Опитування
Перегляди: 2982
13 листопада 2015

Ставлення населення до подій на Донбасі: ціна миру і шляхи подолання конфлікту


Загальнонаціональне дослідження громадської думки  населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 19 жовтня 2015 року.  Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім  Автономної Республіки Крим та непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. В опитуванні використовувалася стратифікована, чотириступенева випадкова вибірка з квотним відбором респондентів на останньому ступені. Всього було опитано 2014 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Проект був підтриманий Міжнародним Фондом «Відродження».

  • Більшість населення України (75%) орієнтується на досягнення компромісу як на шлях подолання збройного конфлікту на Донбасі. Водночас і на  мир за всяку ціну, компроміси з ким завгодно і про що завгодно,  згодні тільки 21% із них, тим часом як 54% все ж вважає, що  задля миру на компроміси погоджуватися варто, але не на всі. Воєнний шлях розв’язання конфлікту, у разі очевидної перемоги  однієї зі сторін, підтримують 14% населення.
  • Істотно розділилися думки громадян  різних регіонів України щодо міри компромісів, на які можна йти  заради миру та припинення збройного конфлікту на Донбасі. Так, єдиним регіоном, де абсолютна більшість готова до будь-яких компромісів заради миру, є Донбас (59,5%). Окрім цього, 35% жителів Донеччини і Луганщини загалом підтримують досягнення домовленостей, але не всі «пропозиції» заради миру вважають прийнятними. В усіх інших регіонах переважає думка, що погоджуватися Україні  варто не на все. Так, на Заході мир за всяку ціну підтримують 9%, а вибірковий підхід до компромісів – 59%, у Центрі – 17% та 56%, на Півдні – 30,5% та 46%, і на Сході – 25% і 56%, відповідно. Частка прихильників «жорсткої позиції», які вважають, що мир може бути встановлений лише з позиції сили,  зменшується із заходу на схід: від 20% у Західному макрорегіоні – до 2% на Донбасі.
  • Серед конкретних заходів і рішень, необхідних  задля відновлення миру на території Донбасу, найбільше  в суспільстві схиляються до примушення Росії вийти з конфлікту шляхом міжнародних санкцій и міжнародного тиску (35%), а також  успішного відновлення нормального життя на підконтрольній Україні частині Донецької та Луганської областей (29%), причому основна частка  прихильників останнього варіанту проживає на самому Донбасі (54% жителів звільненої частини).  
  • Основними умовами, за яких вибори на окупованій нині території Донбасу, стануть можливими, населення вважає  їхнє проведення у повній відповідності до українського законодавства (39%), відновлення  контролю України над кордоном з Росією (26,5%) і виведення російських військ із території «ДНР» та «ЛНР» (26%). Однак на підконтрольній Україні частині Донбасу відносна більшість жителів (36%) взагалі не мають відповіді на питання, як повинні проходити вибори на окупованій території; 25% називають умовою  їхнє проведення за законами України, а 22% вважають, що умов не треба висувати взагалі – треба просто визнати голосування, яке там може відбутися.
  • Ідея введення міжнародного миротворчого контингенту на Донбас загалом  населенням України сприймається позитивно  (53%), негативно налаштовані натомість  27%. Втім, у цьому питанні існують істотні регіональні відмінності. Так, підтримують  ідею з миротворчими силами на Заході (70%  позитивно, 14% – негативно  ), в Центрі (59,5% позитивно та 19% – негативно) і на Півдні (45% позитивно і 38% – негативно). На Сході відносна більшість виступає проти миротворчих сил на Донбасі  (39% – негативно, і 33% – позитивно). Найбільше противників міжнародного контингенту – на самому Донбасі, де 68% негативно сприймають цю ідею і тільки 16%  –  схвально.
  • Серед тих, хто загалом виступає за введення міжнародних миротворчих сил на Донбас, переважає думка, що  формувати цей контингент мають будь-які європейські держави (56%), Сполучені Штати Америки (28%), Канада (16%), балтійські   країни (12%). Ідею участі представників Росії у миротворчому контингенті  підтримують тільки 2% серед тих, хто позитивно ставиться до миротворчої місії в принципі.
  • Близько половини населення  (49%) сходиться на тому, що політичне майбутнє «ДНР» та «ЛНР» має бути у їхньому поверненні до складу Донецької і Луганської областей на тих самих умовах, що й до конфлікту.  Втім 22%  громадян згодні, аби окуповані території повернулися під юрисдикцію України, але  отримали більший обсяг незалежності від центральної влади. Лише 2% вважають,  що ці території мають приєднатися до Росії,  і 4,5% , аби вони стали незалежними державними утворенням.
  • У визначенні політичного майбутнього непідконтрольних наразі Україні територій мають місце  регіональні відмінності. Так, позиція, що ці території мають повернутися до складу України на тих самих умовах, що й раніше,  переважає у громадській думці на Заході (71%), в Центрі  (48%) і на Півдні (41%). На Сході і Донбасі громадська думка рівноцінно поділилася на тих, хто готовий надати  цим територіям більше незалежності в складі України,  і тих, хто вважає, що жодних додаткових повноважень вони отримувати не повинні: у східних областях – 34% і 32%, відповідно, на звільненій території  Донбасу  – 27% і 28%.
     

Результати опитування

 Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі.   Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік?

Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси – з ким завгодно і про що завгодно

20.7

Задля миру варто погоджуватися на  компроміси, але – не на всі

54.2

Насправді мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе

13.6

ВАЖКО СКАЗАТИ

11.4

Які рішення, на Вашу думку, слід ухвалити, щоб на Донбасі встановився мир? Оберіть не більше 3-х варіантів відповіді.  НЕ БІЛЬШЕ 3 ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.

 Відокремлення територій, зайнятих  «ДНР» і «ЛНР»  від України

8.2

 Надання  «ДНР» та «ЛНР»  особливого  статусу в межах України

13.5

 Введення в Україні  федеративного устрою

8.1

 Успішна відбудова нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих  Україною

29.2

 Проведення  законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» і «ЛНР» 

12.9

  Надання російській мові  статусу другої державної

8.2

 Амністія  всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

2.7

 Змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення  міжнародних  санкцій, тиск міжнародних структур на Росію)  

35.2

 Припинення  фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо)

13.2

 Відмова від  перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

5.9

  Мир можна встановити  тільки  силою – військовою силою відновити  контроль України над територіями «ДНР» і «ЛНР»

13.6

 Інше

0.8

  ВАЖКО СКАЗАТИ

17.5

На переговорах у Парижі було ухвалено рішення про проведення на територіях, контрольованих «ДНР» та «ЛНР», місцевих виборів. Як Ви вважаєте, за яких умов вони можливі? МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.  

 Не треба ставити ніяких умов, просто визнати вибори, які там відбудуться 

9.9

 Вибори мають відбуватися за українським законодавством

38.9

 Повинні бути забезпечені можливості для участі усіх політичних партій, зареєстрованих в Україні

12.8

Повинні бути забезпечені можливості для участі і тих  політичних партій та організацій, які не  зареєстровані в Україні, але діють на територіях "ДНР" та "ЛНР"

3.9

 ОБСЄ та інші міжнародні та українські спостережні організації повинні мати можливість повного контролю за чесністю виборів

23.6

 Вибори можуть відбутися за умови виведення російських військ з території «ДНР» та «ЛНР»

25.9

 Повинен бути встановлений контроль України над кордоном з Росією

26.5

 Бойовики на території «ДНР» та «ЛНР» повинні бути обеззброєні

21.6

 Інше

0.7

 ВАЖКО СКАЗАТИ  

21.1

 

Як Ви ставитеся до того, щоб на Донбасі були введені міжнародні миротворчі сили?

 Позитивно

52.7

 Негативно

26.9

 ВАЖКО СКАЗАТИ  

20.4

Якщо Ви підтримуєте введення міжнародних миротворчих сил на Донбас, то які країни, на Вашу думку, повинні їх представляти? КАРТКА 79. МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.  

З  будь-яких європейських країн

56

З європейських країн, які не входять до НАТО  

10.4

Із США

27.8

З Канади

16.3

З Росії

1.8

З інших (окрім Росії) країн  СНД

10.2

З країн Балтії

12.3

З інших країн

1.8

ВАЖКО СКАЗАТИ

26.9

Якщо говорити про політичне майбутнє територій "ДНР" та "ЛНР", якому варіанту Ви б наддали перевагу?

 Щоб ці території повернулися у склад Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були раніше

49.1

 Щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва

22.4

 Щоб ці території утворили автономію у складі України

9.5

 Щоб ці території відділилися від України і стали незалежними державами 

4.5

 Щоб ці території відділилися від України і увійшли до складу Російської Федерації

2

Інше

0.2

 ВАЖКО СКАЗАТИ

12.2

Регіональний розподіл

Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі.   Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси – з ким завгодно і про що завгодно

9.2

17.2

30.5

24.6

59.5

Задля миру варто погоджуватися на  компроміси, але – не на всі

58.6

56.1

46.4

55.6

34.9

Насправді мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе

20.3

12.9

15.1

8.9

1.6

ВАЖКО СКАЗАТИ

11.9

13.8

7.9

10.9

4

Які рішення, на Вашу думку, слід ухвалити, щоб на Донбасі встановився мир? Оберіть не більше 3-х варіантів відповіді.  НЕ БІЛЬШЕ 3 ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

 Відокремлення територій, зайнятих  «ДНР» і «ЛНР»,  від України

7.8

8.6

8.8

9.7

2.4

 Надання  «ДНР» та «ЛНР»  особливого  статусу в межах України

4,5

12,3

19,7

20,8

24,6

 Введення в Україні  федеративного устрою

4,2

3,5

11,3

10,9

35,7

 Успішна відбудова нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих  Україною

23,9

23,3

41,8

31,6

54,0

 Проведення  законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» і «ЛНР» 

11,2

11,0

20,9

12,8

15,9

  Надання російській мові  статусу другої державної

2,5

4,7

23,8

8,5

22,2

 Амністія  всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

0,5

2,0

5,9

2,7

11,1

 Змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення  міжнародних  санкцій, тиск міжнародних структур на Росію)  

51,5

39,0

30,5

16,9

11,9

 Припинення  фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо)

26,2

10,3

5,4

8,0

4,0

 Відмова від  перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

0,9

2,1

18,0

9,7

13,5

  Мир можна встановити  тільки  силою – військовою силою відновити  контроль України над територіями «ДНР» і «ЛНР»

23,1

14,5

11,3

4,8

0,0

 Інше

0,9

0,3

1,7

1,2

0,8

  ВАЖКО СКАЗАТИ

16,6

21,8

9,6

17,9

11,9

На переговорах у Парижі було ухвалено рішення про проведення на територіях, контрольованих «ДНР» та «ЛНР», місцевих виборів. Як Ви вважаєте, за яких умов вони можливі? МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.  

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

 Не треба ставити ніяких умов, просто визнати вибори, які там відбудуться 

5,1

6,1

17,6

14,5

22,2

 Вибори мають відбуватися за українським законодавством

53,0

36,0

35,1

31,2

25,4

 Повинні бути забезпечені можливості для участі усіх політичних партій, зареєстрованих в Україні

8,3

10,7

20,9

14,4

14,3

Повинні бути забезпечені можливості для участі і тих  політичних партій та організацій, які не  зареєстровані в Україні, але діють на територіях "ДНР" та "ЛНР"

1,4

1,3

15,9

3,4

7,9

 ОБСЄ та інші міжнародні та українські спостережні організації повинні мати можливість повного контролю за чесністю виборів

26,0

24,6

25,5

21,0

11,9

 Вибори можуть відбутися за умови виведення російських військ з території «ДНР» та «ЛНР»

33,6

26,3

38,1

12,6

11,1

 Повинен бути встановлений контроль України над кордоном з Росією

32,7

33,3

27,6

10,1

12,7

 Бойовики на території «ДНР» та «ЛНР» повинні бути обеззброєні

24,6

24,6

34,7

9,2

7,9

 Інше

1,1

0,6

1,3

0,5

0,0

 ВАЖКО СКАЗАТИ  

16,6

22,3

15,5

23,7

35,7

Як Ви ставитеся до того, щоб на Донбасі були введені міжнародні миротворчі сили?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

 Позитивно

70.3

59.5

44.8

33.3

15.9

 Негативно

13.9

18.8

38.1

38.9

68.3

 ВАЖКО СКАЗАТИ  

15.7

21.8

17.2

27.8

15.9

Якщо говорити про політичне майбутнє територій "ДНР" та "ЛНР", якому варіанту Ви б наддали перевагу?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

 Щоб ці території повернулися у склад Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були раніше

71.4

48

40.8

32.4

28.8

 Щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва

6

25.7

28.6

33.8

27.2

 Щоб ці території утворили автономію у складі України

8.3

4.7

9.2

16.4

19.2

 Щоб ці території відділилися від України і стали незалежними державами 

4.3

3.5

7.6

5.3

2.4

 Щоб ці території відділилися від України і увійшли до складу Російської Федерації

1.1

2.1

6.3

0.7

1.6

Інше

0.2

0

0

0.7

0.8

 ВАЖКО СКАЗАТИ

8.7

16

7.6

10.6

20

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023