Коментарі
Перегляди: 1500
14 березня 2018

Помпео продовжить політику санкцій щодо РФ – Олексій Гарань

В основі змін лежить стилістика особистих стосунків між Трампом та Тіллерсоном - Олексій Гарань. Фото: "Український інтерес"

Новина про те, що Президент США звільнив Рекса Тіллерсона з посади держсекретаря, стала несподіванкою для світової спільноти. Водночас Дональд Трамп оголосив, що зовнішньополітичним відомством керуватиме Майк Помпео, який до сьогодні очолював ЦРУ.

Чому в Держдепі США відбулися зміни та чи вплинуть вони на нашу країну,  “Українському інтересу” розповів науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Олексій ГАРАНЬ.

Про звільнення Тіллерсона говорили ще у листопаді минулого року. Про це писали провідні американські видання. Ба більше, можлива відставка держсекретаря навіть отримала назву “Rexit”: гра слів між “exit” (вихід, – прим. ред.) та Rex (Рекс Тіллерсон, – прим. ред.).

Важко сказати, чому виникли суперечки між Трампом та Тіллерсоном, і чому він зробив ставку на кандидатуру Помпео. Вони є політичними призначенцями Трампа, членами його команди. Найімовірніше, що в основі змін лежить стилістика особистих стосунків між Трампом та Тіллерсоном. Аналітики давно говорили про деякі відмінності їхнього бачення політики стосовно Ірану, КНДР та Афганістану. Коли Трамп виступав із досить різкими заявами, то Тіллерсон дотримувався дипломатичного підходу. Зокрема, позитивніше оцінював ядерну угоду з Іраном, укладену ще за часів правління Обами.

Якщо говорити про КНДР, то Трамп заявляв про “маленьку людину з ракетами”, що “час переговорів завершився”. Натомість очільник Держдепу вважав, що треба зберігати дипломатичний тиск – санкції.

Показово, що останнє рішення Трампа про зустріч з Кім Чен Ином не обговорювалося безпосередньо з Тіллерсоном. Його на останньому етапі виключили з цього процесу. Про причини такої поведінки ми можемо лише здогадуватися.

Якщо говорити про позицію щодо України та Росії, то варто згадати: коли Тіллерсон став держсекретарем, то чимало експертів наголошували, що він мав бізнес-інтереси в Росії, отримав нагороду від Путіна. Тому люди сумнівалися, чи зможе він відстоювати жорстку лінію щодо Росії. Виявилося, сумніви були марними: санкції щодо РФ посилилися, Україні надали летальну зброю.

Під час останнього шпигунського скандалу у Великобританії (отруєння російського перебіжчика Скрипаля, – прим. ред.) Тіллерсон підтримував позицію англійського уряду.

Окрім того, він, на відміну від Трампа, чітко заявляв про втручання РФ у вибори США.

Що означатиме для України заміна Тіллерсона на Помпео? Тут слід пригадати, що Помпео завжди критикував дії Росії: щодо втручання в американські вибори, подій у Криму й на Донбасі. Тому, я не бачу принципової відмінності у політиці Тіллерсона та Помпео.

Однак, нещодавно Помпео зустрівся у Вашингтоні з керівниками трьох російських спецслужб. Але, кажуть, що перемовини були пов’язані з координацією дій у Сирії. У будь-якому випадку, заяви Помпео не дають приводу думати, що США змінить політику щодо Росії.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024