Події
Перегляди: 2363
4 березня 2017

Щоб ЄС залишався стійким орієнтиром для українських громадян

2 березня 2017 року  у Львові відбулася конференції «Україна-ЄС: відносини у часи невизначеності та швидких змін», яку організував Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).

 Про основні тенденції та трансформації громадської думки України в зовнішньополітичних орієнтаціях суспільства розповів політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Руслан Кермач, який  взяв участь у панельній дискусії «Євросоюз як орієнтир для України – чи залишатиметься він таким і за яких умов».

Зростання проєвропейської орієнтації українських громадян протягом останніх років, відчутне падіння числа симпатиків євразійського вектору (інтеграції в Євразійський союз) та формування в Україні вагомого сегменту умовних «неприєднавців», що не підтримують жоден вектор інтеграції Україні (ні з Росією, ні з Європейським Союзом) – це на сьогодні основні тренди зовнішньополітичних настроїв українців, відзначив Руслан Кермач.

Водночас, зазначив аналітик,  зростання проєвропейських устремлінь  в українському суспільстві протягом останніх років все-таки ще не достатнє для того, аби можна було говорити про формування стійкого суспільного консенсусу щодо підтримки європейського зовнішньополітичного вектору в Україні. Натомість потреба у ньому  надзвичайно важлива, аби планомірно реалізовувати політику євроінтеграції,  незалежно від ситуативних політичних факторів змін урядів, парламентських коаліцій, активізації популістських сил тощо.

«Існує висока ймовірність, що коли Україні буде нарешті надано безвізовий режим з ЄС, який очікується влітку 2017 року, а  перспектива членства в ЄС буде в силу об’єктивних обставин відкладена  на невизначений термін,  то може відбутись певна ерозія або згортання підтримки Європейського Союзу серед українських громадян на хвилі невиправданих очікувань швидкої інтеграції», – акцентував  Руслан Кермач. Для порівняння аналітик навів приклад сусідньої з Україною Республіки Молдова, де вже декілька років успішно функціонує безвізовий режим з ЄС, але громадяни країни нещодавно обрали президента з вираженою проросійською орієнтацією.

«Аби Європейський Союз залишався стійким орієнтиром для українських громадян, в Брюсселі та Києві вже сьогодні мають почати думати про змістовне наповнення євроінтеграційного порядку денного новими ідеями та проектами на період після запровадження візової лібералізації між Україною та ЄС», – зазначив  Руслан Кермач.

До того ж важливо, аби українська влада за посередництва інститутів громадянського суспільства почала вже сьогодні активно доносити до суспільства розуміння того, що євроінтеграція України не є і не повинна бути самоціллю (набуття членства в ЄС). Необхідно сформувати в суспільстві розуміння цінності для України євроінтеграційного процесу передовсім як інструменту в імплементації демократичних, правових стандартів ЄС, поглиблення двостороннього співробітництва для всеосяжної модернізації України, констатував аналітик.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024