Підвищення пенсій, зарплат та соціальних виплат перед виборами - це «класика жанру» та є «обов'язковою програмою». Але на щастя є обмеження через невисокий рівень темпів зростання української економіки.

Про це сказав під час прес-конференції  «Старт політичного сезону: фіксуємо рейтинги, роздаємо прогнози»  сказав Володимир Фесенко, голова правління Центру «Пента», передає INTV.  

«Якщо включати друкарський верстат, то є ризик того, що на місяць-два - це дасть ефект, а потім, можливо, якраз під час виборів та голосування почнеться сплеск цін - і це в мінус спрацює», - зазначив він.

Ну і не слід забувати про пік виплат по зовнішніх боргах України, нагадав політолог. Це суттєво обмежуватиме соціальні програми, вважає він.

«Бажання буде, будуть і спроби активізувати соціальні програми, але все ж таки цей інструмент буде обмежений зараз. Тому, я не думаю, що він буде вирішальним», - зазначив Фесенко.

Як приклад використання державних коштів у політичних інтересах, навела аналогію Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«У 2004 році Янукович відставав від Ющенка на 20% - це було навесні. А потім пенсіонерам дали по 400 гривень і вони зрівнялися. Оскільки люди оцінюють роботу влади по тому, наскільки поліпшується їх життя, перш за все - матеріально, то, безумовно, це матиме вплив, - вважає експерт. 

За словами Ольги Айвазовської, аналізуючи минулорічні субвенції на різні державні програми, можна помітити «певну кореляцію між округами, районами і регіонами, на які в десятки, а іноді й сотні разів було виділено більше бюджетних коштів».

«Повірте, уже зараз потенційні кандидати, чинні народні депутати представляють це як результат їх персональної роботи в окрузі. Це трошки інше, ніж пенсії чи стипендії та соціальні виплати, але це має місце», - розповіла голова Правління, координаторка виборчих програм ГМ «ОПОРА».

Водночас, сама система виділення субвенцій «є вкрай непрозорою і залежить від персональної політичної комунікації між групами в парламенті та уряді». Тому її потрібно враховувати і щодо виборів, які у нас розпочинаються, зауважила вона. 

Бажання подобатися електорату за рахунок державних коштів в Україні «дуже експлуатується, передусім, чинною владою».

На цьому наголосив Костянтин Матвієнко, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика».

«Я просто боюся такого явища, як субсидії на житлово-комунальні послуги, - це просто знищує економіку. І я дуже боюся, коли у нас росте економіка на 2%, хоча у нас реально вона падає на 2%, але В. Гройсман каже, що росте. Коли на третину підвищуються зарплати і пенсії, то за рахунок чого вони підвищуються? Вони підвищуються за рахунок друкарського верстата, от те, що ми бачимо по цінах. Тому цього я боюся дуже, що саме уряд, саме влада буде спрямовувати основні бюджетні ресурси фактично на фінансування власної виборчої кампанії», - зазначив фахівець.

Оригінал: INTV