Медіа
Перегляди: 2837
15 березня 2007

Є запит на сильного лідера

Тривожний симптом у розвитку українського суспільства виявили останні соціологічні опитування Фонду „Демократичні  ініціативи» –  воно сьогодні має рівні шанси піти як шляхом  демократії, так і дорогою  авторитаризму. На це вказують дослідження  громадської думки та опитування експертів. Хоч більшість громадян підтримують демократичний устрій, але так само багато й тих, хто впевнений, що сильні лідери  країні потрібні більше, ніж закони і дискусії. Ситуацію в суспільстві коментує науковий керівник Фонду „Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна.

– Дослідження, яке ми провели, показало серйозну проблему – Україна зараз перебуває на роздоріжжі. На роздоріжжі в тому сенсі, що суспільство дає „добро” на  свій  розвиток  у двох напрямках – як у бік посилення демократичних тенденцій, так і в бік авторитаризму. Вірогідність шляху у цих двох напрямках рівнозначна. З одного боку, суспільство високо цінує демократію і її складові. Люди, як показує наше опитування, проведене у жовтні 2006 року,   хотіли б впливати на владу, контролювати її, якомога більше знати про її дії, і той соціальний запал та енергія, які чітко виявилися під час Помаранчевої революції, нікуди не поділися. Понад дві третини громадян вважають потрібною діяльність громадських організацій, які б спостерігали за діяльністю місцевої влади і контролювали її. І цей відсоток  високий у всіх регіонах України – не лише  в „помаранчевих”, а  й  у тих,  що умовно звуться  „біло-блакитними”  (на Донбасі, в Криму).

З іншого боку, 56% населення  вважає,  що „кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі законі і дискусії” (не згодних з цим удвічі менше). І навіть половина експертів також схиляється до цієї думки. Небезпека цієї ситуації якраз і полягає в тому, що якщо такі „сильні” лідери з’являться з певними популістськими гаслами і програмами, то їхня  діяльність буде підтримана у суспільстві.

 Водночас суспільство сьогодні  дуже не вдоволене тим,  куди рухається держава. Причому не вдоволені як ті, хто голосував за нинішню опозицію, так і ті, хто голосував за політичні сили, що згуртувалися сьогодні у владній коаліції. Це засвідчило і наше опитування, проведене у жовтні минулого року, де, приміром, вважали, що Україна рухається у правильному напрямку, лише 23% виборців Партії регіонів – партії, що становить основу правлячої в державі коаліції, решта ж також  невдоволена. Те саме показують і останні опитування  Центру Разумкова. Куди піде українське суспільство – до авторитарного режиму  чи до демократичного устрою, насамперед залежить від  вибору громадян – чи чекатимуть вони на чергового „сильного лідера”,  для якого „закони не писані”, чи візьмуться до практичної активності,  аби відстояти свої права та інтереси, – питання відкрите.  Поки що вибір є.