Опитування
Перегляди: 2938
25 жовтня 2017

Український Донбас: ключові проблеми та шляхи їх вирішення (погляд експертів)

Експертне опитування «Український Донбас: ключові проблеми та шляхи їх вирішення» проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 10 липня по 9 серпня 2017 року. Метою опитування було визначити основні проблеми підконтрольної частини Донбасу та сформувати перелік необхідних дій органів центральної та місцевої влади, громадських організацій та міжнародних організацій. Всього опитано 35 експертів та активістів, що займаються проблемами Донбасу.

Опитування здійснено за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

  • Експерти вважають, що найбільш нагально потрібно вирішувати проблеми ефективної інформаційної політики та заміни скомпрометованих осіб у місцевих органах влади і на керівних державних посадах. Серед інших першочергових завдань є створення сприятливих умов для ведення бізнесу, відновлення старих і створення нових робочих місць та відбудова зруйнованої інфраструктури й житла.
  • Загалом добре, на думку опитаних, вирішуються питання забезпечення стабільної виплати зарплат і пенсій; організація оборони територій від можливого нападу та забезпечення громадського порядку й  боротьба зі злочинністю. Водночас інші напрямки діяльності є менш успішними. Найгірше була оцінена робота у сферах, які вже згадувались у попередньому питанні: заміна скомпрометованих осіб в органах влади, боротьба з російською пропагандою та створення робочих місць.
  • Першочергові завдання перед центральною владою – це сприяння розвитку малого та середнього підприємництва, створення робочих місць; формування чіткої позиції щодо вирішення проблеми Донбасу, розробки стратегії деокупації; забезпечення зростання економіки, нарощення обсягу інвестицій; здійснення інформаційної протидії РФ, розвінчування російської пропаганди.
  • Місцева влада повинна зосередитися на відновленні та створенні інфраструктури,  передовсім соціальної; сприянні розвитку підприємництва; налагодженні комунікації між суспільством та владою, місцевою та центральною владою, а також на сприянні  розвитку громадянського суспільства та вирішенні проблем разом із ним.
  • Громадські організації, на думку експертів, повинні продовжувати контролювати владу, налагоджувати діалог з владою та здійснювати зовнішню експертизу. Крім того,  вони повинні працювати з громадами, посилювати активність людей, мережуватися між собою та створювати стійкі та потужні коаліції.
  • Міжнародна спільнота для вирішення проблем Донбасу повинна розвивати проекти, спрямовані на відновлення інфраструктури та економічного розвитку; зберігати/посилювати санкції проти Росії; займатись розслідуванням злочинів окупації; підтримувати місцеві громадські організації, перспективні проекти тощо.
  • Найбільш ефективними для соціальної реінтеграції та реабілітації жителів звільнених і прифронтових територій Донеччини та Луганщини будуть:  заходи, спрямовані на покращення соціально-економічного стану в країні; реальна боротьба з корупцією; відбудова промисловості та розвиток бізнесу у регіоні; а також перемога України у війні та  повернення повноцінного контролю над всією територією Донбасу.
  • Абсолютна більшість опитаних представників громадських організацій мають досвід співпраці з органами влади у питанні вирішення проблем звільненої частини Донбасу, однак менше половини з них залишились задоволені співпрацею.
  • Головними причинами для ефективної співпраці влади та громадських організацій опитані називають небажання самих представників влади співпрацювати з ОГС; закритість, бюрократизованість владної системи; звичність представників влади до вертикальних, старих схем взаємодії, неможливість застосування таких до громадських організацій.
  • На думку опитаних експертів, лише два фактори мають потужний потенціал для встановлення миру. Перший із них – змусити Росію припинити втручання у конфлікт на Донбасі (посилення міжнародних санкцій, тиск міжнародних структур на Росію). Другий – відновлення нормального життя на територіях Донбасу, які контролюються Україною.

    ТАБЛИЦІ і СПИСОК ЕКСПЕРТІВ