Медіа
Перегляди: 1633
29 вересня 2017

Незалежність Каталонії: чи відбудеться референдум, і до чого це може призвести

Влада Каталонії планує провести референдум про незалежність від Іспанії. Офіційний Мадрид, в свою чергу, називає це голосування незаконним і обіцяє його заблокувати

1 жовтня 2017 року влада Каталонії має намір провести референдум про вихід зі складу Іспанії. Про це ще на початку літа заявив глава каталонського уряду Карлес Пучдемон. На плебісциті заплановане одне питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою в формі республіки". Втім, він може і не відбутися – центральна влада Іспанії категорично відкидає таку ідею. На думку політичних експертів, якщо це голосування і відбудеться, незалежності Каталонії воно не принесе. Однак питання з порядку денного знято не буде, тому Іспанію і Каталонію чекає переговорний процес.

Як розповів "Сегодня" політолог Володимир Фесенко, настрої на користь незалежності в Каталонії є давно, і у них різні причини – і давня традиція державності, і конфлікти з Мадридом, і економічна мотивація, адже Каталонія – одна з двох найбагатших провінцій в Іспанії.

"Крім особливої, каталонської (як вони себе називають) ідентичності, мови, що відрізняється від іспанської та закріпленої офіційно на території Каталонії, є ще й економічні мотиви. Тому більшість населення підтримує ідею незалежності, але от чи вдасться провести сам референдум, буде залежати від того , чи є план "Б" у прихильників незалежності і місцевої влади", – говорить експерт.

Так, на сьогоднішній день очевидно, що Іспанія не визнає результати цього референдуму, вважає Фесенко. Більш того, всі місця проведення голосування іспанська поліція взяла під контроль. На думку експерта, 1 жовтня все-таки буде зроблена спроба це голосування провести. Більш того, все буде залежати від організаторів референдуму і від того, чи є у них запасний план для його проведення.

"Вірогідність проведення референдуму залежить від рішучості сторін і готовності піти на жорсткий сценарій з тієї чи іншої сторони, – розповів сайту "Сегодня" професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія", науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань, - Проведення референдуму – це жорсткий сценарій з боку каталонців, тобто це демонстративна непокора, а його блокування – це означає використання силових заходів і тиску".

При цьому, останні опитування показують, що якщо у прихильників незалежності і буде перевага, вона не буде великою, каже Гарань. До цього їх результати не гарантували перемогу зовсім. Схожа ситуація сталася з канадською провінцією Квебек – в 1995 році там відбувся другий референдум щодо її відділення від Канади. Тоді проти цього висловилися 50,58% тих, хто брав участь у голосуванні, і хоча сторона, що програла, оскаржувала результати, до незалежності провінції це не привело.

"Парадокс полягає в тому, що серед більш, скажімо так, освіченої частини населення більше противників незалежності, тому що вони розуміють всі негативні ризики. А для Каталонії вони полягають у тому, що вона не буде визнана, принаймні, відразу, Європейським Союзом", – говорить експерт.

Так, ЄС свою позицію давно сформував – якщо будуть утворюватися нові держави, то вони не обов'язково автоматично стають членами ЄС, але будуть проходити процедуру приєднання по новій. У випадку з Каталонією, якщо трапиться так, що вона, як окрема держава, буде претендувати на членство в ЄС, Іспанія може це легко заблокувати, зазначає експерт. Більш того, представники бізнесу розуміють, що їм потрібно залишатися в Іспанії, тому що експорт, в більшості, орієнтований на ЄС.

Але якщо Каталонії все ж вдасться організувати голосування, тоді виникне дилема – Мадрид його не визнає, як і результати референдуму, після чого між ними почнеться з'ясування відносин, передбачає Фесенко. При цьому, як зазначає експерт, досвід СРСР чи Югославії показує, що якщо є прагнення до незалежності, зупинити цей процес вкрай складно.

"Тому протистояння продовжиться. Питання в тому, коли відбудеться новий референдум або чи вдасться, все-таки, знайти якийсь компроміс в питанні про незалежність Каталонії, тому що проти цієї незалежності не тільки Мадрид, але і Брюссель", – говорить Фесенко.

Як зазначає Фесенко, один з варіантів компромісу – це розширення фінансової самостійності Каталонії, яке передбачає, що більша частина коштів, які відраховуються в загальнонаціональну скарбницю Іспанії, залишилися б в області. Так, Міністерство економіки Іспанії заявило про готовність обговорити нові моделі фінансування Каталонії з лідерами регіону, якщо вони скасують плани проведення референдуму про незалежність. При цьому, таке рішення стане серйозним ударом по централізованій фінансовій моделі країни, вважає політолог. Більш того, якщо так станеться з Каталонією, інші провінції Іспанії, наприклад, Країна Басків, теж можуть послідувати цій моделі, каже Фесенко.

Ще один сценарій, який виділяє експерт, – силовий, з втручанням поліції. Так, теоретично можливі зіткнення іспанської поліції і прихильників незалежності, і це один з найгірших варіантів розвитку подій, який тільки ускладнить ситуацію, вважає Фесенко.

При цьому, як зазначає Олексій Гарань, проведення референдуму, навіть якщо в його ході більшість виступить за незалежність, – це ще не остаточна крапка в процесі. Це може бути використано як елемент тиску на Іспанію з метою отримати якомога більше вигод.

"Мені здається, що в якийсь момент ситуація зависне. Навіть проведення референдуму – це ж не остаточний результат. Наприклад, відбувається формальне проголошення незалежності. А потім починаються переговори з Іспанією, і Каталонія може, наприклад, об'єднатися з Іспанією як федерація, або як конфедерація. У них зараз статус автономного утворення. Може, цей статус може бути підвищений. Тобто, референдум може бути використаний для підвищення ставок і для того, щоб отримати якомога більше поступок від центрального уряду", – каже експерт.

Так сталося і з Квебеком. Після референдуму 1995 року провінція отримала стільки поступок з боку центрального уряду Канади, що на даний момент питання незалежності формально хоч і існує, але не є питанням практичного виходу Квебеку зі складу країни, зазначає Гарань.

При цьому, як вважає Фесенко, на сьогоднішній день визнання Мадридом незалежності Каталонії малоймовірно, але в перспективі можливий початок переговорів для того, щоб знайти якусь взаємоприйнятну модель співіснування. Але поки протистояння між Каталонією і центральним іспанським урядом з приводу незалежності першої продовжиться.

Історія питання

Незалежності від Іспанії Каталонія домагається більше сотні років. При цьому, в 1979 році вона отримала автономний статус, визнання каталонської мови, а каталонців – нацією, окремою від іспанців. Незважаючи на це, питання незалежності з порядку денного знято не було. На 2014 рік був запланований загальний референдум про відділення, проте він був заборонений парламентом і Конституційним судом Іспанії. Замість нього пройшло опитування про політичне майбутнє Каталонії, в ході якого більше тих, хто проголосував, висловилися за незалежність. Новий референдум влада Каталонії призначила на 1 жовтня 2017 року. Втім, уряд Іспанії не тільки вважає це голосування незаконним, а й пообіцяв його блокувати.

"Будь-який крок, починаючи з оголошення референдуму до його проведення, буде блокований урядом", – заявив представник уряду Іспанії Іньїго Мендес де Віго, назвавши референдум незаконним.

6 вересня парламент Каталонії ухвалив закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з питання незалежності. Однак дія закону була призупинена Конституційним судом Іспанії, а Мадрид спробував взяти під контроль фінанси в регіоні.

20 вересня поліція Іспанії затримала 12 чиновників уряду Каталонії і провела обшуки в офісах регіонального уряду в Барселоні в зв'язку з підготовкою забороненого Мадридом референдуму. У відповідь на це на вулиці кількох міст в Каталонії вийшли тисячі людей, висловлюючи підтримку референдуму про незалежність і вимагаючи звільнити затриманих чиновників.

Більш того, Іспанія має намір розгорнути поліцейське підкріплення для підтримки порядку і вжиття заходів в день проведення референдуму, якщо він все-таки відбудеться. У заяві Міністерства внутрішніх справ йдеться, що додаткові сили нададуть підтримку каталонської регіональної поліції, якій також доручено запобігти проведенню референдуму.

Згідно з опитуваннями, незалежність Каталонії підтримує 41% жителів автономного співтовариства, 49% виступають проти. За проведення референдуму про статус автономного співтовариства виступають до 80% каталонців.

Оригінал: Сегодня.UA