Медіа
Перегляди: 3356
1 лютого 2018

Українці в масі не розуміють, навіщо їм толерантність (відео)

Українці в масі не розуміють, навіщо їм толерантність. Натомість свобода, безпека, справедливість —  найважливіші цінності для українців, згідно з  результатами дослідження, що його презентували у Дніпрі. Метою дослідження було визначити, що українці знають і думають про права людини. За результатами стало зрозуміло: ми цінуємо свої права і свободи, хоча погано орієнтуємося у змісті своїх прав та сутності правових механізмів.  Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва вперше в Україні підготував грунтовне загальнонаціональне дослідження на тему: як українці розуміють і захищають права людини. Соціологічна кампанія наприкінці 2016 року охопила дві тисячі респондентів з усіх областей України, крім непідконтрольних територій. Результати дослідження дніпряни побачили на Європейській площі — основні питання й тези там представили на стендах у вигляді кольорової інфографіки. Координаторка проекту Програми розвитку ООН зазначає: українці вірять, що права людини — це щось добре і прекрасне, тому цінують їх, але водночас не вміють їх захищати.

Світлана Колишко, координаторка проекту Програми розвитку ООН

"Українці не отримують інформації належної про права людини з джерел якихось офіційних, тобто коли ця інформація є дійсно перевіреною. І відповідно, можливо, це трошки викривляє розуміння, як захищати свої права. Тому що люди не зовсім розуміють, які є правозахисні механізми, як ними користуватися".

Опитування складалося з відсімдесяти питань, його повний текст можна побачити на сайті Програми розвитку ООН в Україні. За результатами дослідження найвищою цінністю українців є свобода. А от толерантність у пріоритетному списку займає останнє місце. Експерти коментують: люди не розуміють, навіщо їм ця цінність і чому вона є важливою в концепції прав людини. Крім того, більшість українців не відзначають дискримінацію як проблему суспільства.

Володимир Яворський, експерт ГО “Центр інформації про права людини”, співавтор дослідження

"На Сході невелика кількість людей говорить про те, що вони потерпали від дискримінації, так 60 відсотків людей кажуть, що вони ніколи не потерпали від дискримінації. Як експерт, я точно знаю, що це не так. Оскільки, дискримінація, наприклад, за віком, за станом здоров*я, за інвалідністю є одною з найпоширеніших в Україні. Дві третини населення точно потерпали від цієї дискримінації, але люди не розуміють, що вони є жертвами дискримінації".

 Андрій Сухарина, аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва

"Чим ближче до лінії конфлікту, чим ближче до активних військових дій, тим респонденти менше намагаються виправдовувати злочини, вчинені під час війни, намагаються виправдовувати катування під час війни. Ми повинні визнати цінність, що у незалежності війна чи не війна, певні речі мають бути фундаментальними. І про них важливо говорити, зокрема стосовно дотримання прав людини".

Оригінал: 9 канал