Медіа
Перегляди: 1784
22 лютого 2017

Настрої українців: світла у кінці тунелю не видно

Українці незадоволені життям, розчаровані поступом з реформами і не бачать перспектив змінити життя на краще. За даними соціологів, такі настрої панують у третю річницю перемоги Майдану.
Maidan Revolution Ukraine Drei Jahre danach (DW/L.Rzeutskaya)

Українці хронічно не довіряють владі

Розчарування, недовіра, песимізм. Ці три слова відображають настрої українців до третьої річниці перемоги Революції Гідності, зазначають соціологи.

Історія повторюється

 За даними соціологічної служби Центру Разумкова, 73,5% українців вважають, що за останній рік загальна ситуація в Україні змінилася на гірше і лише 3% - позитивно її сприймають і вважають, що в країні є покращення. За словами директора соціологічної служби Центру Андрія Биченка, такий песимізм спостерігається в українському суспільстві вже тривалий час. Рівень недовіри до політичного класу та, зокрема, до президента значно переважає рівень довіри. Водночас Биченко вказує, що ситуація не унікальна. "Історія повторюється. Так було за президента Ющенка у 2005 році, потім за Януковича у 2010 і тепер за президента Порошенка з 2014 року: спочатку  сплеск довіри до влади, потім за відсутності відчутних результатів рівень довіри критично падає", - сказав DW директор соціологічної служби Центру Разумкова.  Андрій Биченко вказує, що на даний момент Петру Порошенку довіряє 23,8% українців, не довіряє - 69%.

За словами соціолога, результати опитування свідчать, що найбільше українці довіряють церкві, громадським організаціям, волонтерам, представникам добровольчих батальйонів, армії, прикордонній службі та Нацгвардії.

Реформи не просуваються

Соціологи відзначають, що українці не відчувають прогресу з проведенням реформ. Моніторинг, що здійснюється незалежною аналітичною платформою VoxUkraine вказує, що позитивних зрушень з реформами майже не відбувається. Станом на початок лютого цього року значення індексу склало + 0.4 бали (з -5.0 до +5.0 можливих). Аналітики VoxUkraine наголошують, що такий низький індекс пов’язаний з тим, що проведені лише точкові реформи в окремих галузях.

Такий песимізм підтверджується і даними експертного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Опитані фондом експерти оцінили реформи на 2,52 бали (за шкалою від 0 до 5 балів). "Дещо, звичайно, робиться. Експерти це відзначають: запровадження системи держзакупівель Прозоро, це й декларування, це й патрульна поліція. Але на основному напрямку, яким є боротьба з корупцією, робиться дуже мало і люди це бачать", - вказує директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

За її словами, експерти дещо оптимістичніше оцінюють ситуацію з реформами, аніж пересічні українці. Підтвердженням цьому є результати опитування громадської думки Центром Разумкова. З 10 можливих балів, жодна з реформ не була оцінена навіть на 5 балів. Позитивні зрушення українці оцінюють лише в сфері обороноздатності країни, каже Андрій Биченко.

В очікуванні миру

Чи не найбільше українців хвилює питання припинення збройного конфлікту на сході України. Але консенсусу щодо державної політики щодо непідконтрольних Україні територій в суспільстві немає. Відповідно до результатів опитування Фондом"Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, 27% українців виступає за повернення до довоєнного status quo. Визнати території окупованими та максимально обмежити зв’язок з ними готові 17% громадян України. 14% опитаних згодні погодитися на особливий статус, преференції та самоврядування нині окупованих територій заради припинення конфлікту  на Донбасі.

Ukrainische Kleinstadt Awdijiwka (picture alliance/dpa/F. Kohler)

Одне з головних сподівань українців: щоб нарешті настав мир

Ще 14% вважають, що держава має зберігати нинішню політику, а кожен четвертий не має відповіді на питання. "Зараз людей найбільше хвилює мир на Донбасі, ріст в економіці та покращення їхнього добробуту. Але ніде немає покращення. Навіть, якщо уряд заявляє про ріст на 1-2% ВВП, ніхто не бачить позитиву, тому що  в 2014 році українська економіка рухнула аж на 17% ", - пояснює Ірина Бекешкіна.

Позитив тільки на свята

Щомісячний індекс соціального самопочуття українців, який робить компанія Research & Branding Group, свідчить, що дві третини українців не задоволені своїм життям. У лютому 82% громадян України вважають, що в Україні нестабільна політична та економічна ситуація. 59% українців вважають поганим матеріальне положення своєї сім'ї. "Респонденти відзначають, що стали більше економити на одязі, їжі, медикаментах. Вони вказують, що на погіршення їхнього матеріального стану впливають події на сході України, підвищення цін, збільшені комунальні тарифи, корупція", - відзначає аналітик Research & Branding Group Олексій Ляшенко. За його словами, індекс соціального оптимізму в українців зараз на рівні пункту 18 (зі 100 можливих пунктів). "У людей немає впевненості у завтрашньому дні, тому немає особливих приводів для оптимізму",- констатує Ляшенко. Він зазначає, що 41% опитаних питання не вірить, що наступний рік буде кращим, аніж зараз. За його словами, сплески оптимізму в українців соціологи відзначають лише у грудні та травні кожного року. Саме у ці місяці в Україні найбільше вихідних та святкових днів.

Лілія Гришко

DW.COM

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024