Події
Перегляди: 1686
25 жовтня 2017

У Чернівцях поговорили про корупцію

24 жовтня у Чернівцях відбувся круглий стіл  «Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому?»,  під час якого  було презентовано  результати загальнонаціонального дослідження про побутову корупцію, здійсненого Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

За словами  політичного аналітика  «Демініціатив» Андрія Сухарини, найбільш корумпованими установами, на думку громадян,  є суди, Верховна Рада та медзаклади. Населення вважає хабарництво однією з найбільших сучасних проблем, каже експерт,  але водночас це явище не слід розглядати як надто критичне.
– Населення вважає корупцію однією з найбільших проблем у сучасному суспільстві.  Але тут є деяка двоякість. Населення це сприймає корупцію як проблему, але не факт що її масштаби, насправді такі. З огляду на те, що в  медіа  ця тема дуже поширена, часто це явище дуже перебільшують, в основному у тих сферах,  з якими звичайні громадяни зрідка контактують, наприклад НАБУ, прокуратурою. Очевидно,  ця думка у людей складається не з особистого досвіду, а з медіа  та інших джерел.

За підсумками опитувань, громадяни називають медичну галузь найбільш корумпованою в Україні. Далі ідуть суди, прокуратура,  політичні партії. В принципі всі органи, які створюють важкість для людини,  люди вважають корумпованими, каже експерт. Позитивні оцінки  дістали  церква, громадські організації та медіа, підсумував Андрій Сухарина.

Керівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ  Вадим Міський, підтвердив що нинішні суди не спроможні боротися із корупцією ефективно, тому  потрібно створювати  антикорупційний суд, який  формуватиметься за зовсім незвичними для українців правилами -  якомога менше українських політичних партій.

Опитування проведено на території всієї України крім Криму та окремих територій Луганської та донецької областей за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чехії.

Відеозапис із заходу:

Фото Сергія ДАНЕВИЧА
З матеріалами: «Чернівці», «Буковина», «Погляд»

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024