Коментарі
Перегляди: 1900
24 липня 2017

Олексій Гарань: Визнання війни на Донбасі Волкером вплине на ставлення політиків у світі

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер та посол США в Україні Марі Йованович вчора розпочали візит в зону проведення АТО та відвідали Авдіївку. Про важливість візиту спецуповноваженого Держдепартаменту США Волкера до зони бойових дій та його  заяви щодо визнання війни на Донбасі Громадському радіо розповів політолог та професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"  Олексій Гарань.

Едуард Лозовий: Ми свідомі того, що дипломати на зразок Курта Волкера добре поінформовані про реальний стан справ, у них багато джерел такої інформації. Наскільки важливо те, що він ствердив, зокрема для мас-медіа, що він переконався, що це повноцінна війна, а не якийсь внутрішній заморожений конфлікт?

Олексій Гарань: Це дійсно важливо, тому що ми знаємо, що з формальної точки зори США та ЄС визнають втручання Росії, наявність російських регулярних військ на Донбасі — саме тому і були введені санкції проти Росії. Але дуже часто дипломати намагаються уникати гострих формулювань і заяв. Тому те, що зараз Курт Волкер сказав про російську агресію, дуже важливо. Особливо й у світлі того, що раніше від Трампа ми чули різні заяви (іноді не зовсім точні).

Тепер ситуація змінюється. Можемо говорити, що це не тільки заява Волкера. Ми можемо говорити, що зараз агресія Росії і наявність російських окупаційних військ визнана цілим рядом організацій, про це йшлося у відомій резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо Криму, ПАРЄ, нещодавно — Парламентська асамблея ОБСЄ в Мінську і от — заява Волкера.

Я думаю, це дуже важливо. Це важливо не тільки для нас, це меседж для союзників США і ЄС, бо деякі країни ухиляються від чітких заяв. Тому це дуже важливо.

Другий дуже принциповий момент з вчорашньої поїздки — відвідування Авдіївки. Дипломати такого рівня не відвідували зону конфлікту. Максимум, що можу згадати: Штайнмаєр і Еро (колишні міністри закордонних справ Німеччини та Франції) відвідали Слов’янськ і то — після фактично трьох років конфлікту. Але Слов’янськ — це вже тил і далеко від лінії фронту, Авдіївка ж – безпосередньо на передовій. Авдіївку відвідали і Волкер, і Йованович — це дуже потужно.

Оригінал: Громадське радіо

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024