Медіа
Перегляди: 1714
24 лютого 2011

Експерти переважно негативно оцінили перший рік перебування Президента Віктора Януковича при владі

Про це повідомила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи під час круглого столу в Укрїнформі результати опитування, в якому взяло участь 51 експерт.

Ірина Бекешкіна нагадала, що фонд періодично проводить експертні опитування на різноманітні, актуальні для громадського суспільства, теми. А експертами в опитуваннях виступають відомі в Україні аналітики, представники громадських організацій, водночас ними не можуть бути особи, які посідають офіційні посади або співпрацюють з якоюсь політичною партією.

Найбільшу критику, за словами соціолога, в діяльності президента дістали переслідування представників опозиції і тиск, який влада чинила на представників громадянського суспільства, зокрема й на учасників підприємницького протесту. Крім цього, суттєвим прорахунком президентства Януковича більшість експертів вважають згортання демократичних прав і свобод  - зокрема, свободи слова та права громадян на мирні зібрання.
Концентрацію влади в руках президента і створення жорсткої вертикалі влади експерти оцінили як негативно, так і позитивно. Втім, за словами Ірини Бекешкіної, переважали все ж негативні оцінки.
Загалом негативно було оцінено повернення до Конституції 1996 року, причому в основному цей негатив стосувався грубого порушення чинного законодавства та політичного тиску на Конституційний суд.
Украй негативну оцінку дістала гуманітарна політика Януковича, яка, на думку експертів, стала антиукраїнською. Негативні відгуки отримала й судова реформа "Політологи не побачили й істотної боротьби з корупцією. Деякі експерти вважають, що її рівень навіть підвищився", - поінформувала Бекешкіна. На міжнародній арені експерти відзначили переорієнтацію зовнішньої політики України в бік Росії, що теж було оцінено негативно. Що стосується, а чи були позитивні зміни.

Втім були в діяльності нової влади і позитиви. Серед позитивних змін експерти відзначили насамперед прискорення темпів підготовки до Євро-2012, а також декларування необхідності проведення реформ і означення кола цих реформ. Схвальну оцінку від експертів дістали й прийняття закону про доступу до публічної інформації та посилення самоорганізації населення. Ірина Бекешкіна зазначила, що коаліція громадських організацій має серйозний намір контролювати, наскільки закон про доступ до інформації впроваджуватиметься в життя, що буде певним тестом влади на серйозність їх намірів, на серйозність намірів реформувати суспільство і справді залишати Україну демократичною країною.
"Останні події все більше переконують громадян, що реформування України - справа, насамперед, самих українців", - відзначила Бекешкина.

Поцікавились соціологи в експертів і стосовно того, що б вони зробили в разі, якби були президентом. Як зазначила керівник опитування, більшість експертів зійшлося на досить банальній пропозиції, що треба посилювати реальну боротьбу з корупцією. «Фахівці переконані, це слід робити насамперед через впровадження антикорупційного законодавства, - наголосила Ірина Беукешкіна. - В економічній сфері експерти на місці президента сприяли б передусім розвитку малого та середнього бізнесу, домагалися б захисту прав власника і власності». Пропонувалися, крім того, судова реформа («щоб суди стали справді незалежними і керувалися не політичними вказівками, не політичною доцільністю, а законом»), низка реформ у соціальній та гуманітарній сферах, обмеження влади олігархів, а також проведення люстрації політичної верхівки.
Серед пропозицій,  в який спосіб запроваджувати ці зміни в суспільстві, експерти називали максимальне залучення громадянського суспільства та експертного середовища до вироблення державних рішень, а  також здійснення контролю над діями влади. Зокрема пропонувалось розширити функції громадських організації у сфері контролю над діями влади, особливо у сфері використання бюджетних коштів та формування бюджетів усіх рівнів, створення системи негайного реагування на виявлені зловживання правоохоронними органами.
Оцінюючи за десятибальною шкалою певні індикатори розвитку України (економічна ситуація, рівень демократії, стан свободи слова, дотримання законності, рівень корупції, стан гуманітарної політики тощо) максимально тривожним на сьогодні став рівень корупції в Україні, який експерти оцінили у 8, 9 бала.
Низьку оцінку отримала й гуманітарна політика влади, яку оцінили за десятибальною шкалою в 1,7 бала. Загалом же жодний індикатор розвитку, за словами Ірини Бекешкіної, не отримав хоча би середню п’ятірку. Загальна оцінка розвитку України, видана експертами, які взяли участь в опитуванні, становить 2,9 бала, підсумувала соціолог.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024