Медіа
Перегляди: 1451
28 грудня 2012

Уряд, сформований поза всякою логікою

Попри те, що в новому уряді наявні нові обличчя, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор Школи політичної аналітики Олексій Гарань вважає його новим старим  урядом Азарова. Мало того, модну серед певної частини експертів тенденцію характеризувати цей склад Кабміну  як уряд  «технократів», які прийшли на зміну «реформаторам», вважає хибною.

 «Чи це насправді є уряд технократів, які прийшли  поліпшувати стан української економіки? – задається питанням експерт. – Як на мене, технократ це людина, яка не займає якоїсь чіткої політичної або рівновіддаленої від різних політичних сил позиції. Це те, що донедавна  було в Італії, де був призначений позапартійний уряд, мета якого була  довести країну до нових парламентських  виборів. Насправді ж той уряд, який зараз сформований в Україні, є безумовно, політичним. Це –  уряд Януковича з певним компромісом із окремими бізнес-групами».

Крім того, новий уряд, на думку Олексія Гараня, був сформований поза будь-якою логікою і  правилами політичної відповідальності. Адже, як правило, уряди, принаймні на Заході,   формуються на основі виборів до парламенту. В них зазвичай представлені  ті сили, які потрапили до парламенту  і сформували урядову коаліцію. До складу ж  українського  уряду потрапила, приміром,  Наталя Королевська – політик, який узагалі  не пройшов до Верховної Ради. Олексій Гарань нагадав, що таке уже не вперше відбувається в українській політиці. «Згадаймо, приклад 2002 року, коли в цілому СДПУ(о) вибори програла, але  Медведчука призначили головою  Адміністрації Президента, – відзначив експерт. – Але тоді ця партія хоч подолала прохідний  бар’єр. Зараз ми бачимо, що партія Королевської набрала вдвічі менше голосів виборців, ніж потрібно для подолання бар’єру,   і поза тим, її лідер потрапила до  уряду. Тобто це свідчить про те, що уряд, безумовно, сформований поза всякою логікою», – констатував Олексій Гарань.

Загалом у  кожної людини в новопризначеному  уряді є певний конфлікт інтересів,  і не просто конфлікт, а задіяність у певних корупційних сферах, вважає професор Національного університету «Києво-Могилянська академія».

«Незрозумілою є логіка призначення  міністра оборони, – продовжує свою думку Олексій Гарань. –  Враховуючи його «бекґраунд» і те, що людина займалася підприємницькою діяльністю, напрошується лише один висновок – людина прийшла для «розпилу» того, що залишилося у Міністерстві оборони».

В той час, коли іде повальна критика  електропотягів «Хюндай», незрозумілою є й логіка призначення міністром інфраструктури  колишнього начальник Укрзалізниці, вважає експерт.

«Тобто якусь логіку, крім закулісних ігор, знайти важко,  – відзначає Олексій Гарань.  – Сьогодні ми бачимо уряд корупціонерів, бачимо домінування «сім’ї» Януковича  плюс Ахметов.  Інші групи поки що відсторонені від основного центру».

Експерт водночас звернув увагу на те,  що вибудуваний симбіоз між «сім’єю» і Ахметовим не означає,  що  в майбутньому  не буде посилення суперечностей. «В наближенні до президентських виборів, я думаю, ми побачимо  міжелітні розколи, в тому числі, я не виключаю того, що Ахметов розкладатиме яйця в різні кошики. Але зараз ми бачимо іншу тенденцію – він поки що достатньо комфортно почуває себе в цій моделі», – констатував Олексій Гарань.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024