Медіа
Перегляди: 2871
14 листопада 2012

Нове покоління українських виборців шукає нових улюбленців

Тенденцією останніх виборів стало те, що  нове покоління українських виборців шукає нових улюбленців. Про це під час прес-конференції сказав голова правління Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Але їхні уподобання дуже не стійкі, вважає політолог. «Ми побачили це за результатами виборів, – пояснює свою думку експерт. – Найбільші вагання відбуваються в опозиційному таборі.  Близько половини опозиційно налаштованих виборців вагались під час виборчої компанії щодо різних  партійних сил».

Володимир Фесенко нагадав, що близько 60% виборців, за даними соціологічних опитувань, визначилися зі своїми уподобанням задовго до виборів. Це, за його словами, свідчить  про те, що в Україні усталилась партійна система. «Значна частина активних українських виборців ще до виборів знає, за кого голосувати, – каже експерт. – Але  інший сегмент – близько 40% – перебуває зараз в активному русі. Він рухається, вагається, шукає й не має стійких партійних уподобань. Це зіткнення, з одного боку, свідчить про більш-менш усталену партійну систему, а з іншого – пошук нового і нових облич. Це, я думаю, буде головним протиріччям у розвитку української політичної системи найближчими роками».

Розмірковуючи над тим, чи  виникне на Сході України нова електоральна ніша, оскільки  за даними парламентських виборів Партія регіонів там значно втратила у електоральній підтримці, Володимир Фесенко висловив міркування, що навряд чи там з’явиться  реальна альтернатива нинішній правлячій політсилі, яка і в бізнесі, і в політиці схильна до монополії.

«Якщо в опозиційній частині електорату – на Заході та Центрі – є попит на нову опозицію чи на оновлення опозиції,  то на Сході  та Півдні – зовсім інша ситуація. І хоч там також зростає політична напруга, незадоволення тими, за кого голосували раніше, однак  вибір у електорату Партії регіонів – обмежений. Ні за кого іншого, крім цієї ж партії, люди там не голосують. Люди літнього віку ще можуть голосувати за комуністів, а молоді –  за «УДАР». Але вибір дуже і дуже обмежений. І це головна драма, головна дилема для багатьох виборців Сходу України, російськомовних регіонів України. Така обмеженість і безальтернативність залишатимуться там драмою  і на майбутнє», – констатував експерт.