Коментарі
Перегляди: 2199
14 жовтня 2017

Українці різко змінили свою оцінку діяльності УПА

Нові соціологічні опитування свідчать, що українці  змінили свою оцінку діяльності УПА з негативної  на позитивну. Перелом у настроях соціологи зафіксували ще в 2015 році.

Опитані ВВС Україна експерти назвали кілька ключових причин, чому громадяни України так різко змінили своє ставлення до українських повстанців.

На перше місце вони ставлять конфлікт на сході України, який більшість українців вважають агресією Росії. Частина українців просто проводить аналогію між бійцями УПА та добровольцями в АТО, які пішли воювати на Донбас у 2014 році.

"Звичайно, радикальну зміну ставлення спричинила війна. Інакше процес йшов би довго і поступово", - заявила ВВС Україна соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи"  Ірина Бекешкіна.

Проте одною з важливих стратегічних причин зміни ставлення вона назвала викладання історії в школах незалежної України.

"Молодші покоління у школах незалежної України вивчають інший погляд на історію, ніж їхні батьки, не кажучи вже про дідів", - вказує пані Бекешкіна.

Якщо у часи СРСР була однозначна та різко негативна оцінка УПА, то з 90-х у підручниках вже були більш нейтральний та позитивний погляд, вказує вона.

Молодші покоління у школах незалежної України вивчають інший погляд на історію, ніж їхні батьки, не кажучи вже про дідів

Ірина Бекешкіна, соціолог

Схоже пояснення має і доктор історичних наук, професор "Києво-Могилянської академії", науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"  Олексій Гарань.

"Один з важливих чинників - люди стали більше знати про УПА. Я вчився в радянській школі та радянському інституті, мені розповідали, що УПА - це буржуазні націоналісти та посібники фашистів", - згадує пан Гарань.

Але з 90-х років люди почали дізнаватись більше і розуміти, що явище повстанської армії досить складне і неоднозначне, вказує історик.

"Ми почали дізнаватись, що люди боролись зі зброєю за незалежність України, у тому числі й проти нацистів", - додав пан Гарань.

Олексій Гарань вказує, що конфлікт з Росією став вагомим психологічним чинником для українців.

Ми почали дізнаватись, що люди боролись зі зброєю за незалежність України, у тому числі й проти нацистів

Олексій Гарань, історик та політолог

"На противагу агресії Росії на перше місце у багатьох людей в позитивному ключі висуваються люди, які боролись проти сталінського режиму за незалежність України", - вважає пан Гарань.

Професор не виключає, що на фоні російської пропаганди про "злих бандерівців" українці почали усвідомлювати, що радянська пропаганда проти УПА теж могла бути вигадкою.

Хоча історик застерігає, що в Україні починають ідеалізувати історію УПА, яка насправді є дуже складною. І сам Бандера, який перетворився на символ, також є постаттю дуже неоднозначною.

Оригінал: BBC Україна

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024