Коментарі
Перегляди: 1683
5 лютого 2017

Росія хоче силою посадити США та Україну за стіл переговорів на своїх умовах

Засідання Ради Безпеки ООН щодо загострення на Донбасі продемонструвало, що США не змінили позицію щодо Російської Федерації і не збираються скасовувати проти неї санкції. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання «Информат» розповів професор Національного університету Києво-Могилянська академія, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

На думку експерта, вчорашнє засідання Ради Безпеки ООН було надзвичайно важливим для України, оскільки продемонструвало, що США не змінили позицію щодо Росії і вона залишається в ізоляції.

«Найважливішим для України був виступ нового постійного посла США в Організації Нікі Хейлі, яка була призначена адміністрацією Дональда Трампа. Під час засідання вона дуже жорстко заявила, що санкції США будуть лишатися в силі через окупацію та анексію Криму, а також через дії Росії на Донбасі. Тому це і є для України головним висновком вчорашнього засідання Радбезу ООН. Всі чекали, яким буде цей виступ, і він виявився таким», — сказав спеціаліст.

Водночас експерт переконаний, що передвиборча риторика Дональда Трампа буде змінюватися і безпосередньо залежатиме від позиції європейських партнерів Вашингтона. Про це, на його думку, свідчить візит Терези Мей до США та її слова про те, що прикладом для США і Великобританії мають бути стосунки РейганТетчер – те, як вони діяли проти Радянського Союзу. Про це ж свідчать і слова Ангели Меркель та Француа Оланда, що санкції проти Росії також не можна скасовувати.

Про незмінність позиції США щодо Росії, на думку експерта, свідчать і заяви представників силового блоку адміністрації Трампа.

«Новий міністр оборони, голова ЦРУ та керівник Національної розвідки підкреслили, що Росія є загрозою світу і що санкції скасовувати не можна. І усі вони також говорили про неприпустимість анексії Криму. Цим і пояснюється така жорстка заява Ніккі Хейлі на засіданні Радбезу ООН. І це дуже важливо, оскільки це ще одне підтвердження офіційної позиції нової адміністрації США», — переконаний експерт.

На його думку, саме незмінність позиції Вашингтона і змусила Росію піти на збройне загострення, аби залякати Україну та її західних партнерів.

«Існували побоювання, що новий президент США у стосунках з Росією може піти на невиправдані поступки. Усі з великим побоюванням чекали телефонної розмови Трампа з Путіним. Більше того, ходили чутки про нібито вже готовий наказ про зняття санкцій США з Росії. Хоча більшість аналітиків казали, що попри непередбачуваність та епатажність Трампа, навряд чи це відбудеться. І ось, цього не відбулося.

Досить показово, що Росія почала загострювати ситуацію на Донбасі на наступний день після телефонної розмови. Це якраз і свідчить про те, що Кремль не отримав бажаного і перейшов до своєї традиційної тактики залякування. І не тільки України, а і її західних партнерів», — вважає професор Києво-Могилянської академії.

Водночас, на думку експерта, загострюючи ситуацію на Донбасі, Росія домагається посадити Україну та її партнерів за стіл переговорів у форматі Мінських домовленостей.

«Мінський формат – єдиний, що зараз існує. Іншого формату нема. При всіх його очевидних недоліках і в тому, що він не виконується, це якраз той формат, на який посилаються і Україна, і її західні союзники, коли говорять, що Росія має дотримуватися Мінського формату. І саме недотримання Росією Мінського формату веде до подовження санкцій.

Чи плануються якісь зміни переговорного формату, зараз сказати важко. Є різні проекти, але я не бачу, щоб на даний момент певний з них мав шанс на практичне втілення», — підсумував Олексій Гарань.

Як повідомлялося, 2 лютого відбулося засідання Ради Безпеки ООН, пов’язане із загостренням військового протистояння на Донбасі.

Під час розмови постійний представник США Нікі Хейлі заявила, що санкції США проти Росії будуть діяти доти, до Крим не буде повернутий під контроль України. А постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що обстріли на Донбасі припиняться, якщо Україна скористається «політичною альтернативою».


Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024