Медіа
Перегляди: 1632
1 квітня 2013

Українцям байдуже, звідки партії беруть гроші

Більш ніж третина українських виборців (38%) не поміняють своїх політичних уподобань, якщо отримають якусь негативну інформацію про джерела фінансування їхньої партії. Про це свідчить опитування, яке провів з 6 по 12 березня фонд "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

"Ми ставили запитання: "Якби ви знали про джерела надходження коштів на виборчу кампанію партії або кандидата, чи могло б це вплинути на ваше рішення щодо їх підтримки?" Тільки для 14% ці факти виявилися б істотними, для 30% вони вплинули б на вибір, але не суттєво, а для 38% – не вплинули б взагалі", – прокоментувала результати опитування директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

На запитання "Де партії і кандидати в нардепи беруть гроші на виборчу кампанію?" відповіді розподілилися так: вони залучили власні та кошти членів своїх сімей – 13% респондентів, це гроші олігархів – 48%, це гроші держави, які використовували у виборчій кампанії, – 52%, це внески громадян, що їх підтримують, – 13%.

"Звісно, люди погано оцінюють фінансування виборчої кампанії за рахунок олігархів, бізнесу або держави. Але ми запитали: а ви самі колись робили внески до виборчого фонду партії або кандидата? Так-ось, лише 3% давали свої гроші, 96% – ні, а 1% відмовилися відповідати", – зазначила Бекешкіна.

"Тоді ми уточнили: а за яких обставин ви могли б зробити внесок до виборчого фонду партії або кандидата, які вам подобаються? За будь-яких обставин підтримали б гривнею своїх обранців усього 4,5% громадян, не розщедрилися б при будь-якому розкладі 71%, а 12% зробили б внесок до виборчого фонду, якщо б мали можливість простежити за надходженням і використанням у ньому коштів (і це вселяє оптимізм; до речі, найбільше таку готовність висловили виборці "Свободи" – 21%)", – додала соціолог.

Вона також повідомила, що віддали б якусь суму грошей до фонду партії або кандидата за умови, що в разі обрання кандидата отримають натомість певну послугу, 5% громадян. "Це чиста корупція", – наголосила Бекешкіна.