Події
Перегляди: 2653
5 квітня 2008

«Українське питання» (ПДЧ) на саміті НАТО в Бухаресті

Домашнє завдання для України
Круглий стіл «Місце України в НАТО» відбувся у день закриття саміту в Бухаресті 4 квітня. Його учасниками стали народні депутати, працівники Секретаріату Президента України, представники міністерств оборони та закордонних справ, Ради Національної безпеки та оборони, дипломати, експерти, керівники громадських організацій, журналісти


Хоча Україна й не отримала позитивної відповіді щодо ПДЧ, але рішення саміту в Бухаресті показало чітке розуміння альянсу, що немає принципового заперечення у наданні Україні ПДЧ. Про це заявив керівник офісу зв’язку НАТО в Україні Джеймс Грін. На його думку, НАТО дало Україні «домашнє завдання», яке країна має виконати до грудня. Тому очікується, що «зараз в Україні розпочнеться інтенсивна робота з питань, що залишаються».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк зазначив, що Німеччина виступила проти приєднання України до ПДЧ і її думка була врахована, а це свідчить про те, що в Альянсі рішення будуються за принципом консенсусу. У цьому полягає демократична сутність Організації Північноатлантичного договору. З тими проблемами, які Україна має сьогодні, ніхто її не прийме до НАТО. ПДЧ – це дорожня карта, яку українці повинні виконати для того, щоб підготуватися до вступу до НАТО, вважає народний обранець.

Григорій Перепелиця – директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України – заявив, що позитивом для України є чітка заява альянсу про розширення. На його думку, курс України правильний та актуальний, адже лише НАТО може гарантувати її безпеку.

За словами наукового керівника Фонду “Демократичні ініціативи” Ірини Бекешкіної, рішення НАТО про відмову Україні в наданні ПДЧ було прогнозованим і нікого не здивувало, тому необхідно робити все для того, щоб ні ЄС, ні Північноатлантичний блок не мали жодних зауважень до України.

Україна реально продемонструвала своє бажання бути активним гравцем на міжнародній арені і відстоювати свої національні інтереси. Таку оцінку подіям на саміті Північноатлантичного альянсу висловив директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів. За його словами, сьогодні існує велика підтримка євроатлантичних прагнень України з боку країн-членів НАТО, але головну роботу на шляху до НАТО Україна має виконати сама – це внутрішні перетворення, а на сьогоднішній день – і порозуміння у керівних гілках влади.

Російський чинник щодо членства України в НАТО

За словами Б. Тарасюка, значний вплив на рішення саміту про приєднання України до ПДЧ справив російський чинник. «Цей фактор був присутній, пояснив народний депутат. – Росія вдалася до безпрецедентних погроз, заяв, які межують з порушенням міжнародного права. Зокрема, вони є прямим порушенням зобов'язань, які Росія взяла на себе за меморандумом 1994 року щодо гарантій національної безпеки України». Таку ж думку щодо впливу «сусіда» має і президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов, який зазначає, що Росія є основною причиною відмови Україні в ПДЧ. Також він вказує на те, що такі поступки зі сторони альянсу не залишаться поза увагою світової спільноти. В свою чергу, Г. Перепелиця вказує на те, що Україна має зважати на Росію, адже її поведінка у цій ситуації досить небезпечна та непередбачувана, тому прямуючи до Європи нам не варто забувати про грізного «сусіда».

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024