Події
Перегляди: 1876
18 березня 2013

Референдуми: і за Європейський Союз, і за Митний Союз - були б виграні, але молодь все ж за Україну в Європі

Дослідження проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології з 5 по 13 березня 2013 року. Польовий етап тривав з 6 по 12 березня 2013 року. Опитування проводилося в 109 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та в Автономній Республіці Крим. Методом інтерв'ю опитано 2037 респонденти за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 роківТеоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Опитування проведено за фінансової підтримки міжнародних донорів: Міжнародного Фонду «Відродження», програми Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Європейського  Союзу.

  • У разі, якби найближчої неділі відбувся референдум щодо вступу України до Європейського Союзу, більшість населення проголосувала б «за» – 59%, проти – 41% (відсотки дані у відношенні до тих, хто вже визначився з голосуванням).
  • У разі, якби найближчої неділі відбувся референдум щодо вступу України до Митного Союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном,  більшість населення проголосувала б «за» – 57.4%, проти – 42.5% (відсотки дані у відношенні до тих, хто вже визначився з голосуванням).
  • У разі, якби найближчої  неділі відбувся референдум, де стояло б питання: або вступ до ЄС, або – до Митного союзу, відносна  більшість населення проголосувала б за ЄС – 52%, за Митний союз  – 48% (відсотки дані у відношенні до тих, хто вже визначився з голосуванням).
  • В Україні існують істотні регіональні відмінності у підтримці вступу до ЄС чи Митного союзу. Вступ до ЄС підтримують  у Західній та Центральній Україні, майже навпіл ділиться думка населення Південної України і переважно не підтримують у Східній Україні. Вступ України до         Митного  союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, навпаки,  підтримується на Сході, Півдні, з невеликою перевагою й у Центрі і зовсім не підтримується на Заході України. За альтернативної постановки  питання – «або ЄС або Митний союз» – вступ до ЄС підтримується населенням Заходу та Центру України, до Митного союзу – населенням Півдня та Сходу.
  • Існують істотні вікові відмінності  у підтримці вступу до ЄС чи Митного союзу. Вступ до ЄС підтримують  громадяни усіх вікових категорій, за винятком людей, старших за 60 років.  Вступ України до Митного  союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, навпаки,  підтримують усі вікові категорії громадян, за винятком  молоді до 30 років. За альтернативної постановки питання – «або ЄС або Митний союз» – у  віці 18–39 років переважає підтримка вступу до ЄС, у  віковій категорії 40–59 років підтримка вступу до ЄС та Митного союзу майже рівна, а люди віком старше 60 років підтримують  вступ до Митного союзу.  Слід зазначити, що серед молоді переважає підтримка членства у ЄС, а не у Митному союзі в усіх регіонах, зокрема й Східному та Південному.
  • Отже, проведення  референдуму лише щодо  вступу до ЄС  або лише щодо  вступу до Митного союзу – було б нечесним, оскільки обидва ці референдуми мали б позитивне рішення.  А проведення референдуму сьогодні – або вступ до ЄС, або вступ до Митного союзу – за будь-якого результату розкололо б Україну надвоє, бо перевага членства у ЄС незначна.  Водночас очевидно, що з часом переважатиме тенденція підтримки  членства у ЄС, оскільки цю позицію поділяє молодь, на відміну від найстаршої генерації. 

 

Результати опитування

 

Якби у найближчу неділю в Україні відбувся референдум щодо вступу України до Європейського союзу, як би Ви проголосували?

 

 

А якби у найближчу неділю в Україні відбувся референдум щодо вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, як би Ви проголосували? 

 

 

А якби на референдумі стояло питання: або вступ до Європейського Союзу, або – до Митного Союзу, як би Ви проголосували? 

 

 

Голосування молоді (до 30 років) на референдумі –  або вступ до Європейського Союзу, або вступ до Митного Союзу?

 

Прес-реліз з усіма результатами опитування можна знайти тут.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024