Медіа
Перегляди: 2029
24 січня 2018

США активно взялися за процес вирішення конфлікту на Донбасі | Ранкова Свобода.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер (п) і радник президента Росії Владислав Сурков. Комбіноване фото

Важливо, що перед зустріччю з помічником президента Росії Владиславом Сурковим спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер узгоджує позиції з українським керівництвом, вважає політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Кучеріва Руслан Кермач. Він припускає, що напередодні президентських виборів в Росії Сполучені Штати хочуть дати Володимиру Путіну можливість зберегти обличчя, погодившись на поступки щодо Донбасу.

Політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Кучеріва Руслан Кермач звертає увагу на те, що перед зустріччю з Владиславом Сурковим Курт Волкер відвідує Київ.

Добре, що спецпредставник буде домовлятись про Україну, попередньо узгодивши ключові нюанси переговорів з українським керівництвом
Руслан Кермач

«Дуже добре, що спецпредставник по Україні все-таки буде домовлятись про Україну, попередньо узгодивши ключові нюанси переговорів, так би мовити, звіривши годинники безпосередньо з українським керівництвом», – зазначив він в ефірі «Ранкової Свободи».

Крім того, додає Кермач, спецпредставнику США було б корисно зустрітись і з представниками місії ОБСЄ для отримання більш точної інформації про стан справ в зоні бойових дій.

«Ми знаємо, що там теж є приводи для занепокоєння в силу ескалації і підготовки, про яку зазначав (перший заступник голови місії ОБСЄ – ред.) Александр Гуґ. Дуже важливо, щоб українська сторона пояснила, із чим пов’язані ці приготування, чи вони є реакцією у відповідь на посилення збройного контингенту і підготовчих заходів з боку окупаційних адміністрацій, чи це їхня особиста ініціатива», – переконаний експерт.

Кермач звертає увагу на те, що зустріч Курта Волкера та помічника президента Росії Владислава Суркова є першою після того, як адміністрація Трампа ухвалила рішення надати Україні оборонну зброю. Це, на його думку, є недвозначним сигналом Кремлю.

Американська адміністрація дала зрозуміти, що саботування з російського боку переговорного процесу буде нести ризики посилення тиску на Москву

Руслан Кермач

«Американська адміністрація дуже чітко дала зрозуміти, що будь-які провали чи саботування з російського боку переговорного процесу, неготовність іти на пошук компромісів буде нести ризики подальшого посилення тиску на Москву».

Хоча аналітик не очікує, що цей тиск змусить Володимира Путіна піти на поступки стосовно Донбасу напередодні президентських виборів, все ж він бачить сенс в тому, щоб вже зараз торувати шлях до таких домовленостей, яких можна буде досягти після виборів.

Президент України Петро Порошенко (л) і спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Київ, 23 січня 2017 року

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко вважає, що зміна мінського майданчика переговорів не вплине на вирішення питання Донбасу. На думку експерта, потрібно змінювати формат перемовин.

Певні результати, звичайно, лежать в площині двох моментів: це обмін полоненими і припинення вогню. Всі інші питання неможливо вирішити в рамках Мінського процесу

Ігор Петренко

«Мінський процес триває занадто довго. Певні результати, звичайно, є, але, в основному, лежать в площині двох моментів: це обмін полоненими і припинення вогню. Всі інші питання показали те, що неможливо їх вирішити в рамках Мінського процесу, і логічна зміна не стільки місця дислокації, скільки самого змісту і, можливо, учасників і розширення кола питань, які будуть обговорювати. Американці активно взялися за процес вирішення конфлікту на сході України, але ми розуміємо, що переговори Волкера та Суркова – вони забуксували, щодо миротворців зокрема», – констатує Петренко.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер під час перебування у прифронтовій Авдіївці, 23 липня 2017 року

На думку Кермача, розміщення миротворчої місії було б найбільш оптимальним з наявних зараз варіантів, однак і в ньому є ключові нюанси, щодо яких сторони не можуть дійти згоди.

Не менш важливо говорити про запровадження міжнародної тимчасової адміністрації

Руслан Кермач

«В контексті теми миротворчої місії не менш важливо говорити про запровадження міжнародної тимчасової адміністрації. Це в принципі той формат, який міг би бути відносно прийнятним для обох сторін, тому що всі точки основного конфлікту – це те, де мають бути миротворці: або на російсько-українському кордоні, на чому наполягає, напевно, і американська адміністрація, Росія з цим категорично не погоджується, говорить про лінію розмежування», – пояснює експерт.

Колишній заступник міністра оборони і колишній начальник Генштабу Збройних сил України Анатолій Лопата переконаний, що Кремль не погодиться на розміщення миротворців на російсько-українському кордоні.

Не можемо сподіватись, що Росія захоче допустити миротворців на кордон

Анатолій Лопата

«На сьогоднішній день закидають президенту Путіну російські громадяни, що він втратив час у розв’язанні цієї проблеми. Але ж ми не можемо сподіватись, що Росія в питаннях запровадження відповідної місії на території Донбасу захоче допустити миротворців на наш кордон із Росією. Це дуже складна ситуація, тому в переговорах між Волкером та Сурковим це питання буде підніматись», – очікує Лопата.

Хоча надання летальної зброї, на думку експерта, є сигналом підтримки України з боку США, він все ж покладає надії на економічний тиск.

Російські олігархи стурбовані тим, що до них можуть дійти санкції

Анатолій Лопата

«Санкції, які запроваджені проти Росії, можуть зробити позитивний крок в цьому напрямку. Росія потерпає і потерпає вона дійсно сильно. Сьогодні російські олігархи теж стурбовані тим, що до них можуть дійти ці санкції і вони можуть потрапити в ті списки, які вже підготовлені в США», – впевнений військовий діяч.

Руслан Кермач погоджується з тим, що тиск з боку США – дієвий важіль в протидії російські агресії, однак вважає, що активізація цього тиску недарма почалася напередодні президентських виборів у Росії.

Американці поряд із тиском, можливо, запропонують Путіну якийсь шлях до збереження обличчя

Руслан Кермач

«Я думаю, чому зараз це відбувається – до виборів і в контексті вже розпочатої в Росії виборчої кампанії? Це пов’язано з тим, що все-таки американці поряд із цим тиском, можливо, запропонують Путіну якийсь механізм або принаймні шлях до збереження обличчя. Можливо, образ миротворця, який Путін може отримати в разі деескалації конфлікту та знаходження мирного врегулювання – вони намагатимуться запропонувати йому цей момент. Тому що ми розуміємо, що на Кремль, звичайно, можна тиснути, але Кремль же неодноразово демонстрував готовність підвищувати ставку в конфліктах», – міркує аналітик.

Оригінал: Радіо Свобода

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024