Коментарі
Перегляди: 2481
5 грудня 2017

Ігор Бураковський: Період безпосередніх змін, корекції реформ є найскладнішим

Під час прес-конференції «Три роки реформ: оцінка результатів та бачення майбутнього» обговорили з експертами перебіг реформ, а також дані опитування  громадської думки про їхнє ставлення до цього процесу.

Пропонуємо основні тези виступу Ігоря БУРАКОВСЬКОГО,  голови Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, члена Ради Реанімаційного Пакету Реформ

Період реформ, безпосередніх змін і їх корекції –  найскладніший. Магічної палички –  прийняли рішення і завтра  все почало змінюватися на краще – не існує. Реформи, навіть з досвіду інших країн, не робляться  ні за рік, ні за два. А такі, як пенсійна, взагалі тривають в середньому до 15 років, доки не зʼявиться певний результат. Коли ми створюємо нові інституції – економічні,  політичні, –  їм потрібен час для того, щоб вони почали діяти, знайшли своє місце в системі органів державної влади.

Немає такої реформи, яку не можна було б зупинити, яку не можна було б загальмувати і дискредитувати. Це найбільша загроза для реформ.

Одна з реформ –   децентралізації, – про успішність якої вже звітують, ще не закінчилася, вона  в самому розпалі. Процес створення об’єднаних територіальних громад має завершитися в 2019–2020 роках, і тоді почнеться наступний етап реформи. Вся країна буде децентралізована, будуть об’єднані територіальні громади, зміниться співвідношення різних рівнів влади –  центральної, обласної, найбільш трансформованої районної та  обласних територіальних громад. Вибори відбуватимуться по-іншому.  І відповідно,  певною мірою будуть перерозподілені важелі економічної політики.

Реформам потрібна комунікація і  захист. Це можна спостерігати на прикладі реформи Prozorro, коли технологічний майданчик для здійснення державних закупівель створено, а умови роботи на ньому «працюють» не для всіх. Формуються певні писані й неписані правила, які дозволяють вигравати тендери тим, кому потрібно, постачати не тієї якості продукцію,  працювати з традиційними відкатами.

Для того, щоб Україна була успішною, мало  успішної економічної політики, мало ухвалювати правильні рішення. Бізнес,  держава і суспільство  мають бути налаштовані на підвищення ефективності своєї діяльності та продуктивності праці.

І трохи цифр для порівняння:

За останніми даними Світового банку,  станом на 2016-й рік, ВВП України в розрахунку на душу населення становить 8 272 дол. США.
ВВП держав-членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) – 47 730 дол.
ВВП на Європейського Союзу – 39 630 дол.
ВВП в середньому по світу –  16 143 дол.
ВВП в Китаї – 15 500 дол.
Цифри свідчать про те, що Україна на сьогодні  майже вдвічі-втричі відстає в середньому по світу.

Висновок такий: якщо  відставання триватиме й надалі, економіка не запрацює,  продуктивність праці не зросте, структурні зміни не відбудуться, то й реформи тут не зарадять.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024