Події
Перегляди: 2401
13 жовтня 2016

Як в Україні та Молдові розглядають проблему непідконтрольних територій?

Круглий стіл на тему «Як в Україні та Молдові розглядають проблему непідконтрольних (окупованих) територій?», організований Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва   за сприяння аналітичного центру IDIS "Viitorul" та Institutul de Politici Publice (Молдова), відбувся в Кишиневі.

На обговорення було виненсено  такі  питання:
- Яким статусом повинні володіти нині непідконтрольні території України і Молдови? Що думають про це громадяни двох країн?
- Які сценарії розвитку ситуації навколо непідконтрольних територій можна очікувати в майбутньому? Чи очікує на український Донбас придністровський сценарій?
- За яких обставин можливе відновлення конституційного суверенітету над нині непідконтрольними територіями (думка громадян)? Яку політику необхідно проводити Україні і Молдові, щоб досягти цієї мети?

Аналітики Фонду Руслан Кермач, Олексій Сидорчук та молодший аналітик «Демініціатив» Андрій Сухарина  представили результати загальнонаціональних та регіональних (на Донбасі) досліджень громадської думки в Україні останніх років, щоб відтворити динаміку настроїв українців із  обговорюваної  проблематики.

Молдовські експерти окреслили для учасників круглого столу загальну картину того, як громадяни Молдови сприймають сьогодні придністровське питання.

Під час   обговорень спікери також спробували розглянути найбільш ймовірні сценарії подальшого розвитку ситуації довкола непідконтрольних територій в Україні та Молдові, проблемні аспекти Мінського процесу, ефективність переговорного формату "5+2", санкційну політику Заходу щодо Росії та питання про те, наскільки процеси врегулювання конфілкту на Донбасі співвідносяться із «придністровським сценарієм» врегулювання.

Захід проводено в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку здійснює Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) в партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Фонд «Демократичні ініціативи» також висловлює свою подяку IDIS 'Viitorul' за допомогу в організації цього заходу.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024