Опитування
Перегляди: 2182
11 квітня 2012

Вибори-2012: громадська думка населення України

Прес-конференція

Учасники:

  •  Ольга Айвазовська – голова правління Громадської мережі ОПОРА
  •  Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
  • Світлана Заліщук – директор проектів ГО «Центр UA», член координаційної ради руху «Чесно»
  • Михайло Міщенко – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова

Україна напередодні парламентських виборів: громадська думка населення України

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва з 30 березня по 4 квітня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
Фінансування опитування здійснювалося проектом UNITER.

• У парламентських виборах готовність взяти участь висловили 77.6% українців (43.1% – «обов’язково» і ще 34.5% – «скоріше за все»).

• Основні причини, що спонукають громадян до участі у виборах – відчуття громадянського обов’язку (45%), побоювання, що хтось інший може скористатися їхнім голосом (34%), та наявність серед партій та кандидатів тих, кого б хотілося підтримати (22%).

• Основними причинами відмови від участі у виборах є насамперед те, що ці люди не бачать жодної партії чи кандидата, за яких було б варто голосувати (39%), невіра у чесність виборів (22%), відсутність інтересу до політики (19%), впевненість, що Верховна Рада все одно нічого не вирішує (19%).

• Якби вибори відбулися у першій половині квітня 2012 року, до Верховної Ради пройшли б: Партія регіонів – 24.5%, ВО «Батьківщина» – 16.8%,
Політична партія «Фронт змін» (А. Яценюк) – 11.9%, Партія «УДАР» Віталія Кличка – 9.0%, Комуністична партія України – 5.6%. Партія «Громадянська позиція» (А. Гриценко) набрала 3.5%, а ВО «Свобода» (О. Тягнибок ) – 3.0%. Не визначилися із вибором 18%, найбільшою мірою – у Східному регіоні (22%), найменшою – у Західному регіоні (10%). Усі відсотки вирахувані у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.

• Серед виборців немає спільної думки щодо найкращого варіанту об’єднання опозиції: 45% опитаних це байдуже, 22% вважають, щоб усі опозиційні сили йшли разом – («Батьківщина», «Фронт змін», «УДАР», «Свобода» та інші), 8% підтримують варіант об’єднання лише «Батьківщини» і «Свободи», а на думку 11% , краще усім опозиційним силам, здатним здолати 5%-й бар’єр, іти окремо і вже потім об’єднатися.

• У суспільстві ще до початку виборчої кампанії панує надзвичайно високий рівень недовіри до чесності прийдешніх виборів: 37% населення припускає, що результати можуть бути перекручені і ще 24% впевнені, що результати будуть перекручені. Втім, майже такі самі відсотки недовіри (відповідно, 35% і 20%) були й напередодні парламентських виборів-2007. Переконані у цілковитій чесності наступних виборів 6% і ще 24% вважають, що будуть окремі порушення, які не вплинуть на загальний результат.

• Громадяни досить песимістично оцінюють вплив виборів: переважна більшість (43%) вважає, що вибори нічого не змінять, 31% сподіваються, що вибори зможуть поліпшити ситуацію у країні, а 6% висловили побоювання, що вибори ситуацію погіршать. Цікаво, що майже такі самі очікування були у населення і напередодні виборів-2007 (42% – «нічого не змінять», 28% – «поліпшать», 12% – «погіршать»).

• Лише 13% громадян впевнені, що своєю участю у виборах вони безперечно здатні чинити вплив на ситуацію в Україні, 38% думають, що певний вплив таки буде, а 39% зовсім не бачать ніякого впливу. Уявлення про можливість власного впливу через вибори прямо залежить від готовності взяти участь у виборах: серед тих, хто безумовно планує участь у голосуванні, 22% впевнені у власному впливі і 47% припускають, що певний вплив буде (ніякого впливу – 24%); серед тих, хто планує взяти участь у виборах «скоріше за все», ці відсотки становлять, відповідно, 10%, 49% і 31%, а от серед тих, хто не братиме участі у виборах, впевнені у своєму впливі 1%, у можливості певного впливу – 4.5%, 86.5% ніякого впливу не бачать.

• Однозначно засуджують голосування за гроші 56% громадян, ще 27% ставляться до цього негативно, але «з розумінням», а 11% ставляться до продажу свого голосу цілком позитивно. Проте 73% не продаватимуть свій голос в принципі, ні за яку ціну, 2%, навпаки – готові продати за будь-яку ціну, 8% продадуть, лише якщо ціна буде влаштовувати, а 8% візьмуть гроші за голосування лише тоді, коли все одно голосуватимуть за цього кандидата. Готових продавати голоси задешево мало: 3% влаштує ціна до 200 гривень, ще 2% – 201–300 гривень, 4% – 301–500 гривень, а найбільше (12%) тих, хто оцінює свій голос у суму понад 500 гривень.

• Лише 4% населення зголосилося проголосувати за кандидата, який роздає на окрузі «допомогу» – продуктові набори, ліки тощо. Майже третина – 32% не проти, аби узяти таку «допомогу», але думають, що на їхній вибір це не вплине, а більше половини – 51% і «допомогу» не візьмуть, і голосувати за таких кандидатів принципово не будуть.

• Більшість громадян позитивно оцінює перспективу встановлення камер спостереження на виборчих дільницях: 73% вважають, що це дасть змогу спостерігати за роботою виборчих комісій і за ситуацією на виборчій дільниці; 57% певні, що камери спостереження – це кращий спосіб зробити процес більш прозорим. Більшість громадян камери не лякають: лише 16% населення думають, що камери спостереження встановлять, щоб залякати виборців (не згодні з цим твердженням 58%) чи щоб вплинути на їхнє голосування (так вважають 19%, не згодні з цим 46%). І абсолютна більшість громадян (71%) відповіли, що камерами спостереження їх особисто як виборців не налякати (злякаються їх 10%). Поділилися думки щодо того, чи не будуть за допомогою камер спостереження дізнаватися, хто як голосував (31% впевнені, що будуть, 33% – що ні).

• Найбільш корисною на наступних парламентських виборах громадяни вважають діяльність західних спостерігачів (40%), за оцінкою ефективності йдуть українські спостерігачі від громадських організацій (35%), українські спостерігачі від партій та кандидатів (34%), міжнародні спостерігачі від країн СНД (20.5%) (зазначимо, що респонденти могли обирати будь-яку кількість відповідей). Певні, що від усіх спостерігачів немає жодної користі 21% респондентів. Від часу, що минув з місцевих виборів осені 2010 року, вага спостерігачів у громадській думці зросла, особливо міжнародних спостерігачів – на 12%, спостерігачів від громадських організацій – на 10%, спостерігачів від українських партій та кандидатів – на 8%, відсоток визнання корисними спостерігачів від країн СНД не змінився, як і тих, хто не бачить користі від спостерігачів взагалі.

• Про створення громадського руху «Чесно» знають 5% населення, ще 19% відповіли, що "щось про це чули". Вважають корисною діяльність організацій, які надаватимуть інформацію про кандидатів у депутати, 61% населення, 16% користі у цьому не бачать. Для 21% така інформація буде важливою і вплине на їхній вибір, ще 47% цікавитимуться такою інформацією, але не знають, чи вплине це на їхній вибір, а 24% це не цікаво.

• Цікаво, що серед виборців різних партій виявилася приблизно однакова частина виборців, на вибір яких, на їх думку, вплине інформація від руху «Чесно»: 25% серед виборців Партії регіонів, 23% – «Батьківщини», 29% – «УДАРу», 29.5% – «Фронту змін», 17% – КПУ, 19% – серед тих, хто ще не визначився з вибором. Ще більше тих, хто буде з цікавістю сприймати таку інформацію, яка може вплинути на їх вибір, а може й ні: 62% серед виборців «Батьківщини», 58% «Фронту змін», 58,5% «УДАРу», 46% Партії регіонів, 48% – серед тих, хто ще не визначився з вибором.

• Не проголосують за кандидата, про якого будуть знати, що він задіяний у корупції (навіть якщо він багато робить для округу) – 64% населення, можуть і проголосувати – 21%. Серед виборців «Батьківщини» не проголосують за корупціонера-благодійника 66% (можуть проголосувати 22%), КПУ – відповідно, 65% і 24%, Партії регіонів – 51.5% і 31.5%, «УДАРу» - 68% і 18%, Фронту змін – 65% і 26%.

• Не проголосують за партію, у списку якої будуть кандидати, задіяні в корупційних діях, 74%, можуть проголосувати – 12%. Серед виборців «Батьківщини» не проголосують за список з корупціонерами 73%, можуть проголосувати 13%, КПУ – відповідно, 75% і 11%, Партії регіонів – 65% і 17%, «УДАРу» – 72% і 14%, "Фронту змін" – 74% і 15%.

• Лише 32% населення вважає, що вибори в Україні є реальним механізмом впливу громадян на владу, не згодні з цим 46%. Найбільше заважає виборам стати механізмом участі громадян у державних справах невиконання тими, кого обрали, своїх виборчих обіцянок (59%), низька якість тих, з кого доводиться обирати на виборах (45%), відсутність постійного громадського контролю за обраною владою (38%), формування виконавчої влади не за результатами виборів (30%), невимогливість громадян до своїх обранців, їх пасивність (29%).

Результати соціологічного дослідження

1. Чи збираєтеся Ви взяти участь у виборах до Верховної Ради, які мають відбутися
28 жовтня  2012 року?

 

1 – безумовно, так

43,1

2 – скоріше, так

34,5

3 – скоріше, ні

8,0

4 – точно, ні

9,4

5 – важко сказати

5,0

Не відповіли

0,1

 

 

2. Якщо Ви не збираєтесь  брати участь у виборах, то чому? (не більше двох основних причин) % опитаних, які не відповіли, що збираються взяти участь у виборах

1 – у мене не буде такої можливості (проживаю не за місцем реєстрації, у день  голосування буду зайнятий тощо)  

2,9

2 – мені байдужі ці вибори, бо моє життя від них аж ніяк не залежить 

13,8

3 – я не бачу жодного кандидата чи партію, за яких було б варто голосувати

39,0

4 – вибори нічого не змінять, бо Верховна Рада   насправді нічого не вирішує 

18,7

5 – мене взагалі не цікавить політика

19,1

6 – не вірю, що вибори будуть проведені чесно

21,7

7 – інше

3,2

8 – важко сказати

4,5

 

3. Якщо Ви збираєтеся брати участь у виборах, то чому? (не більше двох основних причин) % опитаних, які відповіли, що збираються взяти участь у виборах 

1 – участь у виборах — обов’язок кожного громадянина

45,2

2 – я звик до участі у виборах

18,3

3 – серед кандидатів та партій є ті, яких мені хотілося б підтримати

22,1

4 – участь у виборах — це можливість вплинути на ситуацію у моєму місті (селі)

10,7

5 – не хочу, щоб моїм голосом скористався хтось інший

33,8

6 – мені цікаво узяти участь у цих “змаганнях” — хто переможе?

4,4

7 – інше

0,0

8 – важко сказати

1,1

 
4. Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України і до виборчого бюлетеня були включені такі партії, за яку партію Ви б проголосували? (ОДНА ВІДПОВІДЬ)

 

% усіх

% тих, хто має намір взяти участь у виборах

  1. Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (Ю.Тимошенко)

13,5

16,8

  1. Всеукраїнське об'єднання «Свобода» (О.Тягнибок)

2,5

3,0

  1. Комуністична партія України (П.Симоненко)

4,4

5,6

  1. «Народна самооборона» (Ю.Луценко)

0,6

0,6

  1. Народна партія (В.Литвин)

0,6

0,7

  1. Народний Рух України (Б. Тарасюк)

0,3

0,4

  1. Партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"

1,2

1,4

  1. Партія регіонів (М.Азаров, С. Тігіпко)

19,5

24,5

  1. Партія "УДАР" Віталія Кличка"

7,4

9,0

  1. Політична партія «Громадянська позиція» (А.Гриценко)

2,8

3,5

  1. Політична партія „Наша Україна” (В.Ющенко)

0,5

0,6

  1. Політична партія «Фронт змін» (А.Яценюк)

9,5

11,9

  1. Прогресивна соціалістична партія України (Н.Вітренко)

0,5

0,7

  1. Радикальна партія Олега Ляшка

0,3

0,3

  1. Соціалістична партія України (О.Мороз)

0,3

0,4

  1. Українська народна партія (Ю.Костенко)

0,3

0,4

  1. Голосував би за іншу партію

2,4

2,6

  1. Не брав би участі в голосуванні

14,9

-

  1. Важко відповісти

18,5

17,8

 

4.1 Зараз точиться чимало розмов про те, що опозиції варто об’єднатися і йти на парламентські вибори єдиним списком. Як Ви вважаєте, чи варто опозиції це робити і яке об’єднання було б найбільш ефективним?

1 – Найбільш ефективно, щоб усі опозиційні сили йшли разом – «Батьківщина», «Фронт змін», «Свобода», «УДАР» та інші

22,2

2 – Найбільш ефективно, щоб об’єдналися разом лише «Батьківщина» і «Фронт змін»

8,2

3 – Краще, щоб опозиційні сили, які можуть здолати 5%, йшли на вибори окремо і вже потім об’єдналися

11,3

4 – Мені байдуже, як опозиція йтиме на вибори

44,7

5 – важко відповісти    

13,6

5.  Як Ви гадаєте, чи допоможуть вибори до Верховної Ради  поліпшити ситуацію в Україні? 

1 – так, вибори дадуть змогу поліпшити ситуацію

30,6

2 – вибори нічого не змінять

42,7

3 – вибори лише погіршать ситуацію

6,0

4 – важко сказати

20,7

6.  Як Ви вважаєте, чи вплине  Ваша особиста участь у виборах Верховної Ради  чи відмова від участі на ситуацію в Україні?

1 – безперечно, вплине

13,2

2 – певною мірою вплине

38,1

3 – ніяк не вплине

39,2

4 – важко сказати

9,4

7. Як, на Вашу думку, пройдуть вибори?

1 – пройдуть чесно, без підтасувань

5,8

2 – будуть окремі порушення, але вони істотно не вплинуть на загальний результат

24,1

3 – припускаю, що результати можуть бути перекручені

37,1

4 – впевнений, що обов’язково все буде  підтасовано

24,0

5 – важко відповісти

9,0

 

8. Як відомо, іноді на виборах виборцям пропонують гроші за голосування за певного кандидата чи партію. Як Ви до цього ставитеся?

1 – однозначно засуджую, не можна продавати свій голос

56,1

2 – загалом ставлюся негативно, але з розумінням – усякі бувають у людей ситуації

26,8

3 – ставлюся позитивно, чому б людям не заробити?

10,6

4 – важко сказати

6,6

9. А Ви особисто готові продати свій голос  за гроші? (ОДНА ВІДПОВІДЬ)

1 – безумовно, ні

73,0

2 –  безумовно, так –  за будь-кого і за будь-які гроші

1,7

3 – так, але якщо буде влаштовувати сума

8,2

4 – так, якщо я все рівно збирався голосувати за цього кандидата (партію)

7,7

5 – важко сказати

9,4

10. А за яку саме реальну суму Ви готові продати свій голос на виборах?

1 – мій голос не продається в принципі

74,8

2 – за 50 гривень

0,7

3 – за 51-100 гривень

0,7

4 – за 101-200 гривень

1,3

5 – за 201-300 гривень

2,2

6 – за 301-500 гривень

4,1

7 – більше 500 гривень

12,3

Не відповіли

3,8

 

11. Вже зараз деякі з майбутніх кандидатів у депутати працюють на  округах, де збираються обиратися – роздають продуктові набори ліки, тощо. Як Ви особисто до цього ставитеся?

1– якщо отримаю таку допомогу, то й проголосую за цього кандидата

4,2

2 – допомогу візьму, але на моє голосування це не вплине

32,2

3 – це не допомога, а підкуп, і «допомогу» не візьму, і за такого  кандидата не голосуватиму

50,8

4 –  важко сказати 

12,9

12.  Як Ви вважаєте,  діяльність яких спостерігачів на виборах була б найбільш корисна? (зазначте усі варіанти, які вважаєте потрібними)

1 – українських спостерігачів від партій та кандидатів 

34,1

2 – українських спостерігачів від громадських організацій

35,2

3 – міжнародних західних спостерігачів

40,1

4 – міжнародних спостерігачів від країн СНД (Росії, Білорусі та ін.)

20,5

5 – від усіх спостерігачів немає жодної користі

21,2

6 – важко сказати

10,7

13. Чи знаєте Ви, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект про встановлення на виборчих дільницях камер спостереження під час парламентських виборів?

1 – так, знаю

28,7

2 – ні, не знаю

71,0

Не відповіли

0,2

 
Наскільки Ви згодні з наступними твердженнями стосовно можливих наслідків встановлення камер спостереження на виборчих дільницях? (оцініть свою згоду чи незгоду  у балах, від «1» - «зовсім не згоден» до «5» - «повністю згоден» 

(Дайте відповідь по кожному рядку)

Зовсім не згоден

Переважно не згоден

Важко сказати, згоден чи ні

Переважно згоден

Повністю згоден

Не відповіли

Середній бал

14.Камери спостереження дозволять спостерігати за роботою членів виборчих комісій і за ситуацією на виборчій дільниці загалом

3,0

6,9

16,8

47,6

25,6

0,1

3,86

15.Камери спостереження – це кращий засіб зробити процес голосування більш прозорим

5,9

10,8

26,5

40,0

16,7

0,1

3,51

16.Камери спостереження встановлять, щоб  дізнатися, хто і як проголосував

11,6

21,6

35,1

24,5

6,9

0,2

2,93

17.Камери встановлять для того, щоб вплинути на голосування виборців

14,6

31,5

34,0

15,4

3,9

0,6

2,62

18.Камери спостереження встановлять для того, щоб залякати виборців

24,3

33,6

26,2

12,2

3,5

0,2

2,37

19.Камери спостереження можуть налякати особисто мене як виборця

38,7

32,5

18,6

7,7

2,2

0,3

2,02

20.Камери спостереження дадуть змогу комусь добре заробити на придбанні і встановленні цього обладнання

3,4

5,5

22,7

33,3

34,9

0,1

3,91

21. Чи Ви згодні з тим, що вибори в Україні є реальним механізмом впливу громадян на владу?

1 – зовсім не згодний

20,8

2 – в основному не згодний

25,4

3 – важко сказати, згодний чи ні

21,3

4 – в основному згодний

28,4

5 – повністю згодний 

4,0

22. Що заважає виборам в Україні стати механізмом демократичної участі громадян у державних справах? (зазначте всі чинники, які Ви вважаєте найбільш важливими) % опитаних, які не згодні з тим,  що вибори в Україні є реальним механізмом впливу громадян на владу, або вагаються з відповіддю

1 – невідповідність проведення виборів демократичним стандартам

30,1

2 – формування виконавчої влади не за результатами виборів

30,8

3 – невиконання тими, кого обрали, своїх виборчих обіцянок

59,0

4 – відсутність постійного громадського контролю за обраною владою

38,3

5 – неконкретність виборчих програм

22,7

6 – низька якість тих, з кого доводиться обирати на виборах – кого б не обрали, краще не буде

44,6

7 – невимогливість громадян до своїх обранців, пасивність

28,9

8 – інше

1,2

9 – ніщо не заважає, вибори в Україні є реальним механізмом участі населення у справах держави

2,4

10 – важко сказати

7,5

23. Чи знаєте Ви про створення громадського руху «Чесно», який ставить на меті оцінку кандидатів у депутати на відповідність певним вибраним критеріям (особисте голосування, причетність до корупції та інші)? 

1 – так, я про це знаю

5,0

2 – щось про це чув

18,7

3 – нічого про це не знаю

76,3

24. Як Ви вважаєте, чи потрібна така діяльність громадських організацій, які надаватимуть виборцю інформацію про кандидатів у депутати?

1 – так

61,1

2 – ні

15,9

3- важко сказати

23,0

25. А Ви особисто будете зважати на інформацію про кандидатів, яку надаватиме рух «Чесно»?

1 – так, і це вплине на мій вибір

21,3

2 – так, цікаво, але важко сказати, чи це позначиться на моєму виборі

47,5

3 – ні, мені це не цікаво

23,9

4 – я взагалі не збираюся брати участь у виборах 

7,4

26.  Чи проголосуєте Ви за кандидата,  про якого  знатимете, що він задіяний у корупції, але дещо робить для Вашого округу (наприклад, допоміг з ремонтом школи, роздає допомогу бідним тощо)?

1 – ні, не проголосую

64,4

2 – можу проголосувати

20,7

3 – важко сказати

14,9

27.  Чи проголосуєте Ви за партію, у списку якої будуть кандидати, задіяні у корупційних діях?

1 – ні, не проголосую

73,6

2 – можу проголосувати

11,6

3 – важко сказати

14,8

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023