Події
Перегляди: 1766
28 жовтня 2017

Полтавцям розповіли, за що українці дають найбільше хабарів

У результаті опитування населення України виявилося, що найбільше хабарів отримують представники медичної сфери.

Найбільше хабарників – серед представників медичної сфери. Так вважають учасники соціологічного дослідження.

Його провели представники Фонду "Деократичні ініціативи" та фірма "Юкрейніан соціолоджі сервіс". Опитували респондентів із чотирьох міст — Рівного, Чернігова, Харкова та Одеси.

"Так уже склалося, що все ж таки більшість вважала, що найбільш поширена корупція — в органах державної влади, потім медицині, освіті", — розповідає Андрій Гірник, професор кафедри психології і педагогіки НАУКМА.

Згідно з дослідженням, протягом останнього року 46 відсотків респондентів давали хабарі в медичних установах. 

"Більше половини робили це до початку свого лікування, тобто ще коли воно не розпочалося. Під час лікування. Після нього платили близько чверті", — говорить Руслан Кермач, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Найпоширеніші способи корупції — сплата за медичні послуги без квитанції та надання грошей безпосередньо лікарю. Та були й інновації, говорить Андрій Гірник. 

"Дуже часто це такі цікаві платежі. Ну типу в коробочку на, так би мовити, спонсорські внески чи там на якісь канцелярські потреби", — говорить Андрій Гірник, професор кафедри психології і педагогіки НАУКМА.

І додає, що цукерки і квіти до початку лікування респонденти теж вважають корупцією. Змінити ситуацію, на думку опитаних українців, може введення страхової медицини, звільнення з роботи хабарників та кримінальна відповідальність за прояви корупції.

Анна Роздолянська, Олег Журавльов, Галина Бут, "Громадське ТБ. Полтава".

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024