Події
Перегляди: 1988
13 квітня 2018

Люди не вірять, що Закон допоможе реінтегрувати Донбас

Українці скептично ставляться до Мінських домовленостей та не розуміють суті нещодавно ухваленого Закону про реінтеграцію Донбасу. Такі результати дослідження  за методом фокус-груп презентувала  “Кальміуська група”. Саме дослідження було проведено  компанією GfK Ukraine на всій території України.

«Люди не вірять, що якийсь закон допоможе реінтегрувати Донбас. Було багато висловлювань про те, що ми можемо приймати будь-який закон, але на ситуацію це не вплине. У деяких респондентів була думка, що необхідно підіймати рівень життя в Україні на підконтрольній території, проводити реформи і таким чином можна досягнути реінтеграції», – розповів Віталій Сизов, аналітик «Донецького інституту інформації», під час презентації дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

Усі респонденти висловилися за мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Думки щодо компромісів розійшлися. Обговорюючи питання особливого статусу для Донбасу, опитувані пов’язували цей термін або з наданням автономії за прикладом АР Крим, або з економічною незалежністю регіону. Респонденти називали здебільшого економічні чинники, притаманні процесу децентралізації.

Олександр Дмітрієв, засновник платформи культурних ініціатив «Лампова», розповів, що у питанні амністії погляди також відрізнялися. «Тут ми отримали думку, що амністія має бути, але у жодному разі не повна. І виключно для вищої керівної ланки збройних формувань застосовуватися не може. Загальна думка така: оцінка відповідальності вищих чинів та керівників незаконних збройних формувань має бути поза процесом амністії. Під амністію можуть підпадати виключно особи, які не скоювали тяжких, особливо тяжких злочинів та злочинів, що не стосувалися насильства», – зазначив він.

Серед населення немає упередженого ставлення до громадян, які залишилися за лінією розмежування, українці позитивно або нейтрально ставляться до ідеї відновлення та збереження контактів з людьми, які проживають на тимчасово непідконтрольній Україні території. Це свого часу було підтверджено репрезентативним  дослідженням, що його провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на підконтрольній території Донбасу, каже політичний аналітик  цього Фонду Марія Золкіна. За її словами, дослідження «Кальміуської групи» так само засвідчило, що людський вимір респонденти відокремлюють від політичного виміру цього конфлікту.

«Немає тотального узагальнення, що там всі чужинці, там всі зрадники або сепаратисти. Такого немає. Переважно є або співчуття, що люди опинилися в заручниках ситуації, або нейтральне ставлення до тих людей, які лишилися жити на тимчасово окупованій території», – наголосила  Марія Золкіна. 

Створили Кальміуську групу – об’єднання аналітиків, журналістів та активістів, які сприятимуть відновленню територіальної цілісності України. Один з напрямків роботи групи – розробка досліджень, спрямованих на об’єктивне висвітлення ставлення українців до подій на Донбасі.

«Ми вважаємо, що невід’ємною передумовою для успішної реінтеграції окремих територій Донбасу є збереження і посилення комунікації між розділеними конфліктом людьми, а також виважені та неупереджені кроки щодо жителів окупованих територій та переселенців з боку державної влади, – пояснив Голова організації «Громадське телебачення Донбасу» Олексій Мацука. – Необхідно впровадження гуманітарної та соціально-орієнтовної політики щодо непідконтрольної урядові території у вигляді акцій, ініціатив, проектів, які ю демонстрували відкритість держави Україна до підтримки зв’язку з мешканцями окупованих територій».

Останні новини з категорії Події

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024

Олексій Гарань став лавреатом Премії імені Петра Могили

25 січня 2024 року Вчена рада НаУКМА присудила професору політології НаУКМА Олексію ГАРАНЮ Премію імені Петра Могили 2023 року
6 лютого 2024