Опитування
Перегляди: 1802
30 січня 2008

Президентські вибори в Грузії очима українців

Прес-конференція під такою назвою, організована Фондом “Демократичні ініціативи” 11 січня 2008 року в Укрінформі, зібрала соціологів, народних обранців, представників неурядових організацій і журналістів, з тим, аби дати оцінку позачерговим президентським виборам у Грузії з боку українських спостерігачів, обговорити тему українських екзит-полів у Грузії, а також проблему висвітлення українськими медіа президентських виборів у Грузії.


Оголошення результатів екзит-полу на позачергових президентських виборах у Грузії 5 січня 2008 року


У прес-конференції взяли участь директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів, науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна, народний депутат України Андрій Шевченко, речник Комітету виборців України Олександр Черненко, журналіст Вахтанг Кіпіані.

   
Консультант Фонду “Демократичні ініціативи” – директор фонду Ілько Кучерів;
 
Директор Кавказького інституту миру, демократії і розвитку Гія Нодіа


Фонд „Демократичні ініціативи” надав консультаційну допомогу під час проведення екзит-полу на дострокових президентських виборах у Грузії 5 січня 2008 року. Діяльність здійснювалась у рамках довготривалої угоди про співпрацю між Фондом „Демократичні ініціативи” та Кавказьким інститутом миру, демократії і розвитку (Тбілісі, директор Гія Нодіа).

Екзит-пол проводився на замовленні чотирьох провідних грузинських телеканалів – Громадське мовлення, Руставі 2, МЗЕ та Аджарське телебачення. Організаторами проекту виступив Консорціум у складі Університету імені Іллі Чавчавадзе, Кавказького інституту мир, демократії і розвитку, Грузинського інституту громадських справ та Грузинського фонду стратегічних міжнародних студій. Опитування консультували українські Фонд „Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології, Центр Разумкова та фірма QEV-analitycs (США). При проведенні екзит-плолу були присутні і дали йому оцінку представники Фонду „Демократичні ініціативи” – Ілько Кучерів (директор), Ірина Бекешкіна (науковий директор), Степан Бандера (консультант), а також Елегія Скочиляс (віце-президент фірми QEV-analitycs (США). Спостереження за виконанням опитування на виході з виборчих дільниць представники Парламенту Естонії. Усі експерти засвідчили високий професійний рівень виконання екзит-полу.

   
Зліва направо: Депутат Парламенту Естонії Кен-Марті Вахер, віце-президент Грузинського фонду стратегічних міжнародних студій Темурі Якобашвілі, консультант Фонду “Демократичні ініціативи” – науковий керівник фонду – Ірина Бекешкіна ;
 

 

Результати екзит-полу коментує консультант фірми QEV-analitycs (США) Елегія Скочиляс


Місія спостерігачів від України в цілому дала позитивну оцінку виборам. Українські спостерігачі провели моніторинг понад 100 виборчих дільниць у провідних регіонах Грузії. За оцінками спостерігачів, вибори пройшли в спокійній та доброзичливій атмосфері. В день голосування суттєвих порушень, окрім окремих незначних технічних і процедурних, що могли б вплинути на результати волевиявлення грузинських громадян, зафіксовано не було. Водночас українські спостерігачі зіткнулися з маніпуляцією громадської думки, а саме псевдоекзит-полами, що їх проводили нібито українські соціологічні організації.

Водночас у день виборів організації як виступили під брендом “українська”, „Загальноєвропейська справа”, Європейський Фонд “Діалог за розвиток демократії”, Міжнародний інститут демократії - проголосили про проведення “альтернативного” екзит-полу. Його підсумки показали абсолютно інший результат. Офіційний переможець виборів Михаїл Саакашвілі опинився на другому місці. Причому керівники проекту Леонід Білоусов та Іван Шерстюк відмовився назвати замовника й організації, з якими він співпрацював, обіцявши це зробити після виборів.
 

Організатори і спостерігачі екзит-полу


Українські соціологи заявляють, що проведення таких псевдоекзит-полів завдає великої шкоди україно-грузинським відносинам – адже українці у цій ситуації виглядають як шахраї і провокатори. Соціологи закликають українських журналістів провести власне розслідування цього екзит-польного процесу.