Опитування
Перегляди: 2866
13 липня 2011

«Справа Юлії Тимошенко: оцінки і наслідки» - оптування експертів

Прес-конференція

Учасники :
  • Ірина Бекешкіна –директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
  • Олександр Банчук – експерт Центру політико-правових реформ
  • Володимир Василенко – професор, доктор юридичних наук, Надзвичайний і Повноважний посол України
  • Володимир Горбач – політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва
  • Ігор Жданов – президент  Аналітичного центру «Відкрита політика»
  • Валентина Теличенко – юрист

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в період з 6 по 11 липня 2011 року провів експертне опитування «Справа Юлії Тимошенко: оцінки і наслідки». Метою опитування було дізнатися думку експертного середовища щодо причин і можливих наслідків судового процесу над Юлією Тимошенко. Усього було опитано 52 експерти.

  • Абсолютна більшість експертів зійшлася на думці, що кримінальна справа, відкрита проти Юлії Тимошенко, є виявом політичних репресій та вибіркового правосуддя. Жоден експерт не назвав цю справу виявом справжнього правосуддя.
  • Серед причин відкриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко експерти найчастіше згадували намагання представників чинної влади усунути її від участі у майбутніх виборах. У відкритті цієї справи більшість експертів також вбачають спробу влади відволікти увагу населення від поточних соціально-економічних проблем, водночас поклавши провину за них на попередню команду, особисту помсту Юлії Тимошенко та залякування представників політичної опозиції. Водночас певна частина експертів назвала однією з причин висунення кримінальних звинувачень реальні зловживання владою з боку Юлії Тимошенко під час її перебування на посаді прем’єр-міністра. Разом із тим жоден експерт не побачив у відкритій кримінальній справі початку справжньої боротьби влади з корупцією.
  • Експерти загалом негативно оцінили можливі наслідки судового процесу над Юлією Тимошенко для внутрішньополітичної ситуації в Україні. Так, переважна більшість експертів вважають, що цей процес  призведе до розвалу системи правосуддя та зниження довіри громадян до неї, і лише один експерт висловив протилежну думку. Негативним, на думку більшості експертів, буде вплив суду і на демократичні процеси, зумовивши  посилення авторитарних тенденцій, і лише один експерт вважає, що внаслідок суду над Юлією Тимошенко демократія в Україні зміцніє. Думки експертів з приводу можливого впливу судового процесу на розвиток громадянського суспільства в Україні розділилися навпіл: одні експерти прогнозують  зростання його активності, інші  висловили думку, що жодного істотного впливу не буде.
  • Абсолютна більшість експертів переконана, що судовий процес над Юлією Тимошенко не матиме істотних наслідків для Партії регіонів, партії «Батьківщина» та опозиції в цілому. Водночас, серед тих експертів, хто відзначив такий вплив, більшість вважає, що судовий процес призведе до падіння рівня підтримки правлячої Партії регіонів, зростання популярності опозиційної партії «Батьківщина» (21 експерт) і водночас зниження ролі опозиції в цілому.
  • Серед інших можливих наслідків, які може мати процес над Юлією Тимошенко для внутрішньополітичної ситуації в Україні, експерти насамперед виокремили зміну суспільних настроїв: причому одні з експертів зазначають  загострення суспільного протистояння та збільшення вірогідності суспільного протесту, інші, навпаки -  зростання зневіри і апатії українських громадян.  Крім того, як можливі наслідки деякі експерти також назвали радикалізацію політичного життя,  збільшення ймовірності фальсифікації результатів майбутніх виборів  та загрозу представникам нинішньої правлячої команди бути притягнутими до кримінальної відповідальності після можливого приходу до влади теперішньої опозиції.
  • Украй негативної оцінки від експертів дістав можливий вплив судового процесу над Юлією Тимошенко на стан міжнародних відносин. Жоден експерт не спрогнозував позитивних змін у таких індикаторах як міжнародний імідж України, переговорний процес України з ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію, інвестиційний клімат в Україні та авторитет української влади на Заході, і лише троє експертів з 52  побачили можливість покращення авторитету України в Росії. При цьому погіршення міжнародного іміджу України спрогнозували майже усі експерти, більшість зазначила можливість  гальмування переговорів України та ЄС, погіршення авторитету української влади на Заході, ще майже половина експертів - погіршення інвестиційного клімату в Україні. Водночас більшість експертів (38) не побачили істотного впливу судового процесу на напрямок здійснення зовнішньої політики України. Серед тих небагатьох, хто такий вплив відзначив, експерти зійшлися на думці, що він проявиться у зближенні України з Росією.  
  • Серед інших потенційних наслідків судового процесу над Юлією Тимошенко деякі експерти згадали погіршення відносин України із Заходом і посилення міжнародної ізоляції України, а також подальше входження України в орбіту інтересів Росії.  Поза тим, деякі експерти зауважили, що ставлення ЄС і країн Заходу до України не зміниться внаслідок судового процесу над Юлією Тимошенко, адже воно визначається іншими факторами, передусім економічними.
Результати експертного опитування
 

1. Справа Юлії Тимошенко, звичайно, має багато аспектів. І все ж, до якої оцінки Ви більше схиляєтеся?

 

1 – ця справа є виявом справжнього правосуддя, доказом того, що в Україні «закон один для всіх»

0 експертів

2 – насправді це політичні репресії і вибіркове правосуддя

40 експертів

3 – поєднання правосуддя з усуненням політичного супротивника

4 експерти
3 – інше
8 експертів
4 – важко сказати
0 експертів
 
Інше:

2 експерти зауважили, що справа проти Тимошенко є виявом боротьби олігархічних кланів.

Один експерт вважає, що цю справу не можна охарактеризувати як вибіркове правосуддя, однак вона є виявом політичних репресій. Ще один експерт висловив протилежну думку: це - вибіркове правосуддя, але не політичні репресії.

2. Як Ви вважаєте, що стало справжньою причиною відкриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко? (зазначте усе, що вважаєте важливим)
 

1 – реальні зловживання владою, яких припустилася Юлія Тимошенко під час перебування на посаді премєр-міністра

19 згадок

2 – прагнення усунути Тимошенко від участі у парламентських виборах 2012 року

42 згадки

3 – початок реальної боротьби нинішньої влади із корупцією та зловживаннями посадовців, демонстрація того, що ніяка посада не врятує від правосуддя

0 згадок
4 – залякування опозиції, прагнення зробити її «ручною»
30 згадок
5 – особиста помста Юлії Тимошенко
34 згадки

6 – відволікання населення від економічних негараздів, прагнення покласти провину на попередню владу

38 згадок
7 – інше
7 згадок
 
Інше:

2 експерти назвали причиною відкриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко бажання влади змінити невигідні їй газові контракти з Росією, за які й судять Тимошенко.

Один експерт відзначив, що «тут може бути намішано кілька факторів, тобто імовірно є бажання «вбити кількох зайців одразу», але це не схоже на справжній початок боротьби з корупцією».

3. Які наслідки може мати процес над Юлією Тимошенко для внутрішньополітичного життя в Україні?
 
Для системи правосуддя:

1 – зміцнення системи правосуддя, зростання довіри громадян до судової системи

1 експерт

2 – знищення системи правосуддя, падіння довіри громадян до судової системи

35 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
16 експертів
 
Для партії «Батьківщина»:
 
1 – падіння виборчого рейтингу партії «Батьківщина»
2 експерти
2 – зростання виборчого рейтингу партії «Батьківщина»
21 експерт
3 – істотних наслідків не матиме
28 експертів

Не відповів 1 експерт

 
Для Партії регіонів:
 
1 – зростання виборчого рейтингу Партії регіонів
1 експерт
2 – падіння виборчого рейтингу Партії регіонів
17 експерт
3 – істотних наслідків не матиме
33 експерти

Не відповів 1 експерт

 
Для опозиції:
 
1 – розгубленість у лавах опозиції, падіння її ролі у суспільстві
14 експертів
2 – об’єднання опозиції, зростання її ролі у суспільстві
4 експерти
3 – істотних наслідків не матиме
32 експерти

Не відповіли 2 експерти

 
Для політичного режиму:
 

1 – зміцнення демократії в Україні через впровадження принципу «закон один для всіх»

1 експерт

2 – зміцнення авторитарних тенденцій у суспільстві через переслідування опозиції

39 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
11 експертів

Не відповів 1 експерт

 
Для громадянського суспільства
 

1 – залякування громадянського суспільства і зниження його активності

8 експертів
2 – зростання активності громадянського суспільства
21 експерт
3 – істотних наслідків не матиме
22 експерти

Не відповів 1 експерт

4. Які ще наслідки, не зазначені вище, може мати процес над Юлією Тимошенко для внутрішньополітичного життя в Україні?

Більшість можливих наслідків процесу над Тимошенко для внутрішньополітичного життя в Україні, додатково виокремлених експертами, мали негативний характер. Передусім експерти зауважили потенційний вплив процесу над Тимошенко на зміну суспільних настроїв. На їхню думку, це може проявитися або в подальшому падінні рівня довіри до системи влади та всіх політичних сил, зростанні загального напруження в суспільстві і, як наслідок, великій вірогідності суспільного протесту, або в посиленні зневіри та апатії українських громадян.

Так само суд над Тимошенко, на думку експертів, може призвести до радикалізації політичного життя в Україні. Це може проявитися у загостренні боротьби як між різними політичними силами, так і всередині владної команди, представники якої будь-якими засобами намагатимуться убезпечити себе від можливого притягнення до відповідальності.

Експерти також зауважили, що процес над Тимошенко може створити підґрунтя для майбутньої маніпуляції виборчим законодавством і застосуванням фальсифікацій безпосередньо під час виборів, що, у свою чергу, ускладнить процес зміни влади в Україні. Один експерт спрогнозував такий сценарій розвитку подій: «Перемога Юлії Тимошенко на президентських виборах, фальсифікація виборів, білоруський варіант протесту (вихід недостатньо великої кількості людей на вулиці з деякими силовими діями) й білоруські його наслідки (розгін протестів, переслідування опозиції та встановлення більш жорсткого режиму)».

Ще одним вірогідним наслідком експерти назвали своєрідну помсту представників нинішніх опозиційних сил після їх імовірного приходу до влади, тобто відкриття ними кримінальних справ проти представників нинішньої влади.

5. Які наслідки може мати процес над Юлією Тимошенко у сфері міжнародних відносин?

Для міжнародного іміджу України:
1 – поліпшення міжнародного іміджу України
0 експерт

2 – погіршення міжнародного іміджу України

47 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
5 експертів
 
Для напрямку зовнішньої політики України:
1 – більше зближення з Європою і Заходом
0 експерт

2 – більше зближення з Росією

11 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
38 експертів

Не відповіли 3 експерти

Один експерт зауважив, що «Росія на боці Тимошенко», тому «суд віддалить Україну і від Заходу через вибіркове правосуддя, і від Росії, оскільки Путін сприймає цей суд як особисту образу».

Для переговорного процесу України та ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію:

 

1 – позитивний вплив на переговори про укладення Угоду про асоціацію з ЄС

0 експерт

2 – негативний вплив на переговори про укладення Угоду про асоціацію з ЄС

36 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
16 експертів
 
Для інвестиційного клімату в Україні:
 
1 – збільшення інвестицій в Україну
0 експерт

2 – зменшення інвестицій в Україну

23 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
29 експертів
 
Для авторитету української влади на Заході:
 
1 – зростання авторитету нинішньої влади у ЄС та на Заході загалом
0 експерт
2 – падіння авторитету нинішньої влади у ЄС та на Заході загалом
45 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
7 експертів
 
Для авторитету української влади в Росії:
 
1 – зростання авторитету нинішньої влади в Росії
3 експерт
2 – падіння авторитету нинішньої влади в Росії
9 експертів
3 – істотних наслідків не матиме
40 експертів
 
 

6. Які ще наслідки, не зазначені вище, може мати процес над Юлією Тимошенко у сфері міжнародних відносин? 

Серед інших можливих наслідків процесу над Тимошенко у сфері міжнародних відносин експерти насамперед виокремили погіршення стосунків України із ЄС і країнами Заходу. Суть такого погіршення експерти формулювали по-різному: на думку декого, це проявиться у посиленні міжнародної ізоляції України, інші наголошували на зниженні уваги ЄС до проблем України або й виникненні справжньої кризи у стосунках України та країн Заходу.

До ймовірних наслідків суду над Тимошенко експерти також зарахували подальше входження України в орбіту впливу Росії.

Водночас, на думку кількох експертів, справа над Тимошенко не матиме впливу на ставлення ЄС і країн Заходу до України, оскільки воно визначається іншими факторами, зокрема, економічними.

На думку одного з експертів, «поліпшити імідж України на міжнародній арені дуже важко, а от погіршити – неможливо».

 
Список експертів:
 
1.         Антипович Олексій
2.         Биченко Андрій
3.         Вишняк Олександр
4.         Головенко Роман
5.         Горбань Юрій
6.         Грабовський Сергій
7.         Гребенчук Юрій
8.         Денисенко Вадим
9.         Дуцик Діана
10.       Жданов Ігор
11.       Жолобович Інна
12.       Жовніренко Павло
13.       Зам’ятін Віктор
14.       Захаров Євген
15.       Зінченко Олександр
16.       Золотарьов Володимир
17.       Квурт Констянтин
18.       Коліушко Ігор
19.       Колодій Антоніна
20.       Конончук Світлана
21.       Коркодим Володимир
22.       Котигоренко Віктор
23.       Кравченко Володимир
24.       Кузнецова Інна
25.       Лігачова Наталія
26.       Макєєв Сергій
27.       Марциновський Анатолій
28.       Міщенко Михайло
29.       Найєм Мустафа
30.       Несенюк Микола
31.       Палій Олександр
32.       Пирожук Марина
33.       Полуйко Василь
34.       Потєхін Олександр
35.       Рибаченко Віктор
36.       Свистович Михайло
37.       Сінченко Дмитро
38.       Солодкий Сергій
39.       Соскін Олег
40.       Стегній Олександр
41.       Стоякін Василь
42.       Теличенко Валентина
43.       Тесленко Віталій
44.       Тодоров Ігор
45.       Фесенко Володимир
46.       Халупа Ірина
47.       Хмелько Валерій
48.       Чайка Роман
49.       Чекмишев Олександр
50.       Чумак Віктор
51.       Якименко Юрій
52.       Якушик Валентин

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023