Медіа
Перегляди: 2078
12 вересня 2017

Скандальне повернення. Навіщо Саакашвілі проривався в Україну

Скандал із проривом екс-президента Грузії через кордон, попри спротив української влади, приверне увагу, але не дозволить йому повернутися в українську політику, переконані експерти.

Міхеіл Саакашвілі з українським паспортом

Міхеіл Саакашвілі

Реакція української влади на повернення колишнього президента Грузії та екс-губернатора Одещини Міхеіла Саакашвілі до України була досить жорсткою. Президент Петро Порошенко відразу наголосив на санкціях. "За це має бути покарання відповідно до українського законодавства", - заявив Порошенко. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, натомість, наголосив на тому, що відповідальність чекатиме також і на інших учасників "прориву". Він нагадав, що їм закидають незаконне переправлення осіб через державний кордон, і висловив впевненість у підтримці з боку прокуратури та судів.

Сам екс-президент Грузії, як дістався Львова, прокоментував цю ситуацію у ЗМІ і заявив, що не має амбіцій щодо жодних посад і планує визначитись з подальшими діями після консультацій з різними політичними силами. Дещо пізніше про розмову Саакашвілі з лідеркою "Батьківщини" Юлією Тимошенко, мером Львова Андрієм Садовим та колишнім міністром оборони Анатолієм Гриценком повідомив народний депутат від фракції "Самопоміч" та голова парламентського антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

В той самий час адвокати колишнього президента Грузії додали, що звертатимуться до Державної міграційної служби для визнання його особою, що потребує додаткового захисту, а також позиватимуться до Вищого адміністративного суду з вимогою визнати позбавлення Саакашвілі українського громадянства незаконним.

Політика передусім

Утім, юридична боротьба залишатиметься для Саакашвілі, який є передусім політиком, на другому плані, каже Володимир Федорин, який спільно з екс-президентом Грузії та іншими колегами заснували в Україні Bendukidze Free Market Center. На думку Федорина, Саакашвілі підштовхуватиме до співробітництва з іншими опозиційними партіями спільний порядок денний - боротьба проти згортання в Україні громадянських свобод та політичної конкуренції. Але, очікувати на формальне об'єднання його партії "Рух нових сил", заснованої у 2016 році, з іншими політичними силами не варто. "Це буде сутнісний союз, консолідація довкола спільних задач, але мені важко уявити, що дійде до обговорення юридичних дета лей створення спільної партії", - каже Федорин.

Про те, що головною метою Саакашвілі під час прориву через кордон була не спроба отримати можливість захистити свої права у суді, а відновлення власної значущості в українській політиці говорить і професор університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань. "І це є можливим для нього через великий скандал", - каже політолог.

Багаття Саакашвілі

Однак до саме політичних перспектив Саакашівлі експерти ставляться зі скепсисом. За словами директорки Фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної, з часів заснування "Руху нових сил" інтерес до грузинського політика і його соратників в Україні суттєво знизився. "Якщо раніше його рейтинг дозволяв подолати п'ятивідсотковий прохідний бар'єр, то до часу позбавлення Саакашвілі громадянства підтримка лише знижувалася", - каже експертка. Щоправда, Федорин впевнений, що в нинішніх умовах перебільшувати значення рейтингів було б помилкою, адже контроль над українськими телеканалами, за його словами, належить українській владі.

Бекешкіна визнає, що позбавлення Саакашвілі громадянства у липні цього року та подальший спротив офіційного Києва поверненню політика в Україну став справжнім подарунком для Саакашвілі з точки зору електоральної боротьби, тому на певний час це може додати йому популярності серед українців. Але у довгостроковій перспективі скористатися цим грузинському екс-президенту буде вкрай важко. "Такі потенційні партнери, як Тимошенко та Садовий, розглядають його як таран для своєї власної політичної активності, і стійкість його власної сили залежатиме від того, хто у кінцевому підсумку стане його соратниками", - каже Бекешкіна.

Мустафа НайємПроблему із надійністю союзників Саакашвілі визнає і народний депутат Мустафа Найєм, який був серед тих політиків, які активно підтримували повернення грузинського політика до України. "Саакашвілі - це таке політичне багаття, довкола якого гріються усі, хто забажає. Але це шлях в нікуди", - каже нардеп.

Юридична оцінка

Олексій Гарань упевнений, що своїми діями екс-президент Грузії поставив українську владу у вкрай незручне становище. Він не лише продемонстрував неспроможність захистити державний кордон, але й вчинив очевидний злочин, каже експерт. Втім, на його думку, покарати Саакашвілі за це буде технічно непросто, адже тепер він постійно знаходитиметься в оточенні політичних союзників та охоронців, аби максимально ускладнити свій арешт. "З одного боку, за нинішніх обставин, його необхідно покарати, але з іншого, не зрозуміло, як це зробити, не дестабілізуючи ситуацію далі", - говорить Гарань.

Найєм згодний із необхідністю надати належну юридичну оцінку подіям на польсько-українському кордоні, але він попереджає, що такої самої оцінки потребують також і дії української влади, яка, переконаний політик, незаконно позбавила Саакашвілі українського громадянства та перешкоджала його поверненню усіма можливими засобами. "Якщо не буде встановлена першопричина цих подій, якщо не буде справедливої оцінки усіх залучених органів, то те, що вчора сталося на прикордонному пункті, повториться у Києві. Адже коли люди не бачать справедливості, вони починають боротися до неї доступними для них засобами", - каже народний депутат.

Оригінал: DW.COM

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024