Медіа
Перегляди: 1862
4 вересня 2012

«Національний екзит-пол-2012» заручився підтримкою міжнародних донорів

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Київ – Національний екзит-пол коштуватиме Україні близько 170 тисяч доларів. Про це говорять представники Консорціуму «Національний екзит-пол 2012», які здійснюватимуть дослідження. Кажуть, таке опитування важливе, адже дозволить отримати майже об’єктивні результати виборів. Експерти ж зазначають, що сумніватися у національному екзит-полі не варто, втім застерігають українців від замовних опитувань на користь мажоритарників.
 
Уже 12-й раз поспіль результати українських виборів передбачатимуть за допомогою національного екзит-полу. Майже 16 з половиною тисяч виборців із 300 виборчих дільниць, за прогнозами соціологів, стануть його учасниками 28 жовтня. Результати ж опитування представлять як в загальнонаціональному масштабі, так і в розрізі чотирьох регіонів.
 
Цього року «Національний екзит-пол-2012» заручився підтримкою міжнародних донорів. Тож фінансових проблем, як під час президентських виборів 2010-го, соціологи не очікують. Навпаки, лише у день виборів планують витратити близько 170 тисяч доларів.
 
«Це дуже великий розгалужений проект. Опитування в день виборів на 400 виборчих дільницях коштує приблизно 130 тисяч доларів. Але є ще передвиборчі опитування, післявиборче опитування, опитування на двох мажоритарних дільницях. Це приблизно по 20 тисяч доларів на кожний округ», – говорить Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.
 
Разом із Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних досліджень імені Разумкова цей Фонд увійшов до Консорціуму «Національний екзит-пол–2012», який і буде проводити опитування.
 
Старий-новий досвід
 
Саме ж дослідження відбуватиметься за схемою президентських виборів 2010-го, із застосуванням методики «єдиного кроку». Адже тоді похибка становила менше одного відсотку, кажуть соціологи.
 
«Ми відбираємо 300 дільниць. Центр Разумкова і наш центр будуть мати окремі вибірки. Це додатковий спосіб контролю. Якщо явка буде нижчою, то ми, відповідно, опитаємо менше людей, і відповідні пропорції збережуться», – зазначає генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто. При цьому він наголошує: результати голосування на закордонних та спеціалізованих дільницях (у військових частинах, лікарнях, тюрмах) під час національного екзит-полу не будуть враховувати, а це значно вплине на похибку дослідження.


 
Допоможуть проводити екзит-пол і міжнародні спостерігачі: з Великої Британії, Польщі та Росії. Консорціум буде співпрацювати з ними через спеціальну наглядову раду з 12 експертів. Про це розповів член цієї ради, політолог Володимир Фесенко.
 
«Головна функція наглядової ради – здійснення незалежного громадського контролю за організацією, проведенням та фінансуванням національного екзит-полу. Будемо допомагати організаторам екзит-полу в популяризації цієї важливої ініціативи, від якої значною мірою буде залежати якість результатів виборчого процесу», – каже він.
 


Вірити можна, але треба бути пильним
 
Підстав недовіряти національному екзит-полу немає, запевняє політтехнолог Михайло Погребінський. Дослідження, за словами експерта, проводять «професійні компанії», які уже давали «досить точні результати виборів». Утім, експерт застерігає українців від замовних опитувань.

 


«Майже у всіх округах балотуються небідні люди, які будуть зацікавлені в контролі. Особливо ті, які мають шанс на перемогу, але не мають підтримки влади. Природньо було б, якби вони в своєму окрузі замовили екзит-пол. Звісно, довіряти якимось невідомим структурам, які вчора з’явилися, або тим, які не проводили ці самі екзит-поли, – неможливо», – зазначає Погребінський.
 
Перші результати національного екзит-полу обіцяють оприлюднити 28 жовтня одразу після закриття виборчих дільниць на основі даних, зібраних за дві години до цього.
 
Вперше національний екзит-пол в Україні був проведений у 1998 році Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024