Події
Перегляди: 2199
27 липня 2017

Експерти підбили підсумки політичного півріччя

Переважна більшість українців (60%) вважають поточну політичну ситуацію в Україні напруженою. 30% вважають її критичною. Лише  6% – спокійною.

Оцінка ситуації не змінилась  порівняно з минулим роком. Такі результати загальнонаціонального опитування оприлюднила Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, під час дискусії «Звершення політичного сезону: ключові підсумки та нагальні виклики»  в Українському кризовому медіа-центрі.

«74% громадян переконані, що діяльність політичних партій не відповідає демократичним стандартам», – зазначив Олексій Сидорчук, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Він додав, що проведення дострокових парламентських виборів підтримують 48% українців, 64% – взяли б участь у виборах.

Ірина Бекешкіна  додала, що лідером симпатій серед виборців є партія «Батьківщина». Її підтримують 11,2% громадян, які збираються взяти участь у виборах. «Однак безумовного лідера серед партій немає. Всі вони ідуть дуже щільно», – додала пані Бекешкіна. В опитування була включена  й Партія Надії Савченко, яка набрала 1,7%. Це далеко не той рейтинг, який ця політсила мала  на початку її політичної кар'єри. Такий самий рейтинг у партії Саакашвілі – 1,8%. «І якщо говорити про позбавлення громадянства Саакашвілі, то це не той рейтинг партії, якої б потрібно було боятися», – прокоментувала соціологиня.

 «Якби вибори провели зараз, ми б отримали дуже поляризований, […] фрагментований парламент, […] у якому не було б безумовної більшості. […] До стабільності це не привело б», – наголосив Олексій Гарань, професор політології Національного Університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Олексій Сидорчук зазначив, що лише 29% українських громадян знають про державне фінансування політичних партій. «Це доволі низький показник, […] який добре свідчить про здатність влади проінформувати виборців про таку доволі важливу реформу», – підкреслив він. 49% громадян вважають, що партії повинні фінансувати самі лідери партій.

Олексій Кошель, генеральний директор Комітету виборців України, зазначив, що аналіз загальної кількості законопроектів, які стали законами, показав, що Верховна Рада приймає 84% законопроектів авторства Президента та всього 24% – урядових законопроектів. «Комунікація між урядом і парламентом є одним з головних викликів, які стоять перед депутатським корпусом», – додав він.

Серед позитивів у діяльності Верховної Ради, Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі «ОПОРА», розповіла про те, що 21 парламентський комітет підвищив показники відкритості та підзвітності.

Головним розчаруванням року вона назвала реформу виборчого законодавства: «У перемовних процесах є таке поняття як deadlock – «мертвий замок», те, що зайшло в глухий кут. І сьогодні ми маємо такий дедлок з реформою виборчого законодавства. До чергових парламентських виборів залишилось вкрай мало часу для того, щоб справді реалізувати в інклюзивний якісний спосіб реформу виборчого законодавства, яка б мала передбачати зміну виборчої системи з паралельної на пропорційну з відкритими списками. І, на жаль, незважаючи на публічні вербальні переконання суспільства, журналістів, громадських експертів, що всі за виборчу реформу, ніхто з політичних гравців серйозно не розглядає можливості її прийняття».

 Експертка відзначила, що для неї це є індикатором щирості політичних гравців, коли на старті власної каденції і останнього скликання всі проєвропейські сили заявляли, що ця реформа буде одним з пріоритетів, чого насправді не сталося. «Завдання для нового сезону в моєму розумінні – крім реформ, що стосуються соціальної сфери, це серйозна реформа в політичній галузі. Коли правила гри будуть зрозумілі й прийнятні для всіх гравців, і також коли це можна буде назвати реформою, а не лише якимись точковими змінами», – констатувала Ольга Айвазовська.

Марія Голуб, експерт Реанімаційного Пакету Реформ з європейської інтеграції, радник Голови Комітету ВРУ у закордонних справах, зазначила, що головними досягненнями зовнішньополітичної діяльності стало запровадження безвізового режиму та продовження економічних санкцій проти Росії. «Нарешті ми почали називати речі своїми іменами, ми почали говорити про те, що на Сході відбувається не Антитерористична операція, а іде гаряча фаза війни», – заявила вона.

Відеозапис прес-конференції:

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024