Опитування
Перегляди: 1378
23 грудня 2009

Підтримай «Національний екзит-пол’2010»!

 

Заклик до:
►громадян України
►кандидатів на пост Президента
►представників вітчизняних та закордонних організацій

Громадськість збирає кошти на проведення незалежного екзит-полу для забезпечення чесних і прозорих президентських виборів!

Фонд "Демократичні ініціативи" в рамках громадської кампанії Новий Громадянин ініціює громадський збір коштів для проведення незалежного та незаангажованого "Екзит-полу 2010". Він буде реалізований Консорціумом “Національний екзит-пол’2010”, до якого входять Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Ініціативу підтримали понад 30 незалежних та політично незаангажованих громадських організацій. Головна мета проекту "Екзит-пол 2010" – забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури та запобігти фальсифікації із підрахунком голосів.

Під час 1 та 2 турів Президентських виборів – 17 січня та 7 лютого – планується опитати близько 13 000 респондентів на 240 виборчих дільницях. Помилка вибірки не перевищить 2.5 % для лідерів перегонів і буде в межах 0.7 – 1.5% для інших кандидатів. Результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування о 20:01. Уточнені результати екзит-полу планується оголосити близько 23-ї години.

Однією з особливостей «Національного екзит-полу’2010» стане використання «Нових медіа» (прямої трансляції оголошення результатів екзит-полу в мережі YouTube). Крім того, ця інформація буде синхронно опублікована українською й англійською мовами на сайтах: http://www.exitpoll.org.ua, dif.org.ua, newcitizen.org.ua, поширена за допомогою сервера електронної пошти.

Екзит-пол (опитування виборців на виході із дільниць) є одним із найважливіших елементів контролю за чесністю і прозорістю виборів. В Україні вже склалася традиція проведення екзит-полів, яку започаткував Фонд «Демократичні ініціативи», вперше організувавши екзит-пол і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді учасники проекту набули значного досвіду в організації і здійсненні опитувань на виході з виборчої дільниці.

Фонд “Демократичні ініціативи” організовував загальнонаціональні екзит-поли уже 10 разів: під час парламентських виборів 1998 , 2002 , 2006 років, позачергових парламентських виборів у 2007 році, двох турів виборів Президента 1999 року та трьох турів виборів Президента України у 2004 році.

“Екзит-пол’2010” частково фінансується форумом міжнародних донорів, до якого на сьогодні входять такі організації: Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Міжнародний Фонд “Відродження”, Національний фонд підтримки демократії (США). Ведуться переговори з іншими донорами. Реалізація проекту перебуватиме під аудитом зарубіжних експертів, зокрема, QEV Analytics (США), PBS Compani (Польща) й Аналітичного центру Юрія Левади (Росія).

Водночас Фонд «Демократичні ініціативи» звернувся до інших іноземних представництв, українських громадських організацій, штабів кандидатів у Президенти, юридичних та фізичних осіб за фінансовою підтримкою у проведенні опитування під час другого туру 7 лютого.

Для контролю над використанням коштів створено громадську Раду, до якої увійшли авторитетні та незаангажовані представники засобів масової інформації, громадських організацій, іноземні спостерігачі.

 

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023