Аналітика
Перегляди: 2153
27 січня 2014

Вплив європеїзації на демократичні трансформації: приклад Словаччини та України

Вашій увазі пропонується аналіз впливу європеїзації та європейської інтеграції на внутрішні демократичні перетворення у Словаччині (до її вступу до ЄС) та в Україні (до жовтня 2013 р.).

Експерти часто наголошують на тому, що на початку 1990-х Україна мала схожі із своїми сусідами у Центральній та Східній Європі стартові умови як для внутрішніх реформ, так і для європейської інтеграції. Демократизація  у країнах ЦСЄ була нерозривно пов’язана із  європейським вектором розвитку. Україна ж пішла відмінним від своїх сусідів шляхом і має на сьогодні іншу ситуацію як у сфері демократії (передовсім, демократичності політичної системи), так і у сфері євроінтеграції.

 Вашій увазі пропонується аналіз впливу європеїзації та європейської інтеграції на внутрішні демократичні перетворення у Словаччині (до її вступу до ЄС) та в Україні (до жовтня 2013 р.).

Порівняльний аналіз досвіду  Словаччини та України проводиться за такими параметрами:

  • основні тенденції і проблеми у  демократизації в цілому та політичної системи, зокрема;
  • позиція та роль національної політичної еліти щодо європейських перспектив;
  • інституційна та координаційна  база євроінтеграційних процесів;
  • роль  громадської думки щодо євроінтеграції  та роль суспільної консолідації.

На основі цього у роботі визначено, які фактори сприяли, а які – перешкоджали ефективному  впливу євроінтеграції та європеїзації на демократичні реформи в Словаччині і Україні.

Досвід Словаччини аналізується крізь призму його важливості для сучасної України, яка і досі  має загрозу встановлення повноцінного авторитарного режиму. Як Словаччині вдалося докорінно змінити ситуацію з демократичними перетвореннями і діалогом з ЄС? Яку роль у цьому зіграла  суспільна підтримка євроінтеграції та  вимоги демократичних реформ? В який спосіб відбулося подолання монополістських  тенденцій у політичній системі у Словаччині? Відповіді на ці та інші актуальні для європеїзації України питання – у роботі Марії Золкіної, аналітика Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Дослідження було проведено в рамках Стипендіальної Програми Демократії імені Ілька Кучеріва на основі стажування в  Інституті  справ публічних (Братислава, Словаччина) у серпні-вересні 2013 р. Стипендіальна Програма була організована асоціацією аналітичних центрів PASOS за фінансової підтримки Національного агентства з підтримки демократії (США).

 

Останні новини з категорії Аналітика

Огляд основних інформаційних загроз для України (січень-березень 2024 року)

Аналіз наративів російської пропаганди в українському інформаційному просторі впродовж першого кварталу 2024 року
23 квітня 2024

Світовий досвід залучення іноземної робочої сили. Як ним може скористатися Україна

Про те, як залучити іноземців до відбудови повоєнної України та який досвід інших країн варто врахувати українській владі, аналізують Ларис...
21 квітня 2024

Медіапростір Одеси: аналіз контенту, який споживають одесити

Медіавподобання жителів Одеси та Одеської області,чому частина з них досі споживає російський контент, а також умови переходу на україномовн...
18 квітня 2024

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024