Події
Перегляди: 2039
27 серпня 2012

Соціологи: «Україна знову, як і у 2004, поділена на кольори»

Олена Пронічева

27.08.2012

Біло-блакитний Схід та Південь та біло-червоний Захід і Північ. Вибори знову розфарбували Україну у різні кольори та умовно розділили виборців на два табори. За кого голосуватимуть українці, розказав Фонд «Демократичні ініціативи» та соціологічна служба імені Разумкова, оприлюднивши дані серпневого опитування.

28% за Партію регіонів та 25,6% за об’єднану опозицію – два різні табори майже порівну ділять переваги електорату. Інші відсотки набирають менш популярні партії, які мають шанси подолати 5% бар’єр: «Удар» (11,5%), Комуністична партія України (8,2%), «Україна – Вперед!» (4,0%) та ВО «Свобода» (3,8%).

Директор соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко зазначає, що рейтинги партій пов’язані між собою в межах симпатій табору того чи іншого кольору.

«Наприклад, рейтинги Партії регіонів (ПР) і Комуністичної партії України (КПУ) дуже чітко взаємопов’язані між собою. Ми бачимо, що якщо збільшується рейтинг ПР, то зменшується рейтинг КПУ, і навпаки. Теж саме відбувається і з рейтингами опозиційних сил», – говорить Андрій Биченко.

«Як і у 2004 році, електорат умовно поділений на біло-блакитний та помаранчевий, і сьогодні існує несприйняття партійних ідей іншого табору».

Опитування показує, що, порівняно з весною, у суспільстві істотно зросла підтримка опозиційних сил – з 19% до 32%. Натомість підтримка провладних сил майже не змінилася (23% у квітні 2012 року – 26% у серпні 2012 року).
Втім, найбільше не визначилися із вибором респонденти із східного (18%) та центрального (16%) регіонів.

На вибір українців не вплинули ані гучні скандали із мовним законом, ані оприлюднення суперечливих виборчих списків партій, зазначає директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Не вплинуло на електорат і додавання відомих осіб до партійних перших п’ятірок. 62,5% респондентів опитування відповіли, що на їхнє голосування це аж ніяк не вплине, і тільки для 15% це може вплинути на зміну рішення.

«Люди все чудово розуміють. Вони вже не такі наївні, і не такі «лохуваті», вибачте, щоб такі речі спрацьовували в Україні», – прокоментувала такі результати Ірина Бекешкіна.

Загалом, голосувати українці збираються. 75% опитаних відповіли, що прийдуть на вибори «обов’язково» або «скоріше за все».
 

"Опитування показує,

що, порівняно з весною,

у суспільстві істотно зросла

підтримка опозиційних сил – з 19% до 32%.

Натомість підтримка провладних сил

майже не змінилася

(23% у квітні 2012 року – 26% у серпні 2012 року)".

Результати опитування Вибори-2012: рейтинги партій та  мотивація вибору

  

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024