Медіа
Перегляди: 1842
4 жовтня 2012

Визначальним для виборців є геополітичний вибір партій та мовне питання

Критеріями підтримки виборцями політичних структур в Україні, на відміну від європейських партій, є не економічні погляди, а геополітичний вибір та погляд на мовне питання.

Про це заявив керівник соціологічної служби Ukrainian Sociology Service Олександр Вишняк на прес-конференції в УКРІНФОРМі на тему: "Вибори-2012: політичне структурування суспільства та перспективи багатопартійності в Україні".

"Основні і дуже принципові відмінності між партіями спостерігаються у геополітичних і мовно-культурних поглядах їхніх виборців", - сказав О.Вишняк.

На підтвердження цієї тези він навів дані дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня. Згідно з ним, проєвропейська зовнішньополічтина орієнтація притаманна здебільшого опозиційним партям, а проросійська, антиєвропейська і антинатовська переважає у виборців Партії регіонів та Компартії України.

Зокрема, як засвідчило дослідження, 69% виборців ПР виступають за приєднання України до Митного союзу, 49% - проти вступу нашої країни до Європеського Союзу і 77% - проти вступу до НАТО. 79%прихильників КПУ також виступають за Митний союз з Росією, а 73% - проти вступу нашої країни до ЄС.

Натомість вступ до ЄС підтримують 69% виборців "УДАРу", 65% виборців ВО "Батьківщина" та по 64% прихильників ВО "Свобода" і партії Наталії Королевської "Україна - Вперед". Проти приєднання України до Митного союзу виступають 69% виборців ВО "Свобода", 57% - ВО "Батьківщина", 47% - "УДАРу" і 43% прихильників партії "Україна - Вперед".

О.Вишняк також зазначив, що найбільш диференційованим електорат політичних партій є у питанні надання російській мові статусу офіційної. Підтримують російську як офіційну в Україні 67% виборців ПР та 62% - КПУ, але навіть серед них майже третина (30% у КПУ та 27% у ПР) виступають проти цього.

Найбільше противників офіційного статусу російської мови серед виборців ВО "Свобода" - 94%, далі йдуть прихильники ВО "Батьківщина" (85%), "УДАРу" (74%) та партії "Україна - Вперед" (53%).

У ході дослідження було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024