Події
Перегляди: 1758
8 березня 2018

Не розумію, чого це «жіночий» день повинен бути вихідним? – каже Ірина Бекешкіна, одна із сотні найуспішніших жінок України

Напередодні Міжнародного дня боротьби за права жінок видання Новое время опублікувало ТОП-100 успішних жінок України.

Серед  них,  у номінації «Суспільство», своє місце посідає  директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, кандидат філософських наук  Ірина БЕКЕШКІНА. Науковець  займається соціологією з 1991 року,  пише видання.  А її  найбільш професійні досягнення повʼязані з Фондом «Демократичні ініціативи», який сьогодні є одним із найавторитетніших  та обʼєктивних соціологічних центрів країни. За висновками 2017 року «Демініціативи»  увійшли у щорічний рейтинг 100 найвпливовіших аналітичних центрів Східної та Центральної Європи, який готується в рамках Програми аналітичних центрів та громадянського суспільства Інституту Лаудера Університету Пенсільванії. 

Так само напередодні 8 березня інтернет-видання Новости Украины – From-UA опублікувало інтервʼю з Іриною Бекешкіною, де поцікавилося  у соціолога про  її  ставлення до  Міжнародного жіночого  дня, чи варто його святкувати і чи треба робити вихідним.

«По-перше, давайте згадаємо, що це за день –  Міжнародний жіночий день 8 березня? – відзначила Ірина Бекешкіна. –  Він був свого часу дуже давно започаткований як день боротьби жінок за свої права, і власне в такому статусі від відмічається всюди в світі. Свого часу в Канаді я бачила 8 березня демонстрацію жінок, правда, і чоловіки там були, вони щось там вимагали. Була я в Валенсії, на 8 березня теж збиралися жінки, було велике оголошення, у мене навіть фотографія у Фейсбуці є. Це день, коли жінки борються за свої права. В цьому сенсі якщо боротьбу за свої права називати святом, то хай буде свято. Багато чого жінки здобули через боротьбу. В більшості країн виборче право жінки здобули лише у 20 столітті», – пояснює експерт.


Європейське 8 Березня. Біля університету Валенсії: "Революція має жіноче ім'я" (об'ява про жіночі збори 8 березня), 2017 р., зі сторінки Іри на Бекешкіної на Фейсбуці.

В СРСР, нагадує пані Ірина, ця дата «перетворилася на щось мімімішне, коли всіх жінок поздоровляють з тим, що вони жінки».

«А щоб була адекватність, то ввели 23 лютого – це чоловічий день, і всіх чоловіків поздоровляють з тим, що вони чоловіки. Ну, у нас же рівність, правда? Якщо «жіночий» день, то чого нема «чоловічого»? Ми самі у школі на 23 лютого поздоровляли хлопчиків, а 8 березня вони поздоровляли нас, дівчаток. Тобто у нас це перетворили на щось інше, ніж це задумувалось при започаткуванні цього дня», – каже соціолог.

Валенсія, 8 березня, 12:20 год. Низка іспанських жіночих організацій закликали влаштувати зупинку в роботі чи іншій діяльності з 12 до 12:30,а  також - одягнутися в чорне, взяти участь в маніфестаціях. 2017 р., зі сторінки Олексія Гараня на Фейсбуці.

Тому, зазначає Ірина Бекешкіна, ця дата має залишатися такою, яка вона є, – Міжнародний жіночий день 8 березня, день боротьби жінок за свої права.

«Чи має він бути вихідним? А чого він має бути вихідним? У нас же є і Міжнародний день журналіста, і день соціолога є, і чого він має бути вихідним, незрозуміло. Людям хочеться мати ще один вихідний. Але я кажу, що у нас так вийшло, що, з одного боку, зберігаються радянські свята, плюс додаються ще релігійні свята, тому їх стало більше, ніж за СРСР. Так що давайте щось одне вже обирати. Якщо ми вже ввели додаткові, яких не було в СРСР, — День незалежності, День Конституції, Покрова, Різдво, Трійця, то давайте все ж розберемося, які з радянських свят нам потрібні, а які ні. Ми відмінили день Жовтневої революції. А 1 травня, День міжнародної солідарності трудящих? Здається, ще залишається? Ну, хай залишається, трудящі повинні боротися за свої права. А чого це «жіночий» день повинен бути вихідним, не розумію», — додає Ірина Бекешкіна.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024