Опитування
Перегляди: 1470
15 грудня 2009

Національний екзит-пол’2010: хто і як його проводить

Прес-конференція

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»
Організатор прес-конференції — Фонд “Демократичні ініціативи”.

Учасники:

  •  Володимир Паніотто — генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, професор Національного університету “Києво-Могилянська Академія”;
  •  Михайло Міщенко — заступник директора соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова,
  •  Наталя Харченко - виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології, кандидат соціологічних наук,
  •  Ілько Кучерів — директор Фонду “Демократичні ініціативи”.


17 січня та 7 лютого 2010 року, у дні виборів Президента України, Консорціум “Національний екзит-пол’2010”, до якого входять Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведуть Національний екзит-пол’2010.

Управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу здійснюватиме Фонд «Демократичні ініціативи». Опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова, наукове керівництво, розробку вибірки і координацію робіт з опитування виконуватиме КМІС.

Планується опитати близько 13 000 респондентів на 240 виборчих дільницях. Похибка вибірки не перевищить 2.5 % для лідерів перегонів і буде в межах 0.7 – 1.5% для інших кандидатів.

Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів:

Західний регіон — Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області;
Центральний регіон — Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ;
Південний регіон — АР Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області;
Східний регіон — Харківська, Донецька і Луганська області.

Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури, а також отримати інформацію про соціально-демографічну структуру електорату кандидатів на посаду Президента України.

В Україні вже склалася традиція проведення екзит-полів, яку започаткував Фонд «Демократичні ініціативи», вперше організувавши екзит-пол і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді учасники проекту набули значного досвіду в організації і здійсненні опитувань на виході з виборчої дільниці.
Фонд “Демократичні ініціативи” організовував екзит-поли під час парламентських виборів 1998 , 2002 , 2006 років, позачергових парламентських виборів у 2007 році, двох турів виборів Президента 1999 року та трьох турів виборів Президента України у 2004 році. В усіх цих екзит-полах з 1999 р. брав участь Київський міжнародний інститут соціології, а з 2004р. – Центр ім. Разумкова. Цього року це вже буде 10-й екзит-пол, що його організовує Фонд “Демократичні ініціативи”, 9-й національний екзит-пол, що його проводить КМІС і 7-й екзит-пол, що його проводить Центр ім. Разумкова (було проведено також декілька місцевих екзит-полів – у Мукачевому та Києві).

Результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування 17 січня та 7 лютого 2010 року о 20.01.

Уточнені результати екзит-полу планується оголосити близько 23-ї години. Крім того, ця інформація буде синхронно опублікована українською й англійською мовами на сайтах: http://www.exitpoll.org.ua, dif.org.ua, newcitizen.org.ua, поширена за допомогою сервера електронної пошти, а також через «Googl Groups». Однією з особливостей «Національного екзит-полу’2010» стане використання «Нових медіа» (прямої трансляції оголошення результатів екзит-полу в мережі YouTube).

Проект «Екзит-пол’2010» підтриманий громадською кампанією Новий Громадянин, учасником якої є Фонд «Демократичні ініціативи» і в яку увійшли близько 30- ти громадських організацій.

“Екзит-пол’2010” фінансується форумом міжнародних донорів, до якого на сьогодні входять такі організації: Міжнародний Фонд “Відродження”, Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Національний фонд підтримки демократії, Фонд Ч.Ст. Мотта (США). Ведуться переговори з іншими донорами.

Фонд «Демократичні ініціативи» звернувся також до інших іноземних представництв, українських громадських організацій, юридичних та фізичних осіб за фінансовою підтримкою у проведенні опитування.

Реалізація проекту перебуватиме під контрольом Наглядової Ради, до якої увійдуть вітчизняні та зарубіжні експерти.