Медіа
Перегляди: 6637
22 листопада 2017

Чотири роки Революції Гідності: чи переміг Євромайдан?

Революція гідності: що змінилося за чотири роки
Рівно чотири роки тому, 21 листопада 2013 року, українці вдруге зібралися на Майдані, щоб відстояти справедливість. До Дня гідності та свободи експерти оцінили головні наслідки Євромайдану.

Експертне опитування провів 15-18 листопада 2017 року Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва". 62 експерти дали свою оцінку подіям на Майдані та їхнім наслідкам, а сайт "24" проілюстрував найважливіші тези.

Сьогодні експерти переважно характеризують Євромайдан як Революцію гідності – революцію за демократизацію та європейський вибір. Другим найбільш поширеним серед опитаних експертів визначенням подій Майдану є те, що це були масові протести і виступи проти скомпрометованої влади. Абсолютна більшість експертів чотири роки поспіль вважає, що Майдан переміг.

Євромайдан – це Революція гідності
Євромайдан – це революція за демократизацію та європейський вибір

Серед головних цілей Майдану, які були досягнуті, експерти назвали підписання Угоди про асоціацію з ЄС та отримання "безвізу", повалення влади Януковича та його соратників, початок реформування країни та успіхи в окремих реформах, а також активізацію громадянського суспільства і посилення впливу громадян на владу.

Чого досягнув Майдан
Чого досягнув Євромайдан

Водночас з часу Євромайдану українцям не вдалося побороти корупцію. Також, на думку експертів, поки що недосяжним в Україні є справедливий суд. Окрім того, система влади не була повністю "перезавантажена", винні у злочинах проти учасників Євромайдану не покарані, а олігархи досі опосердковано керують державою.

Які цілі Майдану не були досягнуті
Яких цілей Євромайдану українцям не вдалося досягнути

Серед найпозитивніших наслідків Євромайдану експерти виокремили євроінтеграцію та "безвіз" з Євросоюзом, активізацію громадянського суспільства та волонтерського руху, а також зміну влади внаслідок усунення режиму Віктора Януковича. Негативними наслідками Євромайдану, на думку опитаних експертів, є російська анексія Криму та окупація частини Донбасу, тривалий військовий конфлікт на Сході України, а також погіршення матеріального становища населення.

Головні наслідки Майдану
Найбільш негативним наслідком Майдану експерти назвали втрату територіальної цілісності України

У можливість "третього Майдану" найближчим часом експерти не вірять: 46 вважають, що це неможливо, і лише 12 висловилися, що черговий протест таки може статися. Основними причинами, які виведуть людей на Майдан, можуть бути:

- корумпованість влади та відсутність помітних результатів боротьби з корупцією;

- зубожіння населення;

- свавілля та відірваність від народу високопосадовців.

Чи можливий
"Третього Майдану" не буде, впевнені експерти

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024