Події
Перегляди: 2728
17 березня 2017

Об’єднані громади отримали ресурси і повноваження – презентація дослідження у Чернівцях

Децентралізація та створення об’єднаних громад (ОТГ) – це наймасштабніша за своїми наслідками реформа з тих, що проводяться в Україні. Про її хід, оцінки, успіхи та недоліки йшлося під час презентації у Чернівцях результатів загальнонаціонального опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, організованій Центром громадської активності "Синергія".

Опитування на тему "Децентралізація: результати, виклики і перспективи" вивчила думку голів громад, представників влади, експертів та громадян.

Респонденти сходяться на думці, що процес об’єднання підштовхують два важливі стимули – додаткові фінансові ресурси, які громади отримують, і значно більша самостійність, - ідеться в інформації Фонду.

За короткий час з початку реформи було зроблено значно більше, ніж за попередні роки, громади отримали реальні повноваження, мешканці отримали можливість безпосереднього впливу на владу свого міста чи села.

Водночас до використання коштів громадами виникають певні зауваження. Так кошти ОТГ насамперед спрямовували на ремонти доріг, заклади освіти, благоустрій території.

- Кошти загалом витрачалися ефективно, але переважно на короткострокові проекти, мало вкладалося у розвиток і створення нових джерел доходів, - розповів аналітитк Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Сидорчук.

Але загалом більшість опитаних громадян України не відчули помітних змін та мало знають про децентралізацію, більш нагальними для українців є проблеми війни, корупції та недовіри до влади.

- Децентралізація є однією з найуспішніших реформ, - каже представник коаліції громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" Вадим Міський. – Навіть при тому, що відчувається спротив і відвертий саботаж.


За його словами, один з результатів реформи - не буде бідних і багатих сіл, будуть приблизно вирівняними за доходами громади, які після бюджетної децентралізації зможуть самостійно виживати.

Учасники презентації висловили припущення, що до кінця 2017 року в Україні об’єднаються всі, хто хоче. Після цього доведеться перейти до адміністративного методу об’єднання – для всіх, хто не захоче сам.

Голови громад у дискусії розповіли про проблеми, які виникають у їхній роботі, перешкоди з боку влади та про те, що ОТГ стали дійсно успішними і показали гарний приклад для інших.

Молодий буковинець

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024