Події
Перегляди: 2606
1 грудня 2017

Населення у реформах почало розчаровуватися, експерти – все ще сподіваються

1 грудня в Києві Реанімаційний Пакет Реформ  (РПР) провів свій щорічний підсумковий  форум  – «Громадська асамблея: SMART реформи», під час якого громадські активісти підбили   підсумки трирічної імплементації  змін у країні.

Серед спікерів заходу – Ірина БЕКЕШКІНА, науковий директор Фонду «Демократичні інціатви» ім. Ілька Кучеріва, членкиня Ради РПР.

Вона поділиться своїми міркуваннями про те, що вдалося, а чого  не вдалося  у сфері реформування, ґрунтуючись на результатах опитування громадської та експертної думки, що їх провів Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Ірина Бекешкіна одразу застерегла – особливого приводу до оптимізм результати дослідження не принесли. Населення не вірить в успішність реформ. Більшість експертів  в реформи ще вірить, хоча теж зазначає, що  вже має сумніви.

Щодо прогресу реформ,  то 44% населення вважає, що в цій сфері нічого не робиться, і ще 30% вважає, що зроблено приблизно 10%. Серед експертів ситуація краща. Більшість із них вважає, що зроблено  не більше третини і оцінює  прогрес реформ за 5-бальною шкалою  у  2,66 бала. Порівняно з  минулим роком  (2,5 бала) – зростання зовсім незначне.

Експерти виокремили  пʼять реформ, які, на їхню думку, є успішними  – реформа децентралізації, старт медичної реформи, формування нових  антикорупційних органів, освітня і початок  судової реформи.

«Із  названих реформ відносно реалізованою  можна  вважати реформу децентралізації. Всі інші – лише стартували. Або відбуваються не так як слід – ми всі бачимо, що діється з антикорупційними органами», – прокоментувала Ірина Бекешкіна.

Пʼять провалених реформ, на думку населення і експертів  – судова реформа, реформа правоохоронних органів, антикорупційна реформа і антикорупційний суд, реформа державної служби та виборча реформа. Понад 80% населення в Україні вважають, що боротьба з корупцією в Україні ведеться неуспішно. Цілком успішно – 1%.

47% населення вважає, що очищення судової влади варто довірити представникам громадськості, 29% – експертам західних країн, 23% – юристам, які працювали суддями і власне самим суддям таку місію довірило б лише 8%.

«Люди не вірять у реформи, бо не здійснена основна  реформа  – боротьба з корупцією»,  – пояснює Ірина Бекешкіна.  – Адже 60% вважають, що  боротьба з корупцією є пріоритетною реформою. Для них вона навіть більш значуща, ніж реформа медицини чи пенсійна».

Ірина Бекешкіна назвала  й тривожні симптоми що спостерігаються нині. По-перше, влада останнім часом  не може визначитися, чи вона  бореться з корупцією чи, навпаки, воює з тими організаціями, які борються з корупцією. По-друге, все більше  розчарування у тому, що коли-небудь ця боротьба  розпочнеться, виявляє суспільство.

«Тому сподівання, які громадяни накладають на нас  як на рушіїв реформ, ми повинні виправдати неодмінно», – закликала громадських активістів Ірина Бекешкіна.

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024