пенсійних розрахунків. Там є ще купа моментів, наприклад, там обов’язково фіксуються ваші досягнення, і коли ви йдете на іншу роботу, новий працедавець ці досягнення оцінює.  

____________________
Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони», який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і "Європейською правдою" за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є відповідальністю видання і жодним чином не віддзеркалює точку зору Європейського Союзу.