Опитування
Перегляди: 3296
21 березня 2003

Громадська думка, війна в Іраку та національні інтереси України

Завантажитит прес-реліз

 

Геннадій Удовенко:

Стояти осторонь подій навколо Іраку — недостойно такої великої держави, як Україна

 

Фонд “Демократичні ініціативи” як організація, що сприяє розбудові України як демократичної держави, запроваджує серію круглих столів, присвячених темі національних інтересів України.

До участі у першому засіданні круглого столу був запрошений народний депутат України Геннадій Удовенко. У зв’язку з надзвичайними подіями світового масштабу — початком війни в Іраку і можливою зміною всього світового устрою Фонд звернувся до Геннадія Йосиповича з проханням висловити свої погляди на ці події. Пан Удовенко є одним з найбільш компетентних українських експертів і громадських діячів у цій сфері. Дипломат з величезним стажем, президент 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, екс-міністр закордонних справ України і водночас активний політичний діяч.

 

“Україна не може стояти осторонь подій, які розгортаються навколо Іраку. Ми велика держава, маємо певний міжнародний імідж. Своєю згодою про направлення до Кувейту батальйону радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту Україна засвідчила про свій намір безпосередньо впливати на розв’язання конфлікту навколо Іраку. Не можна ховати голову в плечі, це недостойно такої держави як Україна, — підкреслив народний депутат України, Президент 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, голова Народного Руху України Геннадій Удовенко на прес-конференції “Громадська думка, війна в Іраку та національні інтереси України”, організованою фондом “Демократичні ініціативи” та компанією “Тейлор Нельсон Софрез Україна”. — Конфлікт навколо Іраку викликав розкол в демократичному суспільстві на реґіональному та світовому рівні. Україна до останнього виступала за мирне врегулювання конфлікту”.

Крім того, на його думку, режим Саддама Хусейна сам спровокував військове втручання на територію Іраку, адже лідер Іраку й досі не сказав правду ООН щодо вироблення в цій країні зброї масового знищення.

Але, вважає Г.Удовенко, держава повинна враховувати громадську думку: згідно останніх соціологічних опитувань, проведених фондом “ДІ”, 82% українських громадян вважають військову операцію в Іраку неприпустимою за будь-яких умов, 77% очікують негативних наслідків для України. За його словами, це пов’язано насамперед з пацифістськими настроями наших співвітчизників — Україна пережила дві світові війни, голодомори, репресії, депортації.

Україна також пережила Чорнобильську трагедію і як ніхто інший може надати допомогу потерпілим при нападі на Кувейт і застосуванні зброї масового знищення. Крім того, підкреслив Г.Удовенко, Україна має гарну репутацію в мусульманському світі. Після розв’язання конфлікту Україна має право претендувати на участь у відбудові післявоєнного Іраку та встановленні там демократичного правопорядку.

Направленням хімбатальйону до Кувейту Україна ще раз засвідчила курс на інтеграцію до євроатлантичних структур. Але лише сама Україна може зробити все для піднесення міжнародного іміджу — поглиблення економічних реформ, які призведуть до підвищення життєвого рівня населення, зацікавлять ЄС. Втягування ж нашої держави до євразійських структур, приміром, до створення єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном лише обмежить наш суверенітет. Союз держав-жебраків не поліпшить економічну ситуацію. Лише високорозвинуті держави зможуть нам допомогти.

Геннадій Удовенко наголосив, що один з відомих українських політиків, колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк підкреслив, що НАТО в даній ситуації продемонструвало свою демократичність і прагматизм: не було досягнуто консенсусу щодо участі у військових діях в Іраку, і тому НАТО як організація, що відстоює інтереси всіх своїх членів, не бере участі у військовому конфлікті. Цей вияв демократичності Північноатлантичного альянсу є одним з вагомих аргументів вступу України до цієї організації.

 

Прес-служба Фонду “ДІ”

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023