Медіа
Перегляди: 1839
5 вересня 2012

Екзит-пол в Україні – показник чесності виборів?

 

euronews

Соціологи твердять, що не зможуть “проінспектувати” всі мажоритарні округи під час парламентських виборів в Україні.

Саме в цьому вони вбачають можливу проблему, бо перевірити чесність підрахунку голосів на цих округах буде важко, а екзит-поли, які там проводитимуться, можуть бути “замовними” певними партіями.

Водночас, у результатах національного екзит-полу у багатомандатних округах соціологи впевнені і кажуть, що він буде показником того, наскільки чесно пройшли вибори.

Експерти кажуть, що похибка між офіційними результатами і екзит-полів завжди була мінімальною, окрім виборів 2004 року. Тоді результати екзит-полу були представлені в суді як один із доказів неправильного підрахунку голосів.

Ірина Бекешкіна, “Демократичні ініціативи”:

“Якщо буде розходження між результатами ЦВК і кількома екзит-полами, то це буде говорити саме за себе. Якщо будуть відмінності між результатами ЦВК і, скажімо, з деякими екзит-полами буде розходження, а деякими – ні, тоді треба розбиратися у фінансуванні – хто, кого і як фінансує.”

У Комітеті виборців України кажуть про вже зафіксовані порушення, передусім про підкуп виборців, наприклад, продовольчими пайками або медикаментами.

Голова КВУ твердить про особливу важливість фінансової складової цієї виборчої кампанії, яка може стати вирішальною на тлі невизначеності виборців за кого голосувати, а також нового виборчого закону.

Олександр Черненко, КВУ:

“Окружні виборчі комісії сформовані так, що основні партії, які беруть участь у виборах, деякі партії рейтингові, вони просто не представлені в цих комісіях. Натомість, партії маловідомі, партії, які ні на що не претендують і висунули хоч одного кандидата в якомусь окрузі, представлені в усіх комісіях по всій Україні”.

Думки ж людей на вулиці щодо майбутніх виборів розділились:

“Звичайно, буде «підтасовка». Можливо, буде ще якась надія на спостерігачів, але…чи буде це чесно? Я дуже в цьому сумніваюсь.

“Трошки я бачу, що вони почали щось робити, зробили Євро-2012, вся Європа задоволена, тільки опозиціонери незадоволені.”

Більше про: , ,

Copyright © 2012 euronews

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024