Події
Перегляди: 1946
3 вересня 2012

У день виборів до парламенту України Консорціум у складі "Демініціатив", КМІС та Центру Разумкова проведе Національний екзит-пол'2012

У день виборів до Верховної Ради України консорціум "Національний екзит-пол’2012", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи"  імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведуть Національний екзит-пол’2012. Управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу здійснюватиме Фонд "Демократичні ініціативи". Опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова. Про це повідомили сьогодні керівники цих організацій на прес-конференції в медіа-холі УНН.

 

 

Директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна відзначила, що їхній Фонд буде проводити вже 12-ий екзит-пол. Адже у 1998 році вони вперше проводили такий екзит-пол в Україні. "Ми повністю відкриті у своїй методології, у своєму фінансуванні, у нас є наглядова рада. Тобто, ми повністю відкриті і в процесах, і в результатах", - наголосила соціолог.

 

У свою чергу генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто розповів, що вони будуть використовувати ту методологію, яку застосовували у 2010 році, і це буде методика "Єдиного кроку". "Ми відбираємо 300 дільниць і робимо дві репрезентативні підвибірки. Центр Разумкова і КМІС матимуть окремі вибірки, це додатковий спосіб контролю. І потім з певним кроком відбираємо, кого треба опитувати. Якщо явка буде нижчою, то ми опитаємо відповідно менше людей і збережуться відповідні пропорції", - пояснив В.Паніотто. Він додав, що статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще статистичні похибки, які залежать від різних факторів. "Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, ми припускаємо, що помилка вибірки не перевищить 2,5%", - сказав експерт.

Директор  соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко сказав, що їхні інтерв’юери проводитимуть опитування тією мовою, якою зручніше відповідати респонденту. А що стосується анкети, то вона повторюватиме бюлетень і буде, відповідно, українською мовою. "Під час проведення дослідження нам дуже важливо не нав’язувати свою думку респондентам, а саме вивчати їхню думку. Тобто, зрозуміти – що думають вони. І відповідно до цього будується мовна політика в усіх дослідженнях", - підкреслив фахівець.

І.Бекешкіна розповіла, що їх фінансуватиме кілька міжнародних донорів. А саме Міжнародний фонд "Відродження", Європейська комісія, програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національний Фонд підтримки демократії (США), РАСТ, проект UNITED.

"Проект екзит-пол включає, окрім проведення власне екзит-полу у день виборів, ще кілька програм і заходів досить серйозних і масштабних. По-перше, це передвиборчі опитування. Одне ми вже пройшли, ще два зробимо і одне буде після виборче опитування. Все це йде в комплексному проекті екзит-пол. Також проект включає навчання журналістів, експертні опитування. Що стосується самого екзит-полу, опитування в день виборів, то на 400 дільницях цей компонент коштує приблизно 130 тис доларів", - уточнила І.Бекешкіна і додала, що ще є передвиборчі опитування, післявиборчі опитування, опитування на двох мажоритарних дільницях – і на кожний округ потрібно близько 20 тис дол.

За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи", перший раз екзит-пол буде оприлюднений одразу після закриття виборчих дільниць, потім через три години після закриття дільниць. І деталізований звіт буде через 5-7 днів після одержання паперових анкет", - уточнила експерт. Вона додала, що проводитимуть екзит-поли тільки у двох мажоритарних округах, тому що соціологи вирішили, що краще зосередитися на загальнонаціональному виборчому округу. "Визначати округи будемо з колегами з "ОПОРИ" і КВУ у тих округах, де буде найбільш напружена боротьба. Ніяких потужностей нашої достатньої соціології не вистачить на всіх мажоритарних округах", - сказала І.Бекешкіна.

Також на час проведення Національного екзит-полу’2012 будуть міжнародні спостерігачі, консультанти: російський центр "Левада Центр", консультанти Інститут публічних справ Польщі, відомий спеціаліст з проведення екзит-полів з Великої Британії, який фінансуватиметься коштом гранту Посольства Великої Британії.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024