Медіа
Перегляди: 1802
14 листопада 2016

Не чекаю від перемоги проросійського кандидата якогось апокаліптичного сценарію, - Кермач

Політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Руслан Кермач аналізує вибори у Республіці Молдова

 

Анастасія Багаліка: Як можлива перемога Ігоря Додона відобразиться на Україні?

Руслан Кермач: Шанси на перемогу Додона є справді високими. Фактично, йому не вистачило лічених відсотків для того, щоб стати переможцем у першому турі. І, щоб подолати цю дистанцію у другому турі, йому потрібно додати небагато.

У Майї Санду розрив для цього достатньо високий. При цьому, нам потрібно розуміти, що є сторонні фактори. Наприклад, після виборів у Сполучених Штатах ми можемо не дивуватись неочікуваним результатам. Тому що дуже багато буде залежати від закордонної явки.

Є важливий фактор, що багато виборців можуть вважати, що Ігор Додон уже переміг, і через це не піти на виборчі дільниці. Цього теж не можна виключати. У той же час, потенційний електорат Майї Санду, розуміючи, що їхній голос є колосально важливим для перемоги, можуть мобілізуватись.

Стосовно впливу на Україну. Я був би обережним із заграваннями, чи це наш кандидат, чи ні. Це дуже небезпечна риторика.

Анастасія Багаліка: Це показали вибори у Америці.

Руслан Кермач: Саме до них я і апелюю. Тому, нам потрібно швидше утримувати дипломатичну позицію. Хоча, будемо говорити, що вибори у Сполучених Штатах були для нас більш ризикованими.

Нам потрібно розуміти, що фігура президента у молдавській інституційній архітектурі не є ключовою. Республіка Молдова є парламентською, де президент, залишаючись головнокомандувачем, для того щоб здійснити серйозний геополітичний розворот у країні потребує консолідованої підтримки збоку парламенту. Наразі такої підтримки Додон немає, незважаючи на те, що у нього досить пристойна фракція. Цього не достатньо для того, щоб впроваджувати серйозну політику, чи реалізовувати страшилки, які звучали із його вуст щодо розриву Угоди про асоціацію.

З іншого боку, потрібно розуміти, що ці вибори є таким стартовим показником перед майбутніми парламентськими виборами, які будуть у 2018 році. Те, як покаже себе кандидат, який переможе на цих виборах, яку політику він буде вести і наскільки успішним буде з точки зору виборців Молдови, це значною мірою впливатиме на кінцевий результат у 2018 році.

Я не схильний чекати навіть від перемоги проросійського кандидата якогось апокаліптичного сценарію

Ще один важливий факт. Молдова уже із 2009 року реалізувала досить непоганий вектор європейських реформ, і просунулася значно далі, ніж Україна. І в цих умовах необхідно розуміти, що будь-який політик, чи то президент, чи прем’єр-міністр опиняється у певному контексті: політичному, економічному, дипломатичному, який теж задає певні рамки його руху. Тому, я не схильний чекати навіть від перемоги проросійського кандидата якогось апокаліптичного сценарію. Бо буде багато чинників, які будуть стримувати. Звичайно, багато буде визначати і позиція Росії, наскільки вона активно буде впливати на цього кандидата та просувати свою політику.

Анастасія Багаліка: Ваші прогнози стосовно перемоги

Руслан Кермач: Я майже переконаний, що переможе Додон. Про це говорить електоральна соціологія, яку ми побачили у першому турі.

Василь Шандро: Ситуація у Молдові на загалом нагадує чимось українську ситуацію?

Молдова — це багато в чому орієнтир на майбутнє для теперішньої влади в Україні

Руслан Кермач: Електоральний розкол має місце у цій країні: приблизно 50 на 50. Це нагадує ситуацію в електоральному плані, яку ми мали ще до подій 2014 року. Але агресія Росії змінила цей баланс. В принципі, Молдова — це багато в чому орієнтир на майбутнє для теперішньої влади в Україні. Оскільки проєвропейська коаліція функціонує довший час, то з молдовської історії ми можемо побачити, що європейський вектор не завжди є стійким. І, навіть, по досягненні євроінтеграційних кроків, це ще не гарантія того, що Україна остаточно цей вектор обрала, і що вона дійсно його буде дотримуватися. Це дуже складний шлях.

Оригінал: Громадське радіо

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024