Опитування
Перегляди: 2288
24 грудня 2007

Ставлення українців до зовнішьополітичного вектору розвитку країни

Загальнонаціональне опитування населення України проведено Фондом „Демократичні ініціативи” та фірмою „Юкрейніан соціолоджі сервіс” 5–18 грудня 2007 року. Методом інтерв’ю опитано 1800 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками, як стать, вік, рівень освіти, реґіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

  • У виборі найбільш бажаної моделі соціально-економічного та політичного розвитку України  більшість опитаних віддала перевагу європейській моделі (35%). Значна частина населення – 27.5% – вважає, що слід розробити українську унікальну модель. На російську модель розвитку орієнтовані 15% населення.
  • Якби   в   найближчу   недiлю   вiдбувся   референдум   стосовно   вступу   України   до   Європейського   Союзу, в ньому взяло б участь 66% опитаних,  21% – ні, решта ще не визначилася.  Голосування за вступ до ЄС дало б позитивний результат – 64% однозначно чи ймовірно проголосували б за вступ, проти – 20%.
  • Головні переваги у разі повноправного членства України у ЄС населення вбачає насамперед у вільному пересуванні людей за кордон (35%), підвищенні життєвого рівня людей (33%) та вільнішому доступі молоді до навчання у європейських університетах (19%). Серед ймовірних негативних наслідків найбільші побоювання викликає приплив іноземців і розпродаж країни (31%),  еміграція українців за кордон (27%), погiршення стосункiв з країнами СНД  (20%).
  • Ставлення населення до рішення розпочати реалізацію Плану дій  щодо членства в НАТО розділилося майже навпіл:  49% опитаних налаштовані категорично проти, 16% підтримують повністю і ще 16% можуть підтримати це рішення, якщо перед ухваленням остаточного рішення щодо членства в НАТО влада проведе всенародний референдум.
  • У разі проведення   в   найближчу   недiлю  референдуму   стосовно   вступу   України   до   НАТО,  у ньому висловили готовність узяти участь (однозначно чи імовірно)  64% опитаних. Із них проголосували б за вступ (однозначно чи ймовірно) 32%, проти – 53%. 
  • Для тих громадян,  хто підтримує членство України в НАТО, основними резонами для цього є впевненість, що це гарантуватиме Україні безпеку (46%),  дасть змогу змiцнити й модернiзувати українську армію (25%) та сприятиме руху України в бiк сучасної європейської цивiлiзацiї (22%).
  • Громадяни, які не підтримують членство України в НАТО, побоюються втягнення України у військові дії НАТО (60%), вважають, що НАТО є агресивним імперіалістичним им блоком (53%) та мають перестороги,  що членство в НАТО зіпсує стосунки з Росією (50%).
  • Населення має дуже низьку поінформованість про те, що таке НАТО. За власною самооцінкою, вважають себе добре поінформованими 18%, дещо поінформованими – 40.5%, а 40% зізналися, що мало поінформовані й зовсім не поінформовані.
  • Лише незначна частина опитаних дала правильні відповіді щодо НАТО: 14% – щодо способу ухвалення рішень у НАТО консенсусом, 16% – що НАТО не розпочинало нинішню війну в Іраку.
  • Правильну відповідь щодо кількості країн у НАТО дали лише 3% опитаних, щодо кількості країн-членів ЄС –  лише 2%.