Медіа
Перегляди: 2031
19 червня 2013

Соціолог: В Україні об’єднання демократичних сил вистачає лише на перемогу, після якої настає поразка

«На жаль, об’єднаних демократичних зусиль вистачає лише на перемогу, а далі люди часто розходяться по своїх партіях. І завжди після перемоги в Україні настає поразка. Наразі головне для опозиційного об’єднання – уникнути розбрату й боротьби за так зване друге місце», – вважає  Ірина Бекешкіна.

Однак, за її словами, об’єднання опозиційних партій забезпечує їм успішність.

«Такий класичний приклад успішного демократичного об’єднання – це 2004 рік, коли Юлія Тимошенко відмовилася від своїх амбіцій, але їй на той час і не світило перемогти. Поза всякими сумнівами, єдиний, хто міг тоді виграти – це був Віктор Ющенко», – нагадує експерт.

Серед інших успішних об’єднань соціолог називає 2002 рік, коли «Наша Україна» поглинула РУХ.

Проте такі об’єднавчі перипетії суттєво не позначаться на рейтингу «Батьківщини».

«Думаю, що об’єднання не вплине на рейтинг «Батьківщини». Всі процеси, які позначались на рейтингах, вже відбувались під час виборчих кампаній, адже тоді люди голосували за об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін»», – вважає екперт.

За її словами, для пересічних виборців не так важливе вливання у «Батьківщину» політичних сил, як публічна підтримка Юлії Тимошенко.

«Очевидно, на це зреагують виборці, які підтримували Тимошенко. Можливо, саме той відсоток осіб, який на минулих виборах не проголосували за «Батьківщину», а підтримали ВО «Свободу»», – підкреслює Бекешкіна.

В цілому соціолог позитивно оцінює таке об’єднання.

«Коли об’єднуються політичні сили, які приблизно мають один і той же  електорат, то особливих «резонів» їхнього роздільного існування немає. У них немає істотних відмінностей у програмах, хоча й немає чітких програм», – вважає вона. 

Як повідомлялось, 14 червня з’їзд «Фронту Змін» ухвалив рішення про об’єднання з ВО «Батьківщина» шляхом ліквідації та вступу членів «Фронту Змін» до ВО «Батьківщина». Відповідне рішення було ухвалено під час з'їзду партії.

Наступного дня, 15 червня, на урочистому з'їзді "Батьківщини" ухвалили ідеологічний маніфест і пообіцяли вибори у Києві восени цього року.

Джерело: http://tyzhden.ua/News/82334

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024