Події
Перегляди: 1929
22 березня 2013

Усе буде по-ЧЕСНОму!

Чесно про депутатські пільги та звітність розповіли громадські активісти руху ЧЕСНО, які під час громадсько-політичного форуму презентували результати дослідження, присвяченого першим 100 дням роботи нового парламенту. Обговорити  пільги, фінансову звітність і прозорість діяльності парламентарів   учасники рух  запросили народних депутатів. Мета ж, яку ставлять перед собою громадяни, – щоб  наступний крок у їхньому  контролі за владою,   а саме  урівноваження   діяльності  депутата з його пільгами  та привілеями, передбаченими законодавством,   став  таким самим ефективним, як і успіх у досягненні вимоги особистого голосування.  

 

Ведучий форуму, журналіст Мустафа Найем  назвав історичним, приміром,  той факт, що кілька днів тому в українському парламенті  вперше за всю його історію було відпрацьовано режим персонального голосування,  коли вдалося  переголосувати питання, в якому було помічено «кнопкодавів». «Ми вважаємо, це наше досягнення – і журналістів, і громадських активістів, – наголосив журналіст. – Але ми на цьому не зупиняємось і зараз наше завдання виявляти системний контроль за владою – насамперед за Верховною Радою –  і щомісяця звітувати щодо головних аспектів її роботи".

 

Презентуючи результати  громадського моніторингу перших ста днів діяльності парламенту, керівник Міжнародного інституту демократії, учасник громадського руху «Чесно» Сергій Таран відзначив, що найбільше народних депутатів, які готові звітувати про свою роботу та працювати прозоро, – у партіях «УДАР» та «Батьківщина»,  найменше їх – у Партії регіонів та Компартії.

Раніше рух «Чесно» звернувся до народних депутатів із проханням надати їхні біографії, а також надати імена помічників та адреси приймалень народних депутатів, лідерів фракцій та апарату Верховної Ради. Додатково учасники руху просили також кожного депутата розповісти про витрачання 17 тис. грн, які щомісячно виділяють депутату з держбюджету для здійснення його діяльності.

За даними руху, лише 28% народних депутатів відповіли на запит, надавши якусь інформацію або повідомивши про відмову надавати інформацію.

Водночас у громадському русі зазначили, що 100% відповідей надала фракція партії «УДАР» (42 відповіді), ВО «Батьківщина» надала 48 відповідей, 11 депутатів із ВО «Свобода» відповіли на повідомлення, проте більшість відповідей депутатів містила відмову співпрацювати з рухом «Чесно». Шість відповідей надійшло від позафракційних депутатів. Від Партії регіонів надійшло 17 відповідей, і лише одна – від фракції КПУ.

«Здивувала «Свобода», яка обіцяла бути відкритою та прозорою. Поки що вона не демонструє таких намірів», – зазначив Сергій Таран.

За даними руху «Чесно», в цілому в офіційних онлайн-джерелах можна знайти біографії менше ніж 200 парламентарів.

У результаті виконаної роботи в громадському русі «Чесно» зібрали інформацію про трохи більше ніж 400 громадських приймалень народних депутатів.

«Найбільше їх відкрито в столичному регіоні, найменше – у Миколаївській області», – зазначив Таран.

Інформацію про помічників народних депутатів у повній або частковій мірі надали 104 народні депутати.  Найбільш охоче розповідають, хто допомагає їм, представники «Батьківщини». 21 народний депутат відмовився оприлюднити прізвища своїх офіційних помічників і консультантів або не надав списків без будь-яких пояснень.

Водночас, за інформацією руху «Чесно», «УДАР» майже у повному складі відмовився надати громадському руху список помічників на громадських засадах, направивши лише списки оплачуваних помічників-консультантів.

На запит щодо надання звіту про використання коштів, які виділяються народним депутатам на здійснення їхньої діяльності, лише 19 депутатів надали детальний опис використаних коштів.

Водночас народний депутат Павло Розенко (УДАР) та «регіонал» Микола Рудьковський зазначили, що не використовують державних коштів для здійснення депутатських повноважень. Ігор Калєтнік (КПУ), за інформацією руху «Чесно», зазначив, що усі кошти спрямував на рахунок Компартії.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  Ірина Бекешкіна повідомила, що обізнаність виборців про діяльність своїх народних депутатів дуже невелика, а більше половини представників електорату навіть не знають прізвища народного обранця, який переміг на їхньому окрузі. Так, за словами соціолога, 80% виборців не знають, у якому комітеті працює їхній депутат, і 70% – не знають, як зв'язатися із народним депутатом у їхньому окрузі.

Ірина Бекешкіна також уточнила, що «ці цифри відрізняються у прихильників різних політичних партій і я б сказала, що відрізняються радикально».

Окрім цього, лише 168 з 445 депутатів оприлюднили інформацію про свої приймальні. Серед них 25% депутатів від Партії регіонів, 44% від «Батьківщини», аж 95% від «УДАРу», 31% від «Свободи», 22% від КПУ та 50% позафракційних. Що стосується помічників нардепів, то лише 60 депутатів надали повний список своїх помічників, 40 частковий, а 21% відмовився надавати взагалі.

На форумі під час презентації руху Бекешкіна також вступила у полеміку із тими народними обранцями, які звинувачують рух «Чесно» у тому, що він начебто налаштований проти депутатів ВР.

«Я б сказала навпаки - більшого друга, ніж «Чесно», у депутатів немає. Тому що ми хочемо, щоб парламент набув взагалі центральної ролі у суспільстві як представник інтересів населення. Співробітництво з рухом «Чесно» та відповідність діяльності депутатів вимогам виборців допоможе парламенту стати кращим і здобути більший авторитет у суспільстві», – наголосила Ірина Бекешкіна.

Погодився  із соціологом і народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, який відзначив, що намір активістів руху «Чесно» сприяти прозорості діяльності народних депутатів є не так критикою нинішнього парламенту, як допомогою по суті.

«Ми вам щиро вдячні. Ваша критика, напевне, не є критикою по суті. Вона є допомогою по суті. Хтось сприймає її як образу, до когось не так підійшли, хтось там має особисті стосунки не найкращі з минулого. Але разом із тим, якщо ми дивимося в майбутнє, то сьогодні це великий наш спільний проект, який ми називаємо демократія в Україні», – сказав Юрій Мірошниченко.

За його словами, дискусії, ініційовані рухом «Чесно», стали чи не єдиною платформою, де зібралося найширше коло української громадськості. «Ви нам допомагаєте насправді вирішити нашу проблему – повернути довіру до парламенту. І ви нам даєте індикатори, за якими люди нас відстежують», – наголосив народний депутат.

Як пояснив народний депутат, йдеться про багато складових діяльності народних обранців, інформація про які для виборців має бути доступною. «Скажімо, приймальні, чи витрачання коштів, чи наявність помічників і їх статус тощо. Тобто, це та прозорість, яку ми заклали в основу, коли ухвалювали Закон про доступ до публічної інформації», – підсумував він.

Під час Форуму учасники ЧЕСНО запропонували політикам зробити 13  кроків  для підвищення персональної прозорості та підзвітності кожного депутата. Зокрема, на сайті ВРУ мають з’явитися автобіографії, майнові декларації, інформація про громадські приймальні та списки помічників-консультантів кожного чинного депутата.

Учасники руху запропонували депутатам скоротити 18 з понад 40 існуючих пільг та почати системно звітувати про свою діяльність, зокрема – витрачання бюджетних коштів.

 

Крім того, народні депутати повинні звітувати про свою роботу за результатами кожної сесії, постатейне використання коштів на здійснення депутатської діяльності та безкоштовне використання транспорту. Дані про комерційні інтереси парламентарів мають бути публічними. Детальніше про пропозиції Руху – на сайті ЧЕСНО www.chesno.org.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024